LGS Syllabus

Junior Clerk, Co-operative societies PSC Examination Questions

Last Updated On: 30/04/2018
Get it on Google Play

Junior Clerk, Co-operative societies PSC Examination Questions: Are you searching for PSC Model questions for junior clerk, co-operative societies examinations. Here are 100 best previous PSC exam questions for Co-operative societies.

Junior Clerk, Co-operative societies PSC Examination Previous Questions

1) …………. is a statutory reserve created from net profit of a co-operative society.

Ans: Reserve Fund

2) Maximum strength of the managing committee of a primary co-operative society is …………

Ans: 15

3) Maximum limit for surrender of earned leave admissible to the employees of co-operative society on retirement is ………….

Ans: 300 days

4) Gehan is created in form ……….

Ans: 8A

5) Written examination for direct recruitment to the post of clerks in a primary credit society is conducted by ……..

Ans: Co-operative service examination board

6) Section 80 of Kerala co-operative society act. Came into effect from  …….

Ans: 15-05-1969

7) Autonomy and independence is the …………….. co-operative principles

Ans: 4th

8) Annual general body meeting of a cooperative society should be convened with in ………….. from the close of the financial year.

Ans: 6 Month

9) The authority competent to write off bad debts in a co-operative society is …………

Ans: General Body

10) Section ………. Of NI act defines cheque

Ans:  6

 

11) Crossing of a cheque can be cancelled by …………….

Ans: Drawer

12) The lead bank scheme was introduced in ……………..

Ans: 1969

13) ……………… is the custodian of foreign exchange reserve of India.

Ans: RBI

14) RBI was nationalized in the year ………….

Ans: 1949

15) Fluid resources should be invested as per directions of the ………..

Ans: Registrar of co-operative society

16) Multi-purpose co-operative societies are the most important types of societies in ……………

Ans: Japan

17) …………… is an output device

Ans: Printer

18) ………….. is plastic card provides purchase of goods on credit and withdrawal of cash.

Ans: Credit card

19) In a co-operative society the audit fees levied by ……… of KCS act.

Ans: Rule 65

20) If a member acts against interest of a society, he can be expelled by ………..

Ans: General Body

 

21) A tribunal is constituted under section …………… of KCS Act.

Ans: 81

22) The minimum period of fixed deposit is ………… days.

Ans: 7 days

23) Auditor of a co-operative society shall be appointed from among the panel approved by …………..

Ans: Director of co-operative audit

24) Fixed deposit is also known as ………. deposit.

Ans: Term deposit

25) Co-operative flag was designed by …………

Ans: Charles Gide

26) Statutory protection can be claimed for ……. cheques.

Ans: Crossed

27) In stock exchanges only …….. Securities are bought and sold.

Ans: Listed

28) Endorsement is defined in section ……………. of NI Act.

Ans: 15

29) The rules and regulation of a co-operative society is formed in its ………..

Ans: Byelaw

30) Recruitment of staff of the district co-operative banks is entrusted …………..

Ans: PSC

 

31) Quorum for the managing committee in section …………… of KCS act.

Ans: Sec 28(5)

32) The president of a co-operative bank is ………

Ans: Officer

33) The number of members of co-operative tribunal is …….

Ans: 1

34) A co-operative society is defined in section ……. Of KCS act.

Ans: 2f

35) The president and office bearers of the society shall be elected with in …. Days from the date of election

Ans: 7

36) Treasury bills are issued by ………….

Ans: Goverment

37) Narasimham committee on banking reforms was appointed in ……………

Ans: 1991

38) Cheques are payable …………

Ans: on demand

39) Punjab national bank was set up in the year ……….

Ans: 1895

40) The major source of revenue of any business is…..

Ans: Sales

 

41) Accounting begins where ……. Ends

Ans: Book keeping

42) Closing stock is …….

Ans: Asset

43) Arbitration in co-operative society is done as per section ….. of KCS act.

Ans: 69

44) Special General Body Meeting is held as per section of KCS act.

Ans: 30

45) Amalgamation and division of co-operative societies is done by section ….. of KCS act

Ans: 14

46) Prepaid expenses is shown in companies’ balance sheet under ……

Ans: Current Assets

47) Purchase journal is meant for recording all ……. purchased of goods

Ans: Credit

48) A bank reconciliation statement is prepared by ……………

Ans: Customer

49) The Reserve Bank of India is a …………….

Ans: Statutory Company

50) Promotion of co-operative society is a duty of ……….

Ans: Managing committee

 

51) The headquarters of SURABHI is at ………….

Ans: Ernakulam

52) Who is the father of co-operative movement?

Ans: Robert Owen

53) An important document for the membership in co-operative society is ………….

Ans: Identity card

54) Asset ……… Liability= ……….

Ans: Capital

55) The custodian of minutes book of a society is ………….

Ans: Secretary

56) Rebate is related to ……….. type of societies

Ans: handloom

57) The total number of rules in the KCS act is ………..

Ans: 201

58) The constitution of a society is its ……….

Ans: Beylow

59) The co-operative societies are classified by ……….  KCS act

Ans: Rule 15

60) ……. Has a right to sign in the identity card of a member of a co-operative society

Ans: Secretary

 

61) Legal heirs have to submit …….certificate to the bank for claiming credit balance exceeding 25000

Ans: Succession certificate

62) Fixed deposit account is a ……….. liability

Ans: Time liability

63) Garnishee order is issued by the court on the request of the ……..

Ans: Creditor

64) Assets a/c always have …….balance.

Ans: debit

65) ………. Is journal and ledger.

Ans: Cashbook

66) ……….is the account of unsold goods in hand at the end of trading period.

Ans: Closing stock

67) Provision for bad debt a/c is created by debiting ……….

Ans: Profit & Loss

68) ……… are the amount earned by selling the product of a concern

Ans: Revenue

69) Current SLR rate is …………

Ans: 20.50

70) Recording credit sale in cash book is an error of ………

Ans: Commission

 

71) Expansion of A.T.M is …………

Ans: Automated Teller Machine

72) Liquid asset is ……….

Ans: Floating asset

73) A person is known as ……….if he is unable to pay his debts in full

Ans: insolvent

74) NABARD was established on ……….

Ans: 1982

75) Internet banking is also known as ………..

Ans: Cyber banking/Online banking/Personal computer banking

76) Issue of notice of maturity of deposits to the depositor is ……….

Ans: mandatory

77) Immovable property offered as security for availing loan shell be created by means of……….

Ans: Mortgage

78) Internal auditor in a co-operative society is appointed by ………….

Ans: Managing committee

79) Co-operative audit is financial audit as well as ……….. audit.

Ans: Administrative

80) Reserve fund is created out of ………

Ans: Net Profit

 

81) When number of co-operatives make use of the services of an auditor. Jointly it is ………

Ans: Group audit

82) A fund created for the replacement of an asset or the repayment of a liability is called ……..fund.

Ans: sinking

83) An audit report which contains no condition is called ……….. report.

Ans: clean

84) Erection charge made for machinery is added to ……… a/c.

Ans: Machinary

85) High yielding Loans is a …………

Ans: performing asset

86) Maximum validity of a cheque is …………

Ans: 3 Months

87) Maximum period of an Administrator/Administrative committee of a co-operative society carrying banking business is ……………..

Ans: one year

88) The chief executive of the society shall prepare the financial statements and statutory statement within ……. Months from the close of the financial year

Ans: One month

89) ………… means allocating the work in such a way that one person’s work is automatically checked by another.

Ans: internal check

90) All primary credit co-operative shall open its branches with the prior permission of ………………

Ans: Registrar of co-operative societies

 

91) The features that allows preview a document in the computer before it I printed is………….

Ans: Print preview

92) Outstanding salary is …………….

Ans: Liability

93) In fixed installment method depreciation is calculated on …………….

Ans: Original Cost

94) Legal charges in connection with the purchase of land is …………expenditure.

Ans: Capital

95) “Towards co-operative common wealth” was written by ……………

Ans: D.R. Gadgil

96) Usually patronage dividend is paid by ……………

Ans: Consumer

97) Principle state partnership fund is maintained by ………..

Ans: State co-operative bank

98) The headquarters of ICA was shifted to Geneva from London in ………..

Ans: 1982

99) ………….. is the father of co-operative movement in USA

Ans: Hudson Kelly

100) SSU was organized in the year ………….

Ans: 1970

 

Junior Clerk, Co-operative societies PSC Questions – PDF Download

I hope these Junior Clerk, Co-operative societies PSC Examination Model Questions may help for your PSC examinations.

Get it on Google Play
Share This Post ↪

5
Leave a Reply

4 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
BEENA

SIR,
PLEASE SEND ALL PREVIOUS QUESTION PAPERS RELATED TO CO-OPERATIVE BANK EXAMS

Rakhimuralikrishna

Please send all previous questions paper to co operative bank exam

Dhanesh

Please send all previous questions paper to co operative bank exam..pls

Salini

Pls send all previous Co operative bank question Pappers

Salini

Pls send all previous Co operative bank junior clerk exam question papers

JOIN