PSC Mock Test
PSCPSC Pharmacist

PSC Pharmacist Grade II(SR for SC/ST) Model Questions and Answers

PSC Pharmacist Grade II(SR for SC/ST) Model Questions and Answers: Here are the model questions and answers for Pharmacist Grade II(SR for SC/ST) PSC examination. These are the previous asked questions for the PSC Pharmacist Grade II(SR for SC/ST) Examination.

PSC Pharmacist Grade II(SR for SC/ST) Model Questions and Answers

Question Paper Code: 57/2017/OL
Category Code: 006/2017
Exam: Pharmacist Grade II(SR for SC/ST)
Department: Health Services
Date of Test: 12-07-2017
Alpha code: A

1. Which one of the following is removed from the Fundamental Rights of Indian Constitution by an amendment in 1978?
(A) Right to Freedom
(B) Right to Equality
(C) Right to Constitutional Remedies
(D) Right to Property
Answer: D

2. The Constitution of India borrowed the Directive Principles from which of the following country?
(A) The USA
(B) Germany
(C) Ireland
(D) The USSR
Answer: C

3. When was the POCSO Act passed?
(A) 2011
(B) 2012
(C) 2016
(D) 1998
Answer: B

4. Who among the following called Ayyankali as ‘Pulayaraja’?
(A) Gandhiji
(B) Ambedkar
(C) Sree Narayana Guru
(D) Swami Vivekananda
Answer: A

5. The World Mateorological Day is observed on:
(A) 5th June
(B) 23rd March
(C) 8th June
(D) 11th December
Answer: B

6. Who among the following is known as ‘Lincoln of Kerala’?
(A) Pandit Karuppan
(B) Dr. Palpu
(C) Pampady John Joseph
(D) Velukutty Arayan
Answer: A

7. The ‘Melmundu Kalapam’ of Travancore during the 19th century was started by which of the following community?
(A) The Arayas
(B) The Ezhavas
(C) The Nadars
(D) The Pulayas
Answer: C

8. Which of the following struggle in Kerala took place after the Indian Independence?
(A) Guruvayur Satyagraha
(B) Paliyam Satyagraha
(C) Vaikom Satyagraha
(D) Kuttamkulam Struggle
Answer: B

9. Who among the following is NOT related with the Malabar Rebellion of 1921?
(A) Kutty Ali
(B) Sitikoya Thangal
(C) Variankunnath Haji
(D) Ali Musliar
Answer: A

10. Who was the founder of the Malayalam journal ‘Vivekodayam’?
(A) Vaghbatananda Guru
(B) Sankaracharya
(C) C. V. Kunhiraman
(D) Kumaran Asan
Answer: D

11. ………….. is the father of the library movement in Kerala.
(A) K. N. Panikkar
(B) K. M. Panikkar
(C) P. N. Panicker
(D) Ayyappa Panikkar
Answer: C

12. Who was the author of the Malayalam Political drama ‘Pattabakki’?
(A) Thoppil Bhasi
(B) K. Damodaran
(C) K. T. Muhammed
(D) N. N. Pillai
Answer: B

13. The noted Malayalam poem ‘Vazhakkula’ is a work of:
(A) Vyloppilli Sreedhara Menon
(B) Changampuzha
(C) Vallathol Narayana Menon
(D) Ulloor S. Paramesward Iyer
Answer: B

14. Who among the following woman is known as ‘Jhansi Rani of Travancore’?
(A) Arya Pallam
(B) Anna Chandy
(C) A. V. Kuttimalu Amma
(D) Accamma Cheriyan
Answer: D

15. India’s first coir factory was set up at ………….
(A) Alleppey
(B) Surat
(C) Mangalore
(D) Ahmedabad
Answer: A

16. Who among the following played a key role in the formation of Indian Coffee House?
(A) P. Krisha Pillai
(B) E. K. Nayanar
(C) E. M. S. Namboothiripad
(D) A. K. Gopalan
Answer: D

17. The Hon. Indian President has declared which of the following Indian State as the first ‘digital state’ of the country?
(A) Delhi
(B) Maharashtra
(C) Kerala
(D) Andhra Pradesh
Answer: C

18. Who is known as ‘Kumara Gurudevan’?
(A) Kumaran Asan
(B) Poykayil Yohannan
(C) T. K. Madhavan
(D) Moorkoth Kumaran
Answer: B

19. Recently which Indian State Government has decided to appoint teacher in all high schools to monitor cleanliness.
(A) Assam
(B) Goa
(C) Manipur
(D) Karnataka
Answer: A

20. Which of the cricketer is known as the ‘First Chinaman’ in Indian cricket?
(A) Harbhajan Sing
(B) Kuldeep Yadav
(C) R. Ashwin
(D) Ravindra Jadeja
Answer: B

 

21. Freeze drying is based on the principle of …………..
(A) Sublimation
(B) Desiccation
(C) Fluidisation
(D) Reconstitution
Answer: A

22. Molecules whose mirror images are non superimpossable are called ………..
(A) Stereoisomers
(B) Geometric isomers
(C) Conformation
(D) Enantiomers
Answer: D

23. Quantities of electrolytes administered to patients are expressed by …………
(A) Milliequivalent
(B) Equivalent
(C) Milligram
(D) Millilitre
Answer: A

24. Example for anionic surfactant?
(A) Glycine
(B) Sodium dodecyl sulphate
(C) Trialkyl ammonium
(D) Polyethylene glycol
Answer: B

25. Which among the following is a prodrug?
(A) Morphine
(B) Ampicillin
(C) Acyclovir
(D) Ibuprofen
Answer: C

1 2 3 4Next page
Tags

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close