PSC Mock Test LGS Quiz

PSC Computer Assistant Grade II Model Questions and Answers

PSC Computer Assistant Grade II Model Questions and Answers: Here are the model questions and answers for Computer Assistant Grade II PSC examination. These are the previous asked questions for the PSC Computer Assistant Grade II Examination.

PSC Computer Assistant Grade II Model Questions and Answers

Question Paper Code: 073/2016
Category Code: 043/2016
Exam: COMPUTER ASSISTANT GR II – UNIVERSITIES IN KERALA
Date of Test: 26-05-2016
Alphacode: A

1. “Ballot is powerful than bullet” who said so?
(A) Jawaharlal Nehru
(B) George Washington
(C) Abraham Lincoln
(D) Mahatma Gandhi
Answer: C

2. Whose autobiography is known as ‘Ente Jeevitha Smaranakal’?
(A) E.M.S. Namboodiripad
(B) Vaikom Muhammad Basheer
(C) K. Kelappan
(D) Mannathu Padmanabhan
Answer: D

3. Which river forms the boundary between North India and South India?
(A) Mahanadi
(B) Narmada
(C) Godavari
(D) Kaveri
Answer: B

4. Which of the following is known as the lungs of Nature?
(A) Fresh water lakes
(B) Mountains
(C) Rain forest
(D) Wet lands
Answer: C

5. Name of the agency that won the Gandhi Peace Award for the year 2014:
(A) ISRO
(B) RED CROSS
(C) ASIA WATCH
(D) NATIONAL SERVICE SCHEME
Answer: A

6. Where is Lothal?
(A) Gujarat
(B) Punjab
(C) Rajasthan
(D) Madhya Pradesh
Answer: A

7. A special phenomenon seen only in the Arabian Sea:
(A) Loo
(B) Coral Reefs
(C) Tides
(D) Chakara
Answer: B

8. Which latitude passes through India?
(A) Tropic of cancer
(B) Tropic of capricon
(C) Equator
(D) Arctic circle
Answer: A


9. In which year Sree Narayana Guru formed S.N.D.P. Yogam?
(A) 1900
(B) 1901
(C) 1903
(D) 1907
Answer: C

10. Who was the first woman president of Indian National Congress?
(A) Sarojini Naidu
(B) Annie Besant
(C) Vijayalakshmi Pandit
(D) Indira Gandhi
Answer: B

11. Which social reformer started the movement called ‘Sadhujana Paripalana Sangam?
(A) Sahodaran Ayyappan
(B) Sree Narayana Guru
(C) K. Kelappan
(D) Ayyankali
Answer: D

12. Who wrote the book ‘Anasthasyayude Rektha Sakshyam’?
(A) Sr. Alphonsa
(B) Vallathol Narayana Menon
(C) Sr. Mary Beninja
(D) Fr. Kuriakose Elias Chavara
Answer: D

13. Golden Quadrilateral is a ………….. project.
(A) Rail
(B) Road
(C) Tele communication
(D) Health
Answer: B

14. Name of the instrument used in aeroplanes to measure height:
(A) Barometer
(B) Altimeter
(C) Pedometer
(D) Multimeter
Answer: B

15. Which Malayalam poet was honored by the British prince in 1922?
(A) G. Sankara Kurup
(B) Vallathol Narayana Menon
(C) Kumaranasan
(D) Changampuzha Krishnapillai
Answer: C

16. A major poverty eradication programme in the following:
(A) MGNREGS
(B) RMSA
(C) DPEP
(D) SSA
Answer: A

17. The largest pure water lake in India:
(A) Dal
(B) Woolar
(C) Kolleru
(D) Pangong
Answer: B

18. Who was the founder of Prathyaksha Raksha Daiva Sabha?
(A) Thycaud Ayya
(B) Poikayil Yohannan
(C) Pandit Karuppan
(D) Chattampi Swami
Answer: B

19. Which day is observed as world population day?
(A) July11
(B) June11
(C) Nov. 20
(D) Dec. 10
Answer: A

20. Who gave the honorary title ‘Sardar’ to Vallabhai Pattel?
(A) Mahatma Gandhi
(B) Jawaharlal Nehru
(C) Bala Gangadhara Tilak
(D) Gopalakrishna Gokhale
Answer: A

21. Which river is related with Majuli Island?
(A) Ganga
(B) Brahmaputra
(C) Godavari
(D) Krishna
Answer: B

22. Ustad Ahmad Lahauri is the principal designer of which famous building?
(A) Qutub Minar
(B) Red Fort
(C) Char Minar
(D) Taj Mahal
Answer: D

23. Which Indian State gets its name from the Pali word for Buddhist monastery?
(A) Orissa
(B) Sikkim
(C) Bihar
(D) Tripura
Answer: C

24. The last supper is a famous fresco painted by which great renaissance artist?
(A) Titian
(B) Donattello
(C) Leonardo de Vinci
(D) Michael Anjelo
Answer: C

25. Who won the Nobel Prize for literature in 2015?
(A) William D. Kampal
(B) Sathoshi Omura
(C) Paul Modrich
(D) Swetlana Alexeevich
Answer: D

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *