PSC Junior Health Inspector Grade II Solved Paper 2015 – Part 4

PSC Junior Health Inspector Grade II Solved Paper 2015 – Part 4

Question 76:-The main vector for rural and peri- urban malaria in India is
A:-Anopheles stephensi
B:-Anopheles culicifacies
C:-Anopheles dirus
D:-Anopheles sundaicus
Correct Answer:- Option-B

Question 77:-Which of the following is not used in the treatment of malaria
A:-Quinine
B:-Chloroquine
C:-Primaquine
D:-Ethambutol
Correct Answer:- Option-D

Question 78:-Which of the following drugs is used in mass administration for interruption of transmission of filariasis in India
A:-Diethyl carbamazine
B:-chloroquine
C:-Albendazole
D:-Ivermectin
Correct Answer:- Option-A

Question 79:-………….is a tick borne disease
A:-scrub typhus
B:-Kyasanur forest disease
C:-West Nile fever
D:-Sandfly fever
Correct Answer:- Option-B

Question 80:-Te mode of transmission of Q fever is
A:-Vector borne
B:-Water borne
C:-Air borne
D:-Direct
Correct Answer:- Option-C

Question 81:-In stage 2 hypertension the systolic blood pressure is above
A:-180
B:-160
C:-140
D:-120
Correct Answer:- Option-B

Question 82:-Which of the following is not a modifiable risk factor for hypertension
A:-obesity
B:-increased salt intake
C:-physical inactivity
D:-increasing age
Correct Answer:- Option-D

Question 83:-The most common cancer among males in India is
A:-oral cancer
B:-Lung cancer
C:-prostate cancer
D:-Colo rectal cancer
Correct Answer:- Option-B

Question 84:-Insulin resistance syndrome is not characterised by
A:-hypoglycaemia
B:-hypertension
C:-hyperinsulinaemia
D:-dyslipidaemia
Correct Answer:- Option-A

Question 85:-The dose of Vitamin A administered to children above one year according to the Vitamin A prophylaxis programme is
A:-50000 IU
B:-100000 IU
C:-150000 IU
D:-200000 IU
Correct Answer:- Option-D

Question 86:-The national antimalaria programme was renamed as National Vector Borne Disease Control Programme in the year
A:-1999
B:-2002
C:-2005
D:-2010
Correct Answer:- Option-B

Question 87:-The aim of the national leprosy eradication programme of eliminating leprosy is achieved when the case load is
A:-<1/1000
B:-<1/10000
C:-<1/100000
D:-<1/1000000
Correct Answer:- Option-B

Question 88:-The diseases targeted under the vision 2020 in India ; include the following, except
A:-Refractive errors
B:-Glaucoma
C:-diabetic retinopathy
D:-Oncocerciasis
Correct Answer:- Option-D

Question 89:-If a child has not received DPT 1,2,3 according to the schedule in Universal immunisation programme, upto what age can the vaccine be given
A:-5 years
B:-6 years
C:-7 years
D:-do not give the vaccine
Correct Answer:- Option-C

Question 90:-The general norm for selection of ASHA is; one ASHA for a population of
A:-2000
B:-1000
C:-500
D:-200
Correct Answer:- Option-B

Question 91:-The indicator for prevalence of contraceptive use is
A:-Net reproduction rate
B:-Pearl index
C:-Couple protection rate
D:-General Fertility rate
Correct Answer:- Option-C

Question 92:-The advantages of condom are the following except
A:-Safe and inexpensive
B:-No side effects
C:-Does not interfere with sex sensation
D:-provides protection against sexually transmitted diseases
Correct Answer:- Option-C

Question 93:-Babies born before the end of … weeks is termed preterm
A:-34 weeks
B:-37 weeks
C:-40 weeks
D:-42 weeks
Correct Answer:- Option-B

Question 94:-The denominator in the calculation of still birth rate is
A:-Live births
B:-Live births + still births > 1000g
C:-Mid year female population in the age group of 15-49 years
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-B

Question 95:-The sociopersonal development milestone for a child to be achieved by 9-10 months
A:-smiling at mother
B:-recognising mother
C:-increasing range of sounds
D:-stranger anxiety
Correct Answer:- Option-D

Question 96:-The richest source of Vitamin C is
A:-Amla
B:-Lime
C:-Orange
D:-Tomato
Correct Answer:- Option-A

Question 97:-The recommendation of intake of visible fat/day for a sedentary adult man is
A:-10 g
B:-15 g
C:-20 g
D:-25 g
Correct Answer:- Option-D

Question 98:-Which of the following is not a temporary social group
A:-crowd
B:-band
C:-mob
D:-herd
Correct Answer:- Option-B

Question 99:-The orthotoluidine arsenite test is used to
A:-determine free chlorine
B:-determine combined chlorine
C:-determine free and combined chlorine together
D:-determine free and combined chlorine separately
Correct Answer:- Option-D

Question 100:-According to rural housing standards cattle shed should be at least —–feet away from dwelling houses
A:-25
B:-50
C:-75
D:-100
Correct Answer:- Option-A

PSC Junior Health Inspector Grade II Solved Paper 2015 – Part 1

PSC Junior Health Inspector Grade II Solved Paper 2015 – Part 2

PSC Junior Health Inspector Grade II Solved Paper 2015 – Part 3

PSC Junior Health Inspector Grade II Solved Paper 2015 – Part 4

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *