PSC High School Assistant English Solved Paper 2015 – Part 1

Here is the PSC High School Assistant English previous year solved question paper 2015.

Question Paper Code: 13/2015/OL
Category Code: 239/2013

PSC High School Assistant English Solved Paper 2015 – Part 1

Question 1:- “Right to Property” was omitted from Part III of Indian Constitution by____________
A:-44th Amendment Act, 1978
B:-42nd Amendment Act,1976
C:-43rd Amendment Act, 1977
D:-41st Amendment Act, 1976
Correct Answer:- Option-A

Question 2:-Which article of Indian Constitution says the following provision concerned with the protection of children: “No child below the age of fourteen years shall be employed to work in any factory or mine or engaged in any other hazardous employment”
A:-Article 23
B:-Article 25
C:-Article 29
D:-Article 24
Correct Answer:- Option-D

Question 3:-Who is credited to be called the “father of political movement in Modern Travancore”?
A:-Dr. Palpu
B:-N. Raman Pillai
C:-G. Parameswarn Pillai
D:-R. Ranga Rao
Correct Answer:- Option-C

Question 4:-Name the British Missionary who established an English school at Mattancheri in 1818 with the fincancial aid from Cochin Government:
A:-Rev. Mead
B:-Rev. J. Dawson
C:-Rev. Baker
D:-Rev. Bailey
Correct Answer:- Option-B

Question 5:-K. Ramakrishna Pillai worked as the editor of “Swadeshabhimani” from______________
A:-1907-1910
B:-1905-1910
C:-1908-1910
D:-1906-1910
Correct Answer:- Option-D

Question 6:-Who made the following statement in the meeting of Karnataka Mahila Conference which held on 1st October 1944: “Gandhiji had strong faith in women community and we should keep it up and it is our duty.”
A:-Akkamma Cheriyan
B:-Gracy Aron
C:-A.V. Kuttimalu Amma
D:-Sugunabai
Correct Answer:- Option-C

Question 7:-P.N. Panicker, the “father of library movement in Kerala” was born in the year________
A:-1912
B:-1909
C:-1911
D:-1914
Correct Answer:- Option-B

Question 8:-Who authored the book titled “The Decline of Nair Dominance: Society and Politics in Travancore, 1847-1908”?
A:-Stephen Dale
B:-Roland Miller
C:-Kathleen Gough
D:-Robin Jeffrey
Correct Answer:- Option-D

Question 9:-Who among the following literary figure of Kerala received the honour of ‘Companion of the Star of India’ from the British Queen:
A:-Kodungallur Kunhikuttan Thampuran
B:-Vallathol Narayana Menon
C:-Kerala Varma Valiyakoil Thampuran
D:-Kandathil Varghese Mappila
Correct Answer:- Option-C

Question 10:-Arrange the following events of Kerala history in correct chronological order and select the correct answer with the help of the codes given below:
(i) Guruvayur Satyagraha (ii) Ezhava Memorial (iii) Paliyam Satyagraha (iv)Malayalee Memorial
CODES
1.(iv) (ii) (iii) (i)
2.(ii) (iv) (i) (iii)
3.(iv) (i) (iii) (ii)
4.(iv) (ii) (i) (iii)
A:-(iv) (ii) (iii) (i)
B:-(ii) (iv) (i) (iii)
C:-(iv) (i) (iii) (ii)
D:-(iv) (ii) (i) (iii)
Correct Answer:- Option-D

Question 11:-Who bagged the 11th Sustainable Development Leadership Award of 2015?
A:-Jose Manual Durao Barroso
B:-Takehiko Nakao
C:-Rajendra Pachuri
D:-Nickolay Mladenov
Correct Answer:- Option-A

Question 12:-Who was selected as the good will Ambassador for the 35th National Games?
A:-Saina Nehwal
B:-Sachin Tendulkar
C:-Saniya Mirza
D:-PT Usha
Correct Answer:- Option-B

Question 13:-What was the main theme of 2015 Republic Day Parade?
A:-Information Technology
B:-Industrial Growth
C:-Women Empowerment
D:-Rural Development
Correct Answer:- Option-C

Question 14:-Who won the Women’s Singles title at the Syed Modi Grand Pix Gold Badminton Tournament 2015?
A:-Saina Nehwal
B:-K Maneesha
C:-Karolina Marin
D:-Pushpita Richi Dili
Correct Answer:- Option-A

Question 15:-India and US have signed a joint declaration of intent for co operation to increase partnership for which of the following programme?
A:-Make in India
B:-Cyber Security Programme
C:-Digital India
D:-Swachh Bharath Abhiyan
Correct Answer:- Option-C

Question 16:-Who was the first person to use action research extensively for solving problems in education?
A:-Stephen M. Corey
B:-Sigmund Freud
C:-John B. Watson
D:-William Stern
Correct Answer:- Option-A

Question 17:-_________ is a scaled down sample of teaching process, aimed at simplifying the complexities of the regular teaching process.
A:-Computer Assisted Teaching
B:-Micro-teaching
C:-Team teaching
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-B

Question 18:-________ are very useful to test the power of expression of the students.
A:-Objective type Questions
B:-Essay Questions
C:-True or False Questions
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-B

Question 19:-Which of the following abilities cannot be assessed in a written test?
A:-Spelling and Punctuation
B:-Vocabulary
C:-Pronunciation
D:-Phrase patterns and sentence constructions
Correct Answer:- Option-C

Question 20:-Which are the characteristics of a good text book?
A:-Vocabulary and structure
B:-Subject matter
C:-Exercises and illustrations
D:-All of the above
Correct Answer:- Option-D

Question 21:-Who is the author of these lines?
Unless this general evil they maintain,
All men are bad, and in their badness reign.
A:-Shakespeare
B:-Earl of Southey
C:-Queen Elizabeth
D:-John Milton
Correct Answer:- Option-A

Question 22:-Which poem ends with the following line?
“They also serve who only stand and wait.”
A:-Fro Lippo Lippi
B:-On His Blindness
C:-Daffodils
D:-Scholar Gypsy
Correct Answer:- Option-B

Question 23:-The meter in which Elegy Written in a Country Churchyard is written:
A:-Iambic pentametre
B:-iambic monometre
C:-iambic dimetre
D:-iambic trimetre
Correct Answer:- Option-A

Question 24:-When was Ode on a Grecian Urn written?
A:-1817
B:-1818
C:-1819
D:-1820
Correct Answer:- Option-C

Question 25:-Who was Telemachus?
A:-The Son of Ulysses
B:-Ulysses himself
C:-A popular Priest
D:-An Oracle
Correct Answer:- Option-A

PSC High School Assistant English Solved Paper 2015 – Part 1

PSC High School Assistant English Solved Paper 2015 – Part 2

PSC High School Assistant English Solved Paper 2015 – Part 3

PSC High School Assistant English Solved Paper 2015 – Part 4

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *