PSC Mock Test LGS Quiz

PSC Chief General Manager Model Questions and Answers

PSC Chief General Manager Model Questions and Answers: Here are the model questions and answers for Chief General Manager PSC examination. These are the previous asked questions for the PSC Chief General Manager Examination.

PSC Chief General Manager Model Questions and Answers

Part 1: PSC Chief General Manager Model Questions and Answers – Part 2

Question Paper Code: 1/2015/OL
Category Code: 296/2011
Exam: Chief General Manager
Date of Test 27-01-2015

1. Regarding a bill being a money bill the certificate of the
(A) President is final (B) Vice President is final
(C) Speaker of Loksabha is final (D) Finance Minister is final
Answer: C

2. Which of the following statements concerning the power of the president is wrong
(A) No bill can become a law unless the president puts his assent on it
(B) The president has the power to nominate 12 members to the Rajya sabha and 2 Anglo Indian members to the Loksabha
(C) The president declares war and concludes treaties, subject to the provisions of the constitution
(D) The president has the power to summon, prorogue and dissolve Loksabha and Rajya sabha
Answer: D

3. Which kind of Thullal form is used in the first work of Kunjan Nambiar (kallyana sougandhikam)
(A) Sheethangan Thullal (B) Ottan Thullal
(C) Parayan Thullal (D) Pana Thullal
Answer: A

4. Herman Gundert was a member of
(A) London Missionary Society
(B) Church Missionary Society
(C) Basel Evangelical Missionary Society
(D) London Evangelical Church Missionary Society
Answer: C

5. The Movement demanded to quit election in Travancore ,claiming the negligence of adequate reservation for communal minorities
(A) Ezhava Memmorial (B) Nivarthana Prakshobham
(C) Malayalee Memmorial (D) Kalpathi-Sucheendram satyagraham
Answer: B

6. The Novel ‘Narmani Putava’ written by
(A) P.Valsala (B) Sara Thomas
(C) Madhavikutty (D) Arya Pallam
Answer: B

7. ‘I Too Had A Dream’ is an autobiography of
(A) Dr.Varghese kurien (B) Pandit Ravisankar
(C) P.Govinda Pillai (D) Dr.Lekshmi Segal
Answer: A


8. Original name of famous personality ‘Vagbhadanandan’
(A) Ananda shenoy (B) K.P. Karuppan
(C) Kumara Guru (D) Kunjikannan
Answer: D

9. “It is better to light a candle than to curse the darkness” is the motto of
(A) Bharat Scout and Guides (B) Red Cross
(C) Amnesty International (D) Greenpeace
Answer: C

10. The first malayalee recipient of the Saraswathi Samman
(A) Thakazhi Sivasankara Pillai (B) Lalithambika Antharjanam
(C) G. SankaraKurup (D) Balamani Amma
Answer: D

11. The Vigilance Officer appointed by the government to investigate the cases of misappropriation in the society shall have the rank not below the rank of
(A) Superintendent of Police
(B) Inspector General of Police
(C) Deputy Inspector General of Police
(D) Deputy Superintendent of Police
Answer: C

12. Maximum members of a board of directors of a primary co-operative society shall not be more than
(A) 15 members (B) 21members
(C) 13members (D) 7members
Answer: A

13. Who is the custodian of cash and other valuables of a Primary Agricultural Co-operative Society
(A) Cashier (B) Secretary
(C) President (D) Accountant
Answer: B

14. State Co-operative Election Commission conduct all elections of co-operative societies mentioned below except
(A) Election of Board of Directors
(B) Election of President and Vice President
(C) Election of Special General Body
(D) Election of Representative General Body
Answer: C

15. The co-operative Development and Welfare Fund shall not be utilized for
(A) Utilizing for the developmental activities of these societies
(B) Safe guarding the damages to their assets
(C) Safe guarding the loss to their properties
(D) Expenses incurred for opening branches
Answer: B

16. The Registrar shall appoint as per Section 71 of Kerala Co-operative Societies Act a person called
(A) Co-operative Tribunal (B) Co-operative Ombudsman
(C) Liquidator (D) Sale officer
Answer: C

17. Which among the following Co-operative Societies, election shall not be conducted on ward basis
(A) Urban Co-operative Banks
(B) Urban Co-operative Societies
(C) Primary Housing Co-operative Societies
(D) Primary Consumer Co-operative Societies
Answer: D

18. The immovable property acquired by a society through a sale by the sale officer for realization of loan amount shall be disposed within
(A) 7 years (B) 3 years
(C) 1 year (D) 2 years
Answer: A

19. Which among the following is a false statement in case of voting to a society
(A) A member admitted in a Co-operative Society within 60 days immediately prior to the date of election shall not have right to vote
(B) A nominal member shall not have right to vote
(C) A depositor shall have right to vote
(D) An ex-officio member on the committee shall have vote
Answer: C

20. A Society shall dispose 10% of its net profit to
(A) Reserve Fund
(B) Member Relief Fund
(C) Agricultural Credit Stabilization Fund
(D) Co-operative Education Fund
Answer: B

21. Societies which are bond to keep fluid resources are
(A) Societies having deposits
(B) Societies doing Marketing business
(C) Societies doing Consumer business only
(D) Societies dealing coir products
Answer: A

22. Among the following which is not the privileges of a Consumer Co-operative Society
(A) Charge on land owned by its loanees
(B) Exemption from income tax
(C) Deduction from the salary of loanees
(D) Exemption from stamp duty
Answer: B

23. The amendment of the bye-law shall have approval from
(A) Chief Executive (B) Managing Director
(C) President (D) General Body
Answer: D

24. Rule 6 of Kerala Co-operative Societies Act deals with
(A) Registrar of co-operative society
(B) Model bye-law
(C) Amendment of bye-law
(D) First General Body
Answer: B

25. Which type of societies are allowed to admit any other society as nominal or associate member
(A) Coir Societies (B) Scheduled Caste Societies
(C) Hand loom Societies (D) Hospital Societies
Answer: D

You may also like...