PSC Mock Test LGS Quiz

PSC Secretariat Assistant/Auditor Model Questions and Answers

PSC Secretariat Assistant/Auditor Model Questions and Answers: Here are the model questions and answers for Secretariat Assistant/Auditor PSC examination. These are the previous asked questions for the PSC Secretariat Assistant/Auditor Examination.

PSC Secretariat Assistant/Auditor Model Questions and Answers

Question Paper Code: 92/2015
Exam: ASSISTANT/AUDITOR
Department: GOVT.SECRETARIAT/ KERALA PUBLIC
SERVICE COMMISSION/ AG’S OFFICE(EKM), LFAD etc
Date of Test: 16-05-2015
Alphacode A

PSC Secretariat Assistant/Auditor Model Questions and Answers – Part 2

1. The L.C.M. of two numbers is 2079 and their H.C.F. is 27. If one of the number is 189, find the other:
(A) 299 (B) 197
(C) 295 (D) 297
Answer: D

2. A can do a piece of work in 6 days and B can do in 4 days. How long will they take if both work together?
(A) 5/12 (B) 2 2/5
(C) 1 ½ (D) None of these
Answer: B

3. 30% of a number is 120. Which is the number?
(A) 300 (B) 400
(C) 500 (D) 450
Answer: B

4. Simplify 0.25+0.036+0.0075:
(A) 0.2935 (B) 0.02935
(C) 0.00136 (D) 0.0136
Answer: A

5. Simplify (0.2×0.2+0.01×0.01)/0.401:
(A) 1.0 (B) 0.01
(C) 0.1 (D) 0.001
Answer: C

6. The sum of two numbers is 44 and they are in the ratio 5:6. Find the numbers:
(A) (20,24) (B) (21,23)
(C) (18,26) (D) (14,30)
Answer: A
Explanation:
5+6=11
44/11=4, thus each proportion needs to be multiplied by 4
5*4=20
6*4=24
thus the proportion for a total of 44 is: 20/24

7. Simplify 2 ½ -3 2/3 +1 5/6 =
(A) 1/3 (B) 2/3
(C) 1/4 (D) 1/6
Answer: B


8. The sum of ages of Sita and Reena is 32. Age of Reena is 3 times the age of Sita. Age of Reena is:
(A) 8 (B) 26
(C) 4 (D) 24
Answer: D

9. Find the odd one in the group:
27, 35, 47, 52, 63
(A) 35 (B) 52
(C) 47 (D) 63
Answer: C

10. The perimeter of a square is 40 cm. Find the area:
(A) 10 cm2 (B) 400 cm2
(C) 100 cm2 (D) 160 cm2
Answer: C

11. In the following question there is question mark in the blank space and it is only one of the five alternatives given under the question which satisfies the same relationship as is found between the two words to the left of the sign ’::’ given in the question. Find the correct alternative in the question:
ABDUCT:CDABUT::ABODE:?
(A) BDAOE (B) EOABD
(C) AOEBD (D) DBAOE
Answer: D

12. In the following groups one does not belong to that group. Find the odd man:
Chariot, Bus, Wagon, Car, Sleigh
(A) Wagon (B) Chariot
(C) Sleigh (D) Car
Answer: C

13. Arrange the following words in the alphabetic order:
(1) approximation (2) appropriation
(3) appurtenance (4) apportionment
(A) 1, 2, 3, 4 (B) 4, 3, 2, 1
(C) 4, 2,1, 3 (D) 4, 1, 2, 3
Answer: C

14. Find out the best explanation for the following statement from the answer choices:
Grapes are cheaper than apples. I do not have money to buy two kilograms of grapes. Therefore:
(A) I cannot buy two kilograms of grapes
(B) I can buy one kilograms of grapes
(C) I cannot buy one kilogram of grapes and one kilogram of apples
(D) I can buy two kilograms of apples
Answer: A

15. In a secret way of writing COME AT ONCE FATHER VERY ILL is written as XLNV ZG LMXY UYGSVI EVIB ROO. Bearing this in mind pick up the code from the answer choices for the word below:
FIT AND WELL
(A) URG ZMV DEOO (B) UG ZNV DEOO
(C) URG ZMV DVOO (D) URG ZNV DVOO
Answer:

16. A person was going towards south, then turn left then left again, then right. After that he turned about. In which direction is he now?
(A) North (B) South
(C) East (D) West
Answer: D

17. In the following question the mathematical number follow according to a pattern. Discover that pattern and then pick up the missing number from the answer choices:
2, 5, 9, 19, 37, ?
(A) 75 (B) 85
(C) 87 (D) 47
Answer: A

18. If the 11th day of a month having 31 days is a Saturday, which of the following days will occur five times in that month?
(A) Monday (B) Saturday
(C) Sunday (D) Thursday
Answer: D

19. In the question below three words are given. They are followed by four words one of which stands for the class to which these three words belong. Identify that word:
Barbarous, Crude, Rude
(A) unrefined (B) gentlemanly
(C) rude (D) cultured
Answer: A

20. Read the statements carefully and answer the question which follow:
A cube has six sides each of a different colour. The red side is opposite black. The green side is between red and black. The blue side is adjacent to white. The brown side is adjacent to blue. The red side is face down. The side opposite brown is:
(A) Red (B) Black
(C) White (D) Green
Answer: C

21. Which is hardest material ever known in the universe?
(A) Platinum (B) Graphite
(C) Diamond (D) Marble
Answer: C

22. Which instrument regulates the resistance or current in a circuit?
(A) Volta cell (B) Rheostat
(C) Generator (D) Sonometre
Answer: B

23. The scientist who formulated the “Germ theory of disease” is:
(A) Louis Pasteur (B) Lamarck
(C) Hugo Devries (D) Griger Mendel
Answer: A

24. In which atmospheric level ozone gas is seen?
(A) Mesosphere (B) Lithosphere
(C) Stratosphere (D) Ionosphere
Answer: C

25. Which is the relay centre in our brain?
(A) Pituitary gland (B) Thalamus
(C) Spinal cord (D) Meninges
Answer: B

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *