PSC Mock Test
DraftsmanPSC

PSC Junior Instructor Draftsman Civil Model Questions and Answers

PSC Junior Instructor Draftsman Civil Model Questions and Answers: Here are the model questions and answers for Junior Instructor Draftsman Civil PSC examination. These are the previous asked questions for the PSC Junior Instructor Draftsman Civil Examination.

Question Paper Code: 64/2017/OL
Category Code: 241/2016
Exam: Junior Instructor Draftsman Civil(SR for SC/ST)
Department: Industrial Training
Date of Test: 26-07-2017
Alpha code: A

PSC Junior Instructor Draftsman Civil Model Questions and Answers

 

1. Who drafted the resolution of ‘quit India’ in 1942
(A) Mahatma Gandhi
(B) Dr.B.R. Ambedkar
(C) Jawaharlal Nehru
(D) Dr. Rajendra Prasad
Answer: C

2. The famous work ‘Broken Wings’ is written by
(A) Sarojini Naidu
(B) Asa Poorna Devi
(C) Salim Ali
(D) Maha Swetha Devi
Answer: A

3. Aikya Kerala Convention was held at Thrissur in 1947 under the president ship of
(A) A.K. Gopalan
(B) K.Kelappan
(C) EMS Namboothirippad
(D) Pattom Tanu Pillai
Answer: B

4. ‘Potato Eaters’ is the oil painting of
(A) Picasso
(B) Leonardo Davinchi
(C) Michael Angelo
(D) Vincent Van Gogh
Answer: D

5. The language used in the art form ‘Koodiyattam’ is
(A) Tamil
(B) Malayalam
(C) Sanskrit
(D) Kannada
Answer: A

6. Tzar rule was overthrow from Russia by the Revolution of
(A) October Revolution
(B) November Revolution
(C) February Revolution
(D) Blood less Revolution
Answer: C

7. When the river Gangas and Yamuna are annexed in Bangladesh it is known as
(A) Sangpo
(B) Meghna
(C) Luhit
(D) Padma
Answer: B

8. The first political Drama in Malayalam is
(A) Ningal Enne Comunist Aakki
(B) Aswamedham
(C) Adukkalayil Ninnu Arangathekku
(D) Pattabakki
Answer: D

9. ‘Kallumala Agitation’ is associated with
(A) Temple entry
(B) Education reforms
(C) Political change
(D) Dress code
Answer: D

10. The first news paper in Malayalam is
(A) Nasrani Deepika
(B) Rajya Samachar
(C) Swadesabhimani
(D) Mathrubhumi
Answer: B

11. Name the Assembly constituency in the state of Manippur where Iron Sharmila became the candidate in 2017 Election
(A) Thobal
(B) Karong
(C) Sekmai
(D) Wangoi
Answer: A

12. Which Indian states the National Park is situated ?
(A) Assam
(B) Meghalaya
(C) Odisha
(D) Sikkim
Answer: C

13. Who recommended the SUPW(Socially Useful Productive Work) in school curriculum
(A) Kothari Commission
(B) IswarBhai Pattel Committee
(C) Radhakrishnan Commission
(D) Sree Prakash Committee
Answer: B

14. ‘Kozhinja Ilakal’ is the autobiography of
(A) MT Vasudevan Nair
(B) ONV Kurup
(C) Joseph Mundasseri
(D) SK Pottakkad
Answer: C

15. Which year Kerala Press Academy was established in ?
(A) 1976
(B) 1977
(C) 1978
(D) 1979
Answer: D

16. Which amendment of the Indian Constitution withdraw the Fundamental Right to property
(A) 44th
(B) 45th
(C) 46th
(D) 47th
Answer: A

17. The Volcano-Cotopaxi is situated in
(A) Ecuador
(B) Italy
(C) Mexico
(D) Indonesia
Answer: A

18. The Protection of Children from Sexual Offences (POCSO) Act is applicable to India in
(A) 2016
(B) 2012
(C) 2015
(D) 2013
Answer: B

19. The real name of Kumara Guru is
(A) Narayanan
(B) KP Karuppan
(C) Kesavan Asan
(D) Poykayil yohannan
Answer: D

20. The poem Bashpaanjali is written by
(A) Ullur S Parameswara Ayyar
(B) Kumaranasan
(C) Changampuzha Krishna pillai
(D) Balamani Amma
Answer: C

 

21. The ratio between two adjacent side of the drawing sheet is
(A) 1 : √5
(B) 1 : √3
(C) 1 : √2
(D) 1 : 1
Answer: C

22. In which regular polygon sides are equal to radius of circumscribing circle.
(A) Octagon
(B) Heptagon
(C) Hexagon
(D) Pentagon
Answer: C

23. The maximum number of tangents drawn to a circle from a point outside the circle
(A) 2
(B) 4
(C) 16
(D) ∞
Answer: A

24. The Isometric axis are inclined at ……………….. degree to each other
(A) 60
(B) 90
(C) 120
(D) 150
Answer: C

25. Which of the following pencil leads is hardest
(A) HB
(B) H
(C) B
(D) F
Answer: B

1 2 3 4Next page
Tags

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close