PSC Staff Nurse Grade II in Health Services Solved Question Paper 2015 – Part 4

PSC Staff Nurse Grade II in Health Services Solved Question Paper 2015 – Part 4

Question 76:-The most common cancer associated with AIDS
A:-Hodgkin’s Lymphoma
B:-Ewing sarcoma
C:-Kaposi sarcoma
D:-Small cell carcinoma
Correct Answer:- Option-C

Question 77:-The position contraindicated for a child after cleft lip surgery is
A:-Supine position
B:-Prone position
C:-Right lateral position
D:-Left lateral position
Correct Answer:- Option-B

Question 78:-Hardness of water is caused by
A:-Sodium Sulphate
B:-Magnesium Chloride
C:-Calcium bicarbonate
D:-Potassium Chloride
Correct Answer:- Option-C

Question 79:-An example for a higher order cognitive question
A:-Analysis
B:-Comprehension
C:-Recall
D:-Application
Correct Answer:- Option-A

Question 80:-The International Council of Nurses (ICN) was established by
A:-Ruther Gullick
B:-Evan Sullivan
C:-George McFarland
D:-Bedford Fenwick
Correct Answer:- Option-D

Question 81:-The thermoregulatory centre is located at
A:-Pituitary
B:-Pons
C:-Medulla
D:-Hypothalamus
Correct Answer:- Option-D

Question 82:-Electra complex is
A:- A male child’s unconscious desire to possess mother by eliminating father
B:- A female child’s unconscious desire to possess mother by eliminating father
C:-A female child’s unconscious desire to possess father by eliminating mother
D:-A male child’s unconscious desire to possess father by eliminating mother
Correct Answer:- Option-C

Question 83:-The technique of physical examination which uses the sense of touch
A:-Auscultation
B:-Percussion
C:-Palpation
D:-Inspection
Correct Answer:- Option-C

Question 84:-An obstetric emergency
A:-HELLP syndrome
B:-Gilbert syndrome
C:-Down syndrome
D:-Conn syndrome
Correct Answer:- Option-A

Question 85:-WHO recently declared India to be free of which communicable disease
A:-Chicken pox
B:-Tetanus
C:-Measles
D:-Polio myelitis
Correct Answer:- Option-D

Question 86:-The type of mosquito transmitting Japanese Encephalitis
A:-Aedes
B:-Culex
C:-Anopheles
D:- Mansonia
Correct Answer:- Option-B

Question 87:-A learner centered method of teaching learning process
A:-Demonstration
B:-Lecture
C:-Bedside clinic
D:- Project
Correct Answer:- Option-D

Question 88:- Among the functions of management, the function which deals with measurement and correction of performance of persons against standard is
A:-Organising
B:-Controlling
C:-Directing
D:-Co-ordinating
Correct Answer:- Option-B

Question 89:-The mode of human to human transmission of Ebola Virus Disease
A:-Airborne
B:-Waterborne
C:-Vectorborne
D:-Direct contact
Correct Answer:- Option-D

Question 90:-The mental mechanism where there is finding of a logical reason for the things one wants to do
A:-Rationalisation
B:-Introjection
C:-Projection
D:-Transference
Correct Answer:- Option-A

Question 91:-The earliest manifestation of hepatic encephalopathy
A:-Flapping tremor
B:-Fetor hepaticus
C:-Spider angioma
D:-Confusion
Correct Answer:- Option-D

Question 92:-The Govt. of India recommended dosage of elemental iron during pregnancy
A:-50 mg/day
B:-100 mg/day
C:-150 mg/day
D:-200 mg/day
Correct Answer:- Option-B

Question 93:-The highest level of learning
A:-Concept Learning
B:-Chaining
C:-Problem Solving
D:-Verbal Association
Correct Answer:- Option-C

Question 94:-The Biomedical Waste (Management and Handling) Rule came in to enforcement in India in
A:-1965
B:-1980
C:-1998
D:-2010
Correct Answer:- Option-C

Question 95:-A teaching method employed to develop proficiency in a particular teaching skill
A:-Micro Teaching
B:-Role Playing
C:-Demonstration
D:-Simulation
Correct Answer:- Option-A

Question 96:-The most frequently occurring value among a given set of data
A:-Mean
B:-Mode
C:-Median
D:-Range
Correct Answer:- Option-B

Question 97:-The type of personality where the person has alternating periods of elation and depression
A:-Hypomaniac
B:-Melancholic
C:-Melancholic
D:- Cyclothymic
Correct Answer:- Option-D

Question 98:-The antidote for magnesium sulphate in eclampsia
A:-Calcium Gluconate
B:-Sodium Chloride
C:-Calcium Carbonate
D:-Sodium Bicarbonate
Correct Answer:- Option-A

Question 99:-Intermittent claudication is the typical feature of
A:-Coronary Artery Disease
B:-Peripheral Vascular Disease
C:-Interstitial Lung Disease
D:- Renal Parenchymal Disease
Correct Answer:- Option-B

Question 100:-In the internationally accepted four colour code system of Triage, red colour indicates the type of patient who is
A:-Dead
B:-Medium Priority
C:-High Priority
D:-Ambulatory
Correct Answer:- Option-C

PSC Staff Nurse Grade II in Health Services Solved Question Paper 2015 – Part 1

PSC Staff Nurse Grade II in Health Services Solved Question Paper 2015 – Part 2

PSC Staff Nurse Grade II in Health Services Solved Question Paper 2015 – Part 3

PSC Staff Nurse Grade II in Health Services Solved Question Paper 2015 – Part 4

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *