PSC Mock Test
HSSTPSC

PSC HSST English Jr Model Questions and Answers

PSC HSST English Jr Model Questions and Answers: Here are the model questions and answers for HSST English Jr PSC examination. These are the previous asked questions for the PSC HSST English Jr Examination.

PSC HSST English Jr Model Questions and Answers

Question Paper Code: 32/2016/OL
Category Code: 377/2015
Exam: HSST English Jr SR FOR SC/ST
Date of Test: 11-03-2016
Alphacode A

1. In the year 1856, Basel Mission started the first English Medium School in Malabar at which place?
(A) Thalaserry
(B) Tirur
(C) Vadakara
(D) Ramanattukara
Answer: A

2. Sivayogi Vilasom, the Monthly Journal was founded by :
(A) Brahmananda Sivayogi
(B) Vagbhadananda
(C) Pandit K.P. Karuppan
(D) Thycaud Ayya Vaikundar
Answer: B

3. Uttara Rama Charitham translated into Malayalam by :
(A) Chathu Kutty Mannadiyar
(B) Kerala Varma Valiya Koil Thampuran
(C) Kochunni Thampuran
(D) Munshi Rama Kurup
Answer: A

4. ‘In the cause of the people’ is the Autobiography of :
(A) T.R. Krishna Swami Ayyar
(B) Swami Ananda Theerthar
(C) A.K. Gopalan
(D) Velukutty Arayan
Answer: C

5. In which year Thakazhy’s Novel ‘Kayar’ got Jnanapeeth Award?
(A) 1985
(B) 1984
(C) 1983
(D) 1982
Answer: B

6. Which date is observed as Telangana Foundation Day?
(A) 30th June
(B) 31st July
(C) 2nd June
(D) 2nd July
Answer: C

7. Which one of the following is a system developed by ISRO to provide navigational support to Indian Railway?
(A) BOSS
(B) BHUVAN
(C) GAGAN
(D) PARAM
Answer: C

8. Who has been appointed as the Secretary of the Department of Administrative reforms in India?
(A) Alok Rewat
(B) Devendra Chaudary
(C) Feros Shah Mehta
(D) None of these
Answer: B

9. Who among the following received Vikram Sarabhai Memorial Award 2015?
(A) MYS Prasad
(B) K. Radhakrishnan
(C) Prof. U.R. Rao
(D) G.N. Ramachandran
Answer: A

10. Which country is venue for the first ever Asian Youth Athletic Championship – 2015?
(A) Oman
(B) Pakistan
(C) Jordan
(D) Qatar
Answer: D

11. Research studies that use ‘narratives’ to describe their observations are called :
(A) Analytical research
(B) Survey research
(C) Correlational research
(D) Qualitative research
Answer: D

12. In teaching, the skill of ‘Set Induction’ means :
(A) To introduce the topic in an appropriate way
(B) To lecture with clarity
(C) To encourage pupil-participation
(D) To change the stimulus
Answer: A

13. Which of the following is a non-probability sampling?
(A) Stratified random sampling
(B) Quota sampling
(C) Systematic sampling
(D) Cluster sampling
Answer: B

14. Teachers primary responsibility lies in :
(A) Coverage of the content
(B) Updating students records
(C) Make the students disciplined
(D) Planning educational experiences
Answer: D

15. Generalization is the process of :
(A) Organizing the data
(B) Analyzing the data
(C) Drawing conclusions from the data
(D) Application of the findings
Answer: D

16. Which is the basis of your priority for teaching profession?
(A) Attractive Salary
(B) Service Security
(C) Social Prestige
(D) Opportunity to work for children
Answer: D

17. ‘Experimentation’ in research is :
(A) Uncontrolled manipulation
(B) Uncontrolled measurement
(C) Controlled observation
(D) Controlled verification
Answer: C

18. ‘Anything can be taught to any child at any stage of development in an intellectually honest way’ is a gist of the statement made by :
(A) Maria Montessori
(B) Jerome S. Bruner
(C) B.F. Skinner
(D) Froebel
Answer: B

19. Internal Criticism in historical research is for evaluating :
(A) Source
(B) Content
(C) Authorship
(D) Age
Answer: B

20. Which of the roles listed below is not relevant to the parent-teacher association?
(A) Maintenance of discipline
(B) Enhancing infra-structural facilities
(C) Conduct of co-curricular programmes
(D) Evaluation of scholastic attainment of pupils
Answer: D

21. The Directive Principles of State Policy was adopted in the Indian Constitution from :
(A) U.K.
(B) U.S.S.R.
(C) U.S.A.
(D) Ireland
Answer: D

22. Which Amendment was challenged in Kesavananda Bharati case?
(A) 24th
(B) 42nd
(C) 25th
(D) 44th
Answer: A

23. The principle of Res-judicata is not applied in the writ of :
(A) Habeas Corpus
(B) Quo Warranto
(C) Certiorari
(D) All the above
Answer: A

24. The right to privacy is protected under which Article of the Constitution of India?
(A) Article 14
(B) Article 20
(C) Article 19
(D) Article 21
Answer: D

25. The National Food Security Act came into force on :
(A) 15th July 2013
(B) 15th August 2013
(C) 5th July 2013
(D) 15th August 2014
Answer: C

1 2 3 4Next page
Tags

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close