PSC Mock Test LGS Quiz

PSC Computer Operator – KIRTADS Model Questions and Answers

PSC Computer Operator – KIRTADS Model Questions and Answers: Here are the model questions and answers for Computer Operator – KIRTADS PSC examination. These are the previous asked questions for the PSC Computer Operator – KIRTADS Examination.

PSC Computer Operator – KIRTADS Model Questions and Answers

Question Paper Code: 132/2015
Computer Operator – KIRTADS
Date of Test: 14.07.2015

1. For Intel Core i3 processor, GMCH is integrated with:
(A) South Bridge (B) GPU
(C) North Bridge (D) FCH
Answer: C

2. In order to perform a critical task in timeliness, a multimedia system may use which of the following disk scheduling?
(A) SSTF (B) SATF
(C) Elevator (D) Real Time
Answer: D

3. An omega switching network with n CPU and n memories requires how many switches?
(A) (n log2n)/2 (B) n/2(n log2n)
(C) log2n (D) log2n/2
Answer: A

4. The minimum pit length for a single layer DVD is:
(A) 500 (B) 400
(C) 600 (D) 250
Answer: B

5. A pipelining system with n segments takes 50 sub operations in a sequence. The time taken to complete a sub operation in each segment is 8 nsec. If the task is completed in 424 nsec, what is the value of n?
(A) 2 (B) 8
(C) 4 (D) 16
Answer: C

6. In multiprocessor system, a processor generated signal that serves to prevent other processors from using the system bus as long as the signal is active can be called as:
(A) Semaphore (B) Pipe
(C) Hardware Lock (D) Critical Session
Answer: C

7. At the beginning of an instruction cycle, the content of the Instruction Register is 5 and that of Program Counter is 320. When the instruction is read, the address part of the instruction is the number 7. Then the effective address in relative address mode is:
(A) 328 (B) 327
(C) 325 (D) 342
Answer: A

8. The return address from a subroutine call is arranged as:
(A) Round Robin (B) FIFO
(C) LIFO (D) Queue
Answer: C


9. The Bootstrap Leader resides in:
(A) Hard Disk (B) Any bootable device
(C) RAM (D) ROM
Answer: D

10. The IRQ commonly assigned to Hard Disk Controller is:
(A) 11 (B) 12
(C) 13 (D) 14
Answer: D

11. For DDR2 type RAM with 8 internal blocks and clock speed 533 MHz, the maximum average periodic refresh rate can be:
(A) 4.5 (B) 7.8
(C) 33.3 (D) 17.5
Answer: B

12. An operating system written as a set of procedures in which, each can call any other without any reservation is:
(A) Virtual System (B) Layered System
(C) Distributed System (D) Monolithic System
Answer: D

13. A program in execution state is called as:
(A) Shell (B) Process
(C) Task (D) Thread
Answer: B

14. A situation in which a multiprogramming system spends more time in page I/O:
(A) Starvation (B) Dead Lock
(C) Fragmentation (D) Thrashing
Answer: D

15. Calculate the average access time for the sector of a disk with 512 bytes per sector and 10 ms of average seek time. The disk rotates at a speed of 7200 rpm and transfers data at a rate 4 MB/Sec. The controller overhead is 1 ms. Assume that there is no service time:
(A) 19.6 ms (B) 16.2 ms
(C) 15.3 ms (D) 10.3 ms
Answer: C

16. When a process wants to print a file, it writes the file name in a directory called:
(A) Spooler (B) Buffer
(C) Daemon (D) Log
Answer: A

17. In a demand paging system, M is the time to access memory, F is the average time to service a page fault. P is the probability of page fault. Then the effective access time is:
(A) P*M+(1-P)*F (B) M+(1-P)*F
(C) (1-P)*M+P*F (D) (M+F)*P
Answer: C

18. Externally defined symbols are resolved by:
(A) Compiler (B) Linker
(C) Loader (D) Lexical Analyser
Answer: B

19. The initial value of a semaphore that ensures only one of the many processes enter the critical session is:
(A) 0 (B) 1
(C) -1 (D) 2
Answer: B

20. Debugging a kernel code is a difficult task, because of:
(A) Kernel code cannot be executed easily under a debugger
(B) Bugs in a kernel code cannot be traced easily, because it is a set of procedures related to a separate process and there will be a little evidence to track the errors
(C) Errors may be hard to reproduce and may collapse the entire system
(D) All the above reasons
Answer: D

21. Which of the following HTML tag has an attribute called Frame?
(A) <INPUT> (B) <FORM>
(C) <FRAMESET> (D) <TABLE>
Answer: D

22. The HTML DOM Event that is triggered automatically when a user enters a web page is:
(A) OnLoad (B) OnFocus
(C) OnOpen (D) OnShow
Answer: A

23. CORBA programmers can develop distributed applications in C++/Java using:
(A) Orbix (B) OpalOrb
(C) GIOP (D) EJB
Answer: A

24. XML captures Hypertext information using:
(A) <A> (B) XLL
(C) XLS (D) DTD
Answer: B

25. In DHCP, the UDP port number for sending data to the server is:
(A) 60 (B) 62
(C) 65 (D) 67
Answer: D

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *