PSC Mock Test
PSCPSC Pharmacist

PSC Pharmacist Grade II Ayurveda Model Questions and Answers

PSC Pharmacist Grade II Ayurveda Model Questions and Answers: Here are the model questions and answers for Pharmacist Grade II Ayurveda PSC examination. These are the previous asked questions for the PSC Pharmacist Grade II Ayurveda Examination.

PSC Pharmacist Grade II Ayurveda Model Questions and Answers

Question Paper Code: 7/2017/OL
Category Code: 315/2016
Exam: Pharmacist Gr II Ayurvedha
Date of Test: 13-02-2017
Department: Indian Systems of Medicine
Alphacode: A

1. Which of the following nation has the longest boundary with India
(A) Bangladesh
(B) Pakistan
(C) Nepal
(D) Myanmar
Answer: A

2. Which is the highest mountain peak in Western Ghats?
(A) Mahendragiri
(B) Agastyakutam
(C) Anamudi
(D) Puralimala
Answer: C

3. The Konkan railway does not pass through
(A) Goa
(B) Kerala
(C) Karnataka
(D) Maharastra
Answer: B

4. Which is the second most populous country in the world?
(A) China
(B) USA
(C) Russia
(D) India
Answer: D

5. Which state is the largest producer of Thermal Electricity?
(A) Maharastra
(B) Paschim Bengal
(C) Karnataka
(D) Gujarath
Answer: A

6. Which is the longest National Highway in India?
(A) NH 6
(B) NH 1
(C) NH 7
(D) NH 17
Answer: C

7. Tirunavai, is situated on the banks of
(A) Chaliyar
(B) Periyar
(C) Pamba
(D) Bharatapuzha
Answer: D

8. Who led the Champaran Satyagraha
(A) Nehru
(B) Gandhiji
(C) Vallabhai Patel
(D) Subhash Chandra Bose
Answer: B

9. The second session of the Round Table Conference was held in the year
(A) 1930
(B) 1933
(C) 1932
(D) 1931
Answer: D

10. Who wrote the book Anand Math?
(A) Dadabhai Naoroji
(B) Benkim Chandra Chatterji
(C) Dinabandhu Mitra
(D) M G Ranade
Answer: B

11. Chattampi Swamikal attained samadhi at
(A) Panmana
(B) Sivagiri
(C) Kollur
(D) Maruthwamala
Answer: A

12. Who among the following was the founder of Sadhu Jana Paripalana Yogam?
(A) Sree Narayana Guru
(B) V T Bhattathirippad
(C) Ayyankali
(D) Sahodaran Ayyappan
Answer: C

13. Vaikom Satyagraha was started on
(A) 30 March 1924
(B) 12 November 1936
(C) 01 November 1931
(D) 15 May 1903
Answer: A

14. Who wrote Daivadasakam?
(A) Vallathol
(B) Chattampi Swamikal
(C) Thycaud Ayya
(D) Sree Narayana Guru
Answer: D

15. Dr Palpu was born in the Year
(A) 1853
(B) 1873
(C) 1863
(D) 1854
Answer: C

16. Who is the first Chief Minister of Telengana?
(A) Naveen Patnaik
(B) Chandrashekhara Rao
(C) N T Rama Rao
(D) N Chandra Babu Naidu
Answer: B

17. Who is the author of the novel ‘Arachar’
(A) K R Meera
(B) P Valsala
(C) Subhash Chandran
(D) M Mukundan
Answer: A

18. Who won 2014 Nobel Prize in Literature?
(A) Mo Yan
(B) Alice Munro
(C) Patrick Modiano
(D) Thomas Transtromer
Answer: C

19. Who was selected as the good will ambassador of 35th National Games, Kerala?
(A) Sania Mirza
(B) Sachin Tendulkar
(C) P T Usha
(D) Mohan Lal
Answer: B

20. Who was the director of the film ‘Perariyathavar’?
(A) Renjith
(B) Lal Jose
(C) Amal Neerad
(D) Dr Biju
Answer: D

 

21. Anupana for Saptasara kashaya?
(A) Jaggery
(B) Pippali
(C) milk
(D) Both A and B
Answer: D

22. Agnivardhaka property of gritha is because of?
(A) Guna
(B) Prabhava
(C) Rasa
(D) Vipaka
Answer: B

23. Panchakola along with Saindhava lavana and gritha is used to prepare?
(A) Ksheerashadpala gritham
(B) jatyadi gritham
(C) Brahmi gritham
(D) Phalatrika gritham
Answer: A

24. Nisakatakady kashayam is indicated in?
(A) Amavata
(B) Sandigatavata
(C) Siroroga
(D) Prameha
Answer: D

25. Which type of ahara become desa virudha in jangaladesa?
(A) Snigdha dravyas
(B) Ruksha,Tikshna dravyas
(C) Both A and B
(D) None
Answer: B

1 2 3 4Next page
Tags

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close