PSC Statistical Assistant Grade II Solved Question Paper – 2015 (Part 1)

Here is the Statistical Assistant Grade II PSC Solved Previous Question Paper of 2015.

Question Paper Code: 5/2015/OL
Category Code: 165/2012

PSC Statistical Assistant Grade II Solved Question Paper – 2015 (Part 1)

Question 1:-S N D P Yogam was established in the year
A:-1903
B:-1906
C:-1907
D:-1914
Correct Answer:- Option-A

Question 2:-Which one of the following is not a fundamental right ?
A:-Right against exploitation
B:-Right to property
C:-Right to equality
D:-Right to freedom of religion
Correct Answer:- Option-B

Question 3:-The Article related with special privilege of Jammu and Kashmir
A:-Article 370
B:-Article 60
C:-Article 352
D:-Article 316
Correct Answer:- Option-A

Question 4:-Who was the founder of Sadhu Jana Paripalana Sangham ?
A:-Pandit Karuppan
B:-Sree Narayana Guru
C:-Chattampi Swamikal
D:-Ayyankali
Correct Answer:- Option-D

Question 5:-The temple entry proclamation of 1936 was issued by
A:-Sri Mulam Thirunal
B:-Sri Chithira Thirunal
C:-Sri Uthradam Thirunal
D:-Sri Swathi Thirunal
Correct Answer:- Option-B

Question 6:-The poem ‘Jathikkummi’ was written by
A:-Kumaran Asan
B:-G Sankara Kuruppu
C:-Vallathol Narayana Menon
D:-Pandit K P Karuppan
Correct Answer:- Option-D

Question 7:-The Malayalam novelist who used the pen name ‘Vilasini’
A:-M K Menon
B:-P C Kuttikrishnan
C:-Vaikom Muhammed Basheer
D:-S K Pottakkad
Correct Answer:- Option-A

Question 8:-Human Rights Day is celebrated on
A:-October 24
B:-November 14
C:-December 10
D:-December 21
Correct Answer:- Option-C

Question 9:-The father of White Revolution in India
A:-Sundarlal Bahuguna
B:-M S Swaminathan
C:-Varghese Kurian
D:-V K Krishna Menon
Correct Answer:- Option-C

Question 10:-ISRO Space craft ‘Mangalayan’ entered in the martian orbit in ____
A:-29 August 2014
B:-30 June 2014
C:-24 October 2014
D:-24 September 2014
Correct Answer:- Option-D

Question 11:-Who is the founder of social networking site ‘Facebook’ ?
A:-Bill Gates
B:-Julian Assange
C:-Mark Zuckerberg
D:-Richard M Stallman
Correct Answer:- Option-C

Question 12:-In which District Edakkal caves are situated ?
A:-Kozhikode
B:-Wayand
C:-Palakkad
D:-Malappuram
Correct Answer:- Option-B

Question 13:-Kerala Kalamandalam was established in
A:-1925
B:-1928
C:-1930
D:-1932
Correct Answer:- Option-C

Question 14:-The Channar agitation is mainly for
A:-Right for Educational rights
B:-Right for Employment opportunities
C:-Right for Temple entry
D:-Right to wear upper body cloth
Correct Answer:- Option-D

Question 15:-Who is the author of the drama ‘Adukkalyilninnum Arangathekku ‘ ?
A:-V T Bhattathiripad
B:-K P Keshava Dev
C:-Ponkunnam Varkey
D:-C V Raman Pillai
Correct Answer:- Option-A

Question 16:-Who was the editor of the literary journal ‘Vivekodyam’ which started publication in Kerala in 1904 ?
A:-Swadeshabhimani Ramakrishna Pillai
B:-Kesari Balakrishna Pillai
C:-Vakkom Abdul Khadar Maulavi
D:-Kumaran Asan
Correct Answer:- Option-D

Question 17:-The father of Library movement in Kerala
A:-Kavalam Madhava Panicker
B:-Puthuvayil Narayana Panicker
C:-Nalappattu Narayana Menon
D:-Kavalam Narayana panicker
Correct Answer:- Option-B

Question 18:-Who among the following is not related with the ‘Abstention movement’ ?
A:-A K Gopalan
B:-T M Varghese
C:-N V Joseph
D:-C Kesavan
Correct Answer:- Option-A

Question 19:-The Indian who won the Nobel Prize for peace in 2014
A:-Malala Yousafzai
B:-Amarthya Sen
C:-Kailash Satyarthi
D:-Mother Teresa
Correct Answer:- Option-C

Question 20:-The Right to Information Act came into force in ____
A:-5 June 2005
B:-12 October 2005
C:-24 November 2005
D:-10 December 2005
Correct Answer:- Option-B

Question 21:-Which measure of location will be suitable to compare heights of students in two classes?
A:-Mean
B:-Median
C:-Mode
D:-None of these
Correct Answer:- Option-A

Question 22:-The geometric mean of 2, 4, 16 and 32 is
A:-6
B:-7
C:-8
D:-9
Correct Answer:- Option-C

Question 23:-The strength of seven colleges in a city are 385,1748,1343,1935,786,2874 and 2108. Then the median strength is
A:-1935
B:-1748
C:-1343
D:-2874
Correct Answer:- Option-B

Question 24:-The mean and median of 100 items are 50 and 52 respectively. The value of the largest item is 100. It was later found that it is actually 110. Therefore, the true mean is ___ and the true median is _____ .
A:-50.1, 52
B:-50.9, 53
C:-51.1, 52
D:-50, 53
Correct Answer:- Option-A

Question 25:-10 is the mean of a set of 7 observations and 5 is the mean of a set of 3 observations. The mean of a combined set is given by
A:-15
B:-10
C:-8.5
D:-7.5
Correct Answer:- Option-C

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *