Higher Secondary School Teacher PSC Exam – 2014 – Solved Question Paper (Part 1)

Here is the Higher Secondary School Teacher (HSST) PSC Exam – 2014 – Solved Question Paper (Part 1)

Question Paper Code: 144/2013

Higher Secondary School Teacher PSC Exam – 2014 – Solved Question Paper (Part 1)

Question 1:-In a BST, the traversal type which would print the values in the nodes in sorted order is :-
A:-Preorder
B:-Inorder
C:-Postorder
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-B

Question 2:-The contrapositive of the statement, “You win the game if you know the rules but are not overconfident” is :
A:-If you lose the game then you don’t know the rules or you are overconfident.
B:-If you know the rules and are overconfident then you win the game.
C:-A necessary condition that you know the rules or you are not overconfident is that you win the game.
D:-If you dont’t know the rules or are overconfident you lose the game.
Correct Answer:- Option-A

Question 3:-If L1 be the class of languages accepted by finite state machines and L2 be the class of languages represented by regular expressions then,
A:-L1 ∩ L2 = Φ
B:-L2 ⊆ L1
C:-L1 ⊂ L2
D:-L1 = L2
Correct Answer:- Option-D

Question 4:-In which one of the following models can requirements be redefined
A:-Spiral Model
B:-Prototyping Model
C:-Waterfall Model
D:-Evolutionary Model
Correct Answer:- Option-B

Question 5:-The method adopted by the memory management module of an OS of a computer to periodically collect all the free memory space to form contiguous block of free space is called
A:-Dynamic Memory Allocation
B:-Garbage Collection
C:-Concatenation
D:-Collision
Correct Answer:- Option-B

Question 6:-Among the following statements about binary trees which one is NOT true ?
A:-Every non-empty tree has exactly one root node.
B:-Every non-root node has exactly one parent.
C:-Every binary tree has at least one node.
D:-Every node has at most two children.
Correct Answer:- Option-C

Question 7:-DRAM is used as main memory in a computer system because it
A:-needs refreshing circuitary
B:-consumes less power
C:-has higher speed
D:-has lower cell density
Correct Answer:- Option-C

Question 8:-8251 is a
A:-UART
B:-USART
C:-Programmable interval timer/counter
D:-Programmable Interrupt Controller
Correct Answer:- Option-B

Question 9:-A public key encryption system
A:-Allows only the correct receiver to decode the data
B:-Does not encode the data before transmitting it
C:-Allows only the correct sender to decode the data
D:-Allows only one to decode the transmission
Correct Answer:- Option-A

Question 10:-Environment variables can be accessed by
A:-System programs
B:-C programs
C:-Shell scripts
D:-All of these
Correct Answer:- Option-D

Question 11:-DML is used for
A:-Addition of new structures in the database system
B:-Manipulation and processing of database
C:-Definition of physical structure of database system
D:-Description of logical structure of database
Correct Answer:- Option-B

Question 12:-Suppose that N = {1, 2, 3, …} be ordered by divisibility, which one of the following subset is totally ordered?
A:-(2, 6, 24)
B:-(4, 15, 30)
C:-(3,5,15)
D:-(2,9,16)
Correct Answer:- Option-A

Question 13:-Which among the following searching technique takes O(1) time to locate a data ?
A:-Binary Search
B:-Tree Search
C:-Hashing
D:-Linear Search
Correct Answer:- Option-C

Question 14:-The cause for poor response time is
A:-High I/O rates
B:-High paging rates
C:-Process busy
D:-Any of the above
Correct Answer:- Option-D

Question 15:-Which among the following statements is false ?
A:-The data dictionary contains the name and description of each data element
B:-Data elements in the database can be modified by changing the data dictionary
C:-The data dictionary is a tool used exclusively by the database administrator
D:-Database administrator normally maintains the data dictionary
Correct Answer:- Option-B

Question 16:-The infix expression for the postfix expression x 12 + z 17 y + 42 * / + is :-
A:-x + 12 + z / 17 + y * 42
B:-x + 12 + z / (17 + y)*42
C:-(x + 12 + z)/(17 + y * 42)
D:-x + 12 + z / ((17 + y) * 42)
Correct Answer:- Option-D

Question 17:-The basic types of programmable arrays are made of ________________
A:-AND gates
B:-AND gates and OR gates
C:-OR gates
D:-NAND and NOR gates
Correct Answer:- Option-B

Question 18:-A COCOMO model is
A:-Complete Cost Estimation Model
B:-Constructive Cost Estimation Model
C:-Common Cost Estimation Model
D:-Comprehensive Cost Estimation Model
Correct Answer:- Option-B

Question 19:-The interval between the time of submission and completion of a job is called as ___________
A:-Turnaround time
B:-Waiting time
C:-Response time
D:-Throughput
Correct Answer:- Option-A

Question 20:-An assembler is
A:-data dependent
B:-programming language dependent
C:-machine dependent
D:-syntax dependent
Correct Answer:- Option-C

Question 21:-The expansion of nested macro calls follows _________ rule
A:-LILO
B:-LIFO
C:-FIFO
D:-priority
Correct Answer:- Option-B

Question 22:-Von Neumann architecture is
A:-SISD
B:-SIMD
C:-MIMD
D:-MISD
Correct Answer:- Option-A

Question 23:-The device that is used to forward data packets from one network to another is called a _________
A:-Bridge
B:-Hub
C:-Switch
D:-Gateway
Correct Answer:- Option-C

Question 24:-Which among the following is the most general phrase structured grammar ?
A:-Context – Sensitive
B:-Context – Free
C:-Regular
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-A

Question 25:-When the following instructions have been executed, what will be the contents of register AL ?
MOV BL, 8C
MOV AL, 7E
ADD AL, BL
A:-0A and carry flag is reset
B:-0A and carry flag is set
C:-6A and carry flag is reset
D:-6A and carry flag is set
Correct Answer:- Option-B

 

Higher Secondary School Teacher PSC Exam – 2014 – Solved Question Paper (Part 1)

Higher Secondary School Teacher PSC Exam – 2014 – Solved Question Paper (Part 2)

Higher Secondary School Teacher PSC Exam – 2014 – Solved Question Paper (Part 3)

Higher Secondary School Teacher PSC Exam – 2014 – Solved Question Paper (Part 4)

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *