PSC Junior Health Inspector Grade II Solved Paper 2015 – Part 3

PSC Junior Health Inspector Grade II Solved Paper 2015 – Part 3

Question 51:-An infection that takes the opportunity provided by a defect in the host defence to infect host and hence cause disease is called
A:-Nososcomial infection
B:-Opportunistic infection
C:-Iatrogenic infection
D:-None
Correct Answer:- Option-B

Question 52:-A chronic carrier state occurs in
A:-Typhoid
B:-Hepatitis B
C:-Gonorrhoea
D:-All the listed options
Correct Answer:- Option-D

Question 53:-Droplet infection is an example of a
A:-Direct transmission
B:-Airborne transmission
C:-Indirect transmission
D:-Biological transmission
Correct Answer:- Option-A

Question 54:-Which of the following is an example of a cycledevelopmental type of transmission
A:-Malaria
B:-Filaria
C:-Plague
D:-Malaria and Filaria
Correct Answer:- Option-B

Question 55:-The time taken for 50% of cases to occur following exposure is called
A:-Average incubation period
B:-Median incubation period
C:-Generation time
D:-Communicable period
Correct Answer:- Option-B

Question 56:-Which of the following is a live vaccine
A:-BCG
B:-Rabies
C:-Hepatitis B
D:-Tetanus
Correct Answer:- Option-A

Question 57:-The most heat sensitive vaccine is
A:-Measles
B:-Polio
C:-DPT
D:-Hepatitis
Correct Answer:- Option-B

Question 58:-The dose of human antirabies serum is
A:-10 IU/kg
B:-20 IU/kg
C:-30 IU/kg
D:-40 IU/kg
Correct Answer:- Option-B

Question 59:-The recommended temperature for storage of vaccines in ILR is
A:-+2 to +8 degree celsius
B:-+4 to +8 degree celsius
C:–15 to -25 degree celsius
D:–10 to -15 degree celsius
Correct Answer:- Option-A

Question 60:-The value of handwashing with antiseptic to reduce death from puerperal fever was demonstrated by
A:-Lister
B:-Pasteur
C:-Semmelweis
D:-Koch
Correct Answer:- Option-C

Question 61:-The stage of vaccine vial monitor at which vaccine should be discarded is
A:-Stage 1 and above
B:-Stage 2 and above
C:-Stage 3 and above
D:-Stage 4 and above
Correct Answer:- Option-C

Question 62:-Disinfection of water by chlorination is an example of
A:-Concurrent disinfection
B:-Terminal disinfection
C:-Precurrent disinfection
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-C

Question 63:-Dettol belongs to which chemical group of disinfectant
A:-Halogen
B:-Phenol
C:-Quaternary ammonia compound
D:-Alcohol
Correct Answer:- Option-B

Question 64:-In order to disinfect sputum, patient may be asked to spit in a sputum cup half filled with 5 %
A:-Bleaching powder
B:-Crude Phenol
C:-Cresol
D:-Formalin
Correct Answer:- Option-C

Question 65:-The chemical used for fumigation is
A:-Formaldehyde
B:-Potassium Permanganate
C:-Chlorinated Lime
D:-Bleaching Powder
Correct Answer:- Option-A

Question 66:-The incubation period of chicken pox
A:-2-5 days
B:-5-10 days
C:-7-21 days
D:-21-42 days
Correct Answer:- Option-C

Question 67:-Subacute sclerosing pan- encephalitis (SSPE) is a complication of
A:-BCG vaccine
B:-Polio vaccine
C:-Pertussis vaccine
D:-Measles vaccine
Correct Answer:- Option-D

Question 68:-The formation of a false membrane in the throat is characteristic of
A:-Diphtheria
B:-Pertussis
C:-Meningococcal vaccine
D:-Measles
Correct Answer:- Option-A

Question 69:-A 3 month old child presenting with fever , respiratory rate of 60/minute and chest indrawing is classified as having
A:-No pneumonia
B:-Pneumonia
C:-Severe Pneumonia
D:-Very severe pneumonia
Correct Answer:- Option-C

Question 70:-The number of sputum samples to be tested to diagnose tuberculosis
A:-One
B:-Two
C:-Three
D:-Four
Correct Answer:- Option-B

Question 71:-Any patient treated as Category I Tuberculosis, who has a positive smear at ….months is considered a failure and started on Category II treatment
A:-2 months
B:-3 months
C:-4 months
D:-5 months
Correct Answer:- Option-D

Question 72:-……was formerly known as infectious hepatitits
A:-Hepatitis A
B:-Hepatitis B
C:-Hepatitis C
D:-Hepatitis E
Correct Answer:- Option-A

Question 73:-………..% of children in the age group of 0-59 months are underweight in India
A:-20%
B:-40%
C:-60%
D:-80%
Correct Answer:- Option-B

Question 74:-Which of the following about zinc supplementation for acute diarrhoea is wrong
A:-It reduces duration of episode
B:-It reduces the severity of episode
C:-It reduces the incidence of diarrhoea in the following 2-3 months
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-D

Question 75:-Prophylactic platelet transfusion is recommended in Dengue when the platelet count is below
A:-10000/ cu mm
B:-20000/cu mm
C:-40000/cu mm
D:-50000/cu mm
Correct Answer:- Option-A

PSC Junior Health Inspector Grade II Solved Paper 2015 – Part 1

PSC Junior Health Inspector Grade II Solved Paper 2015 – Part 2

PSC Junior Health Inspector Grade II Solved Paper 2015 – Part 3

PSC Junior Health Inspector Grade II Solved Paper 2015 – Part 4

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *