PSC Mock Test LGS Quiz

PSC Pharmacist Grade 2 Ayurveda Model Questions and Answers

PSC Pharmacist Grade 2 Ayurveda Model Questions and Answers: Here are the model questions and answers for Pharmacist Grade 2 Ayurveda PSC examination. These are the previous asked questions for the PSC Pharmacist Grade 2 Ayurveda Examination.

PSC Pharmacist Grade 2 Ayurveda Model Questions and Answers

Question Paper Code: 7/2014/OL
Category Code: 336/2013
Exam: Pharmacist Grade 2 Ayurveda
Date of Test: 30-12-2014
Alphacode A

1. On the banks of which river the famous city of Kolkata situated?
(A) Indus (B) Hughly
(C) Brahmaputhra (D) Periyar
Answer: B

2. The length of Indian coastline is?
(A) 5000 km (B) 5500 km
(C) 7516.6 km (D) 5800 km
Answer: C

3. Name the longest peninsular river of India?
(A) Godavari (B) Kaveri
(C) Tapthi (D) Narmada
Answer: A

4. The Governor General of India at the time of foundation of Indian National Congress was?
(A) Lord Chelmsford (B) Lord Dalhousie
(C) Lord Dufferin (D) Lord Ripon
Answer: C

5. Which was the only session of JNC Presided by Gandhi?
(A) Allahabad (B) Guwahati
(C) Belgaum (D) Kakinad
Answer: Question Cancelled

6. Who was the first to describe the mutiny of 1857 as the first war of Indian Independence?
(A) Subash Chandra Bose (B) V D Savarkar
(C) Romila Taper (D) Tharachand
Answer: B

7. How many National water ways are there in India?
(A) 3 (B) 5
(C) 7 (D) 9
Answer: Question Cancelled

8. Bhagat Singh was sentenced to death in which case?
(A) Kakori case (B) Chauri-Chaura Case
(C) Assembly Bomb Case (D) Lahore Conspiracy Case
Answer: D


9. Which day is observed as Human Right Day?
(A) May 10 (B) Dec 10
(C) June 10 (D) October 10
Answer: B

10. In which session of INC,the moderates and extremists reunited?
(A) Lucknow (B) Lahore
(C) Madras (D) Calcutta
Answer: A

11. The ‘Savarna Jatha’ to support the Vaikkom Satyagraha was organised by?
(A) T K Madhavan (B) K Kelappan
(C) Mannath Padmanabhan (D) A K Gopalan
Answer: C

12. The founder of Atma Vidya Sangham?
(A) Ayyappan (B) Thycand Ayya
(C) Sahodaran Ayyappan (D) Vagbatananda Gurudeva
Answer: D

13. Who is known as the father of Kerala Renaissance?
(A) Kumaranasan (B) Sree Narayana Guru
(C) Chattampi Swamikal (D) V T Bhattathiripad
Answer: B

14. Owner of Swadeshabhimani edited by K Ramakrishna Pillai?
(A) C V Kunjiraman (B) K kelappan
(C) Dr.Palpu (D) Vakkom Abdul Khadir Maulavi
Answer: D

15. When was the historic temple Entry Proclamation made?
(A) Nov 12,1936 (B) April 12,1936
(C) March 12,1936 (D) June 12,1936
Answer: A

16. Which actress of Harry Potter Movie series was appointed as the Good will Ambassador for UN Women?
(A) Juliya Roberts (B) Emma Watson
(C) Jennifer Lopez (D) Kait Winslet
Answer: B

17. Operation Protective Edge is the name of which country’s controversial military action launched on its neighborhood?
(A) Israel (B) Syria
(C) Jordan (D) Egypt
Answer: A

18. World population Day was observed on:
(A) June 11 (B) July 11
(C) August 11 (D) March 11
Answer: B

19. Who received the Golden Ball award for the best player of the FIFA World Cup 2014?
(A) Miroslav Klose (B) Karim Bensema
(C) Angel D’maria (D) Lionel Messi
Answer: D

20. Who scored the first Double century in one day International Cricket?
(A) verendar Sehway (B) Sachin Tendulkar
(C) Virat Kohli (D) Shahid Afridi
Answer: B

21. The text book that is not included in Bruhatrayi is
(A) Ashtanga sangraha (B) Bhavaprakasha
(C) Susrutha Samhitha (D) Charaka Samhitha
Answer: B

22. The meaning of the word Ayurveda is
(A) science of health (B) science of diseases
(C) science of treatment (D) science of life
Answer: D

23. Number of angas in sareera is
(A) eight (B) nine
(C) three (D) six
Answer: D

24. The sense of smell is related to …………… bhootha
(A) akasa (B) prithvi
(C) vayu (D) jala
Answer: B

25. Indriya related to akasa bhootha is
(A) srotram (B) jihwa
(C) twak (D) druk
Answer: A

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *