PSC Junior Health Inspector Grade II Solved Paper 2015 – Part 2

PSC Junior Health Inspector Grade II Solved Paper 2015 – Part 2

Question 26:-Some solid substance when heated changes from solid state to vapor state without passing through liquid state. This phenomenon is____________________
A:-Distillation
B:-Sublimation
C:-Differential extraction
D:-Vaporisation
Correct Answer:- Option-B

Question 27:-At the transmitter, information contained in the low frequency message signal is superimposed on a high frequency wave which acts as the carrier of the information. This process is called__________
A:-Amplification
B:-Attenuation
C:-Modulation
D:-Transmittance
Correct Answer:- Option-C

Question 28:-Two or more compounds that have same chemical formula but different arrangement of atoms are called_____________
A:-Isotopes
B:-Isobars
C:-Isomers
D:-Polymers
Correct Answer:- Option-C

Question 29:-When three resistances of 5Ω, 10Ω, 20Ω are connected in parallel, the combined resistance will be___________________
A:-35Ω
B:-20Ω
C:-5Ω
D:-less than 5Ω
Correct Answer:- Option-D

Question 30:-A qualitative measure of the ability of an atom in a chemical compound to attract shared electrons to itself is called ________________
A:-Electronegativity
B:-Molar mass
C:-Enthalpy
D:-Entropy
Correct Answer:- Option-A

Question 31:-The male anther in plants produce cells with
A:-haploid number of chromosomes
B:-diploid number of chromosomes
C:-polyploid number of chromosomes
D:-multiple sets of chromosomes
Correct Answer:- Option-A

Question 32:-The kind of place, or part of an ecosystem, occupied by an organism is known as its
A:-niche
B:-habitat
C:-biosphere
D:-biosphrere reserve
Correct Answer:- Option-B

Question 33:-The exchange of fluid, nutrients, electrolytes, hormones and other substances between the blood and the interstitial fluid is the function of
A:-arteries
B:-veins
C:-lymph vessels
D:-cappillaries
Correct Answer:- Option-D

Question 34:-The functional unit of human kidney is
A:-neuron
B:-nephridium
C:-nephron
D:-protonephridia
Correct Answer:- Option-C

Question 35:-Which of the following does not secrete any hormone?
A:-ovary
B:-testis
C:-pancreas
D:-spleen
Correct Answer:- Option-D

Question 36:-Gregor Johann Mendel was carried out a number of experiments on
A:-Pisum sativum
B:-Oryza sativa
C:-Pisum arvense
D:-Pisum maritimum
Correct Answer:- Option-A

Question 37:-The causative microorganism for the human disease cholera is
A:-virus
B:-protozoa
C:-bacteria
D:-fungi
Correct Answer:- Option-C

Question 38:-The roots of some plants growing in swampy areas, come out of the ground and grow vertically upwards are called as
A:-pneumatophores
B:-prop roots
C:-stilt roots
D:-tap roots
Correct Answer:- Option-A

Question 39:-Archaeopteryx is a connecting link between
A:-Reptiles and Mammals
B:-Aves and Reptiles
C:-Annelids and Arthropods
D:-Aves and Mammals
Correct Answer:- Option-B

Question 40:-An endocrine gland functions as a biological clock is
A:-Pituitary gland
B:-Thymus gland
C:-Pineal gland
D:-Adrenal gland
Correct Answer:- Option-C

Question 41:-The father of Medicine is …………
A:-John Snow
B:-Hippocrates
C:-Aesculapius
D:-Francis Peabody
Correct Answer:- Option-B

Question 42:-Which of the following is not used in calculating Physical Quality of Life Index (PQLI)
A:-Infant Mortality rate
B:-Life expectancy at age one
C:-Literacy
D:-Per capita Income
Correct Answer:- Option-D

Question 43:-The age group at which the greatest proportion of maternal mortality occurs is
A:-15-19 years
B:-20-24 years
C:-25-29 years
D:-30-34 years
Correct Answer:- Option-B

Question 44:-Maternal mortality ratio of India during 2010-2012 was
A:-127/100000
B:-178/100000
C:-212/100000
D:-308/100000
Correct Answer:- Option-B

Question 45:-The concept of Primary Health Care came into limelight in 1978 at a conference held at
A:-Alma Ata
B:-Cairo
C:-Geneva
D:-New Delhi
Correct Answer:- Option-A

Question 46:-The classical model of triangle of epidemiology includes all except
A:-Agent
B:-Host
C:-Time
D:-Environment
Correct Answer:- Option-C

Question 47:-In the international death certificate the underlying cause of death is recorded in line
A:-a
B:-b
C:-c
D:-d
Correct Answer:- Option-C

Question 48:-The prevalence of disease depends on Inciden
A:-Incidence
B:-Duration
C:-Incidence and Duration
D:-Neither incidence nor duration
Correct Answer:- Option-C

Question 49:-Which of the following studies can be easily done to identify risk factors
A:-Cross sectional study
B:-Case control study
C:-Cohort study
D:-Randomised Trials
Correct Answer:- Option-B

Question 50:-Scabies is an example of a
A:-Infectious disease
B:-Communicable disease
C:-Contagious disease
D:-Noncommunicable disease
Correct Answer:- Option-C

PSC Junior Health Inspector Grade II Solved Paper 2015 – Part 1

PSC Junior Health Inspector Grade II Solved Paper 2015 – Part 2

PSC Junior Health Inspector Grade II Solved Paper 2015 – Part 3

PSC Junior Health Inspector Grade II Solved Paper 2015 – Part 4

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *