PSC HSST Junior – English Solved Question Paper – 2015 (Part 3)

PSC HSST Junior – English Solved Question Paper – 2015 (Part 3)

Question 51:-Who is Lil’s husband in the poem The Waste Land ?
A:-Alfred
B:-Albert
C:-Araon
D:-Arnold
Correct Answer:- Option-B

Question 52:-“It was my ———- year to heaven
Woke to my hearing from harbour and neighbour wood
And the mussel pooled and the heron
Priested shore .”
Fill the blank .
A:-Twentieth
B:-Fortieth
C:-Fiftieth
D:-Thirtieth
Correct Answer:- Option-D

Question 53:-Identify the writer of the following :
“And if we can imagine the art of fiction come alive and standing in our midst, she would undoubtedly bid us break her and bully her, as well as honour and love her, for so her youth is renewed and her sovereignty assu
A:-T.S. Eliot
B:-Raymond Williams
C:-Elaine Showalter
D:-Virginia Woolf
Correct Answer:- Option-D

Question 54:-Who acts as chorus in Murder in the Cathedral
A:-Canterbury Women
B:-Cathedral Women
C:-The Archbishop
D:-The Knights
Correct Answer:- Option-A

Question55:-Pygmalion fell in love with ——-
A:-His disciple
B:-His slave
C:-A statue carved by him
D:-a Princess
Correct Answer:- Option-C

Question 56:-The clothes that the priest brings to Maurya’s house are from the body of ——
A:-Bartley
B:-Shawn
C:-Sheamus
D:-Michael
Correct Answer:- Option-D

Question 57:-“Once upon a time and a very good time it was there was a moocow coming down along the road and this moocow that was coming down along the road met a nicens little boy named ——“
A:-baby kochamma
B:-baby tristy
C:-baby tuckoo
D:-baby daedalus
Correct Answer:- Option-C

Question 58:-Who is the owner of the factory where Paul Morel works?
A:-Baxter Dawes
B:-John Field
C:-Jerry Purde
D:-Thomas Jordan
Correct Answer:- Option-D

Question 59:-The twins in the Lord of the Flies are together known as
A:-Samneric
B:-Buffaloes
C:-Ralphjacy
D:-The flies
Correct Answer:- Option-A

Question 60:-Which year did Doris Lessing win the Nobel Prize for Literature?
A:-2007
B:-2006
C:-1997
D:-1996
Correct Answer:- Option-A

Question 61:-The key textbook of the emotional theory of Rasa.
A:-Sangitadarpana
B:-Dharmasutra
C:-Padyachudamani
D:-Natyashastra
Correct Answer:- Option-D

Question 62:-According to Aristotle, Hamartia is ______.
A:-a moral failing of the protagonist
B:-a personal error in a protagonist’s personality that brings about his tragic downfall
C:-a sudden change in fortune
D:-an incident which leads to the protagonist’s death
Correct Answer:- Option-B

Question 63:-“Lyrical Ballads” was published with a preface in the year ______.
A:-1789
B:-1850
C:-1798
D:-1800
Correct Answer:- Option-D

Question 64:-In his essay “Tradition and the Individual Talent” Eliot describes the process of poetic creation in terms of an analogy of ______.
A:-a chain reaction
B:-divine inspiration
C:-a chemical reaction
D:-organic growth
Correct Answer:- Option-C

Question 65:-“Archetype” means ______.
A:-an original idea or model on which something is patterned
B:-a myth
C:-an original story behind a myth
D:-the structure of a literary work
Correct Answer:- Option-A

Question 66:-Jacques Derrida’s lecture “Structure, Sign and Play in the Discourse of the Human Sciences” heralded the beginning of ______.
A:-Structuralism
B:-Cultural Materialism
C:-Post-structuralism
D:-Post-feminism
Correct Answer:- Option-C

Question 67:-The second phase in the history of women’s literature as discussed by Elaine Showalter in her essay “Towards a Feminist Poetics.”
A:-The Feminist phase
B:-The Feminine phase
C:-The Female phase
D:-None of these
Correct Answer:- Option-A

Question 68:-Michael Foucault’s essay discussing the notion of the ‘author’.
A:-The Death of the Author
B:-What Is an Author?
C:-On the Author Effect: Recovering Collectivity
D:-The Author in Court
Correct Answer:- Option-B

Question 69:-Lacan’s concept of the “mirror stage” is related to ______.
A:-the stage in which the child symbolically connects ideas, emotions etc.
B:-the stage in which the child has no notion of the individual self
C:-the stage in which the child begins to speak
D:-a critical stage in the development of individuality during a child’s growth
Correct Answer:- Option-D

Question 70:-The author of the book “Towards an Aesthetic of Dalit Literature”.
A:-Sharankumar Limbala
B:-Omprakash Valmiki
C:-Bama
D:-Kancha Ilaiah
Correct Answer:- Option-A

Question 71:-English language is derived from ______.
A:-West Germanic
B:-East Germanic
C:-North Germanic
D:-None of these
Correct Answer:- Option-A

Question 72:-A systematic variation of vowels in the same root or in related roots or affixes in the Indo-European languages that is usually paralleled by differences in use or meaning.
A:-Anacoluthon
B:-Diacritic
C:-Ablaut
D:-Umlaut
Correct Answer:- Option-C

Question 73:-The author of “The Ecclesiastical History of the English People”.
A:-Alfred
B:-Caedmon
C:-Boethius
D:-Bede
Correct Answer:- Option-D

Question 74:-The Norman conquest of England began with the invasion of England by ______ in 1066.
A:-King Canute
B:-King Haokon VI
C:-William the Conqueror
D:-Prince Carl
Correct Answer:- Option-C

Question 75:-King James’ Authorized version of the Bible was published in the year ______.
A:-1511
B:-1611
C:-1711
D:-1811
Correct Answer:- Option-B

PSC HSST Junior – English Solved Question Paper – 2015 (Part 1)

PSC HSST Junior – English Solved Question Paper – 2015 (Part 2)

PSC HSST Junior – English Solved Question Paper – 2015 (Part 3)

PSC HSST Junior – English Solved Question Paper – 2015 (Part 4)

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *