Pharmacist Grade 2 Health Services PSC Solved Question Paper – 2015 – Part 2

Pharmacist Grade 2 Health Services PSC Solved Question Paper – 2015 – Part 2

Question 26:-Who among the following is not an Ex-officio member of central council of Pharmacy Council of India
A:-Director General, Health Services
B:-Drugs Controller of India
C:-Director, Central Drugs Laboratory
D:-Health Secretary, Govt. of India
Correct Answer:- Option-D

Question 27:-The limit test of Iron depends upon the interaction of iron with
A:-Barium Sulphate reagent
B:-Diphenyl thiocarbazone
C:-Thioglycollic acid
D:-Mercuric Chloride
Correct Answer:- Option-C

Question 28:-In relation to emulsion, formation of a layer of relatively concentrated emulsion above or below the surface is known as
A:-Cracking
B:-Creaming
C:-Mottling
D:-Phase inversion
Correct Answer:- Option-B

Question 29:-Drugs Inspector is appointed as per the provisions of
A:-Pharmacy Act 1948
B:-Drugs and Cosmetics Act 1945
C:-Drugs Inspector Act 1940
D:-Narcotic and Psychotropic Substances Act 1985
Correct Answer:- Option-B

Question 30:-Presence of lignified trichomes is the characteristic microscopic feature of
A:-Nux-vomica
B:-Digitalis
C:-Datura
D:-Cinchona
Correct Answer:- Option-A

Question 31:-An example for an anthracene glycoside
A:-Purpurea glycoside
B:-Diosgenin
C:-Cantharidin
D:-Sennoside
Correct Answer:- Option-D

Question 32:-Hydrogen Peroxide IP used as antiseptic contains
A:-100% w/v of Hydrogen peroxide
B:-25% w/v of Hydrogen Peroxide
C:-6% w/v of Hydrogen Peroxide
D:-27% w/v of Hydrogen Peroxide
Correct Answer:- Option-C

Question 33:-The agent used as a radio-opaque contrast medium:
A:-Radioactive Sodium Iodide
B:-Colloidal Gold Injection
C:-Barium Sulphate
D:-Sodium Iodo hippurate
Correct Answer:- Option-C

Question 34:-When an hypotonic solution is injected into blood stream, causes
A:-Haemolysis
B:-Shrinkage of blood cells
C:-Sclerosis of veins
D:-No characteristic change
Correct Answer:- Option-A

Question 35:-Sodium lauryl Sulphate is
A:-Cationic surface active agents
B:-Ampholytic surface active agents
C:-Nonionic surface active agents
D:-Anionic surface active agents
Correct Answer:- Option-D

Question 36:-A toxoid vaccine is:
A:-Killed bacterial suspension
B:-Live bacterial suspension
C:-Live viral Vaccine
D:-Toxins that have been incubated with formalin
Correct Answer:- Option-D

Question 37:-0.1gms contains:
A:-1000 mg
B:-100 mg
C:-10 mg
D:-1 mg
Correct Answer:- Option-B

Question 38:-Volume of 95% alcohol required to prepare 500 ml of 20% alcohol is:
A:-80 ml
B:-50 ml
C:-105 ml
D:-150 ml
Correct Answer:- Option-C

Question 39:-Which among the following is a blood coagulation factor:
A:-Sodium
B:-Calcium
C:-Potassium
D:-Manganese
Correct Answer:- Option-B

Question 40:-An example for a drug that undergoes extensive first pass metabolism:
A:-Testosterone
B:-Phenobarbitone
C:-Tolbutamide
D:-Theophylline
Correct Answer:- Option-A

Question 41:-Bacillus Calmette Guerin Vaccine is
A:-Suspension of living cells of a strain of Mycobacterium tuberculosis
B:-Suspension of living cells of a strain of Bordetella pertusis
C:-Suspension of living cells of a strain of Salmonella typhi
D:-Suspension of living cells of a strain of Vibrio cholerae
Correct Answer:- Option-A

Question 42:-The toxic protein present in castor oil is
A:-Ricinoleic acid
B:-Ricin
C:-Isoricinoleic acid
D:-Linoleic acid
Correct Answer:- Option-B

Question 43:-Calamine IP is
A:-Aluminium silicate with ferric oxide
B:-Magnesium silicate with ferric oxide
C:-Calcium oxide with ferric oxide
D:-Zinc oxde with ferric oxide
Correct Answer:- Option-D

Question 44:-Which among the following statement is false with respect to NaCl Injection I P
A:-Contains 0.9% w/v sterile solution of Sodium Chloride
B:-pH of the solution is between 4.5 & 7.0
C:-Contains added antimicrobial agents or preservatives
D:-Contains approximately 150 mmol of Sodium ions
Correct Answer:- Option-C

Question 45:-Which one of the following is used as an antimicrobial preservative:
A:-Propylene glycol
B:-Procaine hydrochloride
C:-Propyl hydroxy benzoate
D:-Sodium hydrogen carbonate
Correct Answer:- Option-C

Question 46:-Cotrimoxazole tablet contains:
A:-5 parts of Cortisone acetate and 1 parts of trimethoprim
B:-5 parts of Sulphamethoxaole and 1 parts of trimethoprim
C:-5 parts of Sulphasalazine and 1 parts of trimethoprim
D:-5 parts of Cloxacillin and 1 parts of trimethoprim
Correct Answer:- Option-B

Question 47:-Which among the following is used as a diuretic:
A:-Tribulus terrestris
B:-Claviceps purpurea
C:-Cyamopsis tetragonolobus
D:-Commiphora molmol
Correct Answer:- Option-A

Question 48:-Potassium permanganate is an example for:
A:-acidifying agent
B:-alkalising agent
C:-reducing agent
D:-oxidising agent
Correct Answer:- Option-D

Question 49:-Lugols Solution is:
A:-2.5%w/v of Iodine and 2.5% w/v of potassium iodide in water
B:-10.0%w/v of Iodine and 6.0% w/v pf potassium iodide in water
C:-5.0%w/v of Iodine and 10.0% w/v of potassium iodide in water
D:-2.0% w/v of Iodine and 2.4 % w/v of Sodium iodide in water
Correct Answer:- Option-C

Question 50:-Ammonium Chloride is used as:
A:-Alkalising agent
B:-Astringent
C:-Expectorant
D:-All the above
Correct Answer:- Option-C

Pharmacist Grade 2 Health Services PSC Solved Question Paper – 2015 – Part 1

Pharmacist Grade 2 Health Services PSC Solved Question Paper – 2015 – Part 2

Pharmacist Grade 2 Health Services PSC Solved Question Paper – 2015 – Part 3

Pharmacist Grade 2 Health Services PSC Solved Question Paper – 2015 – Part 4

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *