PSC Mock Test LGS Quiz

PSC Staff Nurse Grade II Ayurveda Model Questions and Answers

PSC Staff Nurse Grade II Ayurveda Model Questions and Answers: Here are the model questions and answers for Staff Nurse Grade II Ayurveda PSC examination. These are the previous asked questions for the PSC Staff Nurse Grade II Ayurveda Examination.

PSC Staff Nurse Grade II Ayurveda Model Questions and Answers

Question Paper Code: 69/2016/OL
Category Code: 051/2016
Exam: Staff Nurse Grade II Ayurvedha
Date of Test: 05-09-2016
Alphacode: A

1. Editor of Daily Madras standard
(A) G.P. Pillai
(B) Annie Besant
(C) B.P. Wadia
(D) G. Subrahmania Ayyer
Answer: A

2. Keralopakari was published
(A) 1874
(B) 1910
(C) 1847
(D) 1879
Answer: C

3. The article Smaranamadhuri was written by
(A) P. Kunhiraman Nayar
(B) Kumaransan
(C) Ulloor
(D) O. Chandu Menon
Answer: C

4. The Problem of the Rupee : Origin and Solution is a work of
(A) Bimal Jalan
(B) Raghuram G. Rajan
(C) Dada Bhai Naoroji
(D) B.R. Ambedkar
Answer: D

5. The Objective Resolution was moved by Nehru on
(A) 9th December 1946
(B) 13th December 1946
(C) 29th December 1947
(D) 22nd July 1947
Answer: B

6. Who wrote the poem Keralam?
(A) Swami Ananda Theertham
(B) Kodungallur Kunjukkuttan Thampuran
(C) K. Kelappan
(D) A.K. Gopalan
Answer: B

7. Mariyamma Nadakam
(A) S.K. Pottakkad
(B) M.C. Joseph
(C) Kandathil Varghese Mappila
(D) Kocheeppan Tharakan
Answer: D

8. Name the leader of Samyuktha Rashtreeya Sabha Agitation
(A) K. Kelappan
(B) N.V. Joseph
(C) Vakkam Abdul Khadar Moulavi
(D) T.K. Madhavan
Answer: B


9. The first women member in the Kochin Legislative assembly
(A) Thotaykat Madhavi Amma
(B) Akkamma Cheriyan
(C) Mary Punnan Loukose
(D) Ammu Swaminath
Answer: A

10. Which article of Indian constitution provisions the joint session of the Parliament?
(A) Article 226
(B) Article 284
(C) Article 368
(D) Article 108
Answer: D

11. Lakkadavala Committee is related to
(A) Durand Line
(B) Poverty Line
(C) Share Market
(D) Globalisation
Answer: B

12. In which year Tamilnadu introduced the Right to Information Act?
(A) 2005
(B) 2002
(C) 2000
(D) 1996
Answer: D

13. The National Rural Employment Guarantee Scheme introduced in Kerala.
(A) Palakkad
(B) Malappuram
(C) Kannur
(D) Wyanad
Answer: D

14. The author of the book Speaker Rules
(A) P.D.T. Achari
(B) Somanatha Chatterji
(C) Vakkom Purushothaman
(D) A.C. Jose
Answer: A

15. Father of Indian Library Science
(A) S.R. Ranganathan
(B) Rabindranath Tagore
(C) Acharya Rama Moorthy
(D) C.V. Raman
Answer: A

16. Article 371(i) a special provision is given to the state of
(A) Arunachal Pradesh
(B) Sikkim
(C) Goa
(D) Mizoram
Answer: C

17. Sandishtavati was published in
(A) 1864
(B) 1860
(C) 1867
(D) 1848
Answer: C

18. Kalyanadayini Sabha
(A) Sahodaran Ayyappan
(B) Pandit Karuppan
(C) K.P. Vallon
(D) Kumara Guru Devan
Answer: B

19. In which year Lokamanyan was published?
(A) 1920
(B) 1921
(C) 1915
(D) 1928
Answer: A

20. Which district of Kerala started the Mobile Court?
(A) Calicut
(B) Thiruvananthapuram
(C) Ernakulam
(D) Kannur
Answer: B

21. International nurses day is observed on
(A) January 11
(B) March 8
(C) July 1
(D) May 12
Answer: D

22. Which among the following is not regarded as a vital sign?
(A) Temperature
(B) Pulse
(C) Respiration
(D) None of the above
Answer: D

23. Which among the following is an instrument used for measuring specific gravity of urine?
(A) Urometer
(B) Urinometer
(C) Spirometer
(D) None of the above
Answer: B

24. Name the test for detection of urine sugar
(A) Benedict’s test
(B) Hay’s test
(C) Rothera’s test
(D) Benzidine test
Answer: A

25. Nasal feeding may be indicated in
(A) Unconscious patients
(B) Mental patients
(C) Premature babies
(D) All of the above
Answer: D

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *