Higher Secondary School Teacher PSC Exam – 2014 – Solved Question Paper (Part 2)

Higher Secondary School Teacher PSC Exam – 2014 – Solved Question Paper (Part 2)

Question 26:-The first modern computer was called __________
A:-UNIVAC-I
B:-FLOW-MATIC
C:-ENIAC
D:-INTEL
Correct Answer:- Option-C

Question 27:-In which of the language paradigms is the addition of two values expressed as (+ 10 20)?
A:-procedural
B:-functional
C:-logic
D:-object-oriented
Correct Answer:-Question Cancelled

Question 28:-What is the purpose of this bit of code

void init()
{
...
}

A:-A place to declare variables
B:-A required method in an applet
C:-A class that initializes the applet
D:-Interacting with the user
Correct Answer:- Option-B

Question 29:-In Relational Algebra the query that finds customers who have a balance of over 800 is
A:-∏customer_name(σ balance >800(Deposit))
B:-σcustomer_name(∏balance>800(Deposit))
C:-∏customer_name(σbalance>800(Borrow))
D:-σcustomer_name(∏balance>500(Borrow))
Correct Answer:- Option-A

Question 30:-Secret-key encryption is also known as
A:-Secret-encryption
B:-Asymmetric encryption
C:-Symmetric encryption
D:-Private encryption
Correct Answer:- Option-C

Question 31:-DNS is a
A:-Distributed hierarchical naming system
B:-Vertical naming system
C:-Horizontal naming system
D:-Client Server system
Correct Answer:- Option-A

Question 32:-E-commerce is not suitable for
A:-Online job searching
B:-Sale/Purchase of expensive jewellery and antiques
C:-Sale/Purchase of branded clothes
D:-Sale/Purchase of mobile phones
Correct Answer:- Option-A

Question 33:-Several factors exist that affect the efficiency of lookup operations in a hash table. Which among the following is NOT one of those factors ?
A:-Size of elements stored in the hash table.
B:-Number of elements stored in the hash table.
C:-Quality of the hash function.
D:-Number of buckets in the hash table.
Correct Answer:- Option-A

Question 34:-A DBMS query language is designed to
A:-specify the structure of a database
B:-support end users with English-like commands
C:-support the development of complex applications software
D:-all of the above
Correct Answer:- Option-D

Question 35:-Let r be a resource. There are 3 user processes each requiring 2 units of R. Then the minimum number of units of R such that no deadlocks will occur is
A:-4
B:-3
C:-5
D:-6
Correct Answer:- Option-A

Question 36:-Assume a cache memory with associative mapping. If the main memory is of 8K bytes and the cache memory is of 2K words, then each word of cache memory is
A:-21 bits
B:-11 bits
C:-16 bits
D:-20 bits
Correct Answer:- Option-C

Question 37:-Which of the following is true ?
A:-Stream cipher technique is an encryption technique
B:-Block cipher technique is an encryption technique
C:-Both (A) and (B)
D:-Neither of (A) and (B)
Correct Answer:- Option-C

Question 38:-Given a linked list with n elements. Then the time taken to insert an element after an element pointed to by some pointer is
A:-O(n log2 n)
B:-O(1)
C:-O(log2 n)
D:-O(n)
Correct Answer:- Option-B

Question 39:-Let h be a hashing function and is used to hash n keys into a table of size m (given n<=m). Then the expected number of collisions involving a particular key x is
A:-less than 1
B:-less than m
C:-less than n
D:-less than n/2
Correct Answer:- Option-A

Question 40:-If L is a lattice, then for every a and b in L which among the following is correct?
A:-a ν (b Λ c) =a
B:-a ν (b ν c) = (a ν b) ν c
C:-a ν b = a Λ b
D:-a ν (b ν c) = b
Correct Answer:- Option-B

Question 41:-In the spiral model ‘risk analysis’ is performed
A:-in every loop
B:-in the first and second loop
C:-before using spiral model
D:-in the first loop
Correct Answer:-Question Cancelled

Question 42:-The technique of improving the priority of process waiting in queue for CPU allocation is called _________________
A:-Starvation
B:-Ageing
C:-Revocation
D:-Relocation
Correct Answer:- Option-B

Question 43:-PSW is saved in stack when there is a
A:-interrupt recognized
B:-execution of CALL instruction
C:-execution of RST instruction
D:-all of these
Correct Answer:- Option-A

Question 44:-The default subnet mask for a Class C network is
A:-127.0.0.1
B:-255.0.0.0
C:-255.255.0.0
D:-255.255.255.0
Correct Answer:- Option-D

Question 45:-Which one of the following is NOT an advantage of Distributed System?
A:-Reliability
B:-Incremental growth
C:-Resource sharing
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-D

Question 46:-Cache memory is based
A:-on the property of locality of reference
B:-on the fact that references generally tend to cluster
C:-on the heuristic 90-10 rule
D:-all of the above
Correct Answer:- Option-A

Question 47:-The language component of DBMS which can be embedded in a program is
A:-the database administrator (DBA)
B:-the data manipulation language (DML)
C:-the data definition language (DDL)
D:-a query language
Correct Answer:- Option-B

Question 48:-A computer system that permits multiple users to run programs at same time is _______
A:-Real time system
B:-Time sharing system
C:-Multiprogramming system
D:-Multi tasking system
Correct Answer:- Option-D

Question 49:-What is the output of the following code segment?

void test()
{
char c;
cin.get(c);
if (c!='\n'){
test();
cout.put(c);
}}

A:-It will print an empty line
B:-The string entered is printed as it is
C:-It will go into an infinite loop
D:-The string entered is printed in reverse order
Correct Answer:- Option-D

Question 50:-Which of the following statement is the negation of the statement, “10 is even and -5 is negative”
A:-10 is even and -5 is not negative
B:-10 is odd and -5 is not negative
C:-10 is even or -5 is not negative
D:-10 is odd or -5 is not negative
Correct Answer:- Option-D

 

Higher Secondary School Teacher PSC Exam – 2014 – Solved Question Paper (Part 1)

Higher Secondary School Teacher PSC Exam – 2014 – Solved Question Paper (Part 2)

Higher Secondary School Teacher PSC Exam – 2014 – Solved Question Paper (Part 3)

Higher Secondary School Teacher PSC Exam – 2014 – Solved Question Paper (Part 4)

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *