Kerala PSC Notifications

Kerala PSC Degree Level General Knowledge Questions and Answers : Part 79

Last Updated On: 20/05/2018

#781) Tulsidas was a contemporary of:
(a) Babur
(b) Akbar
(c) Shah Jehan
(d) Aurangazeb
Ans: (b) Akbar

#782) The ninth Sikh guru who was killed by Aurangazeb:
(a) Arjan Dev
(b) Har Rai
(c) Harkishan
(d) Teg Bahadur
Ans: (d) Teg Bahadur

#783) Who authored ‘Panchatantra’?
(a) Vishnugupta
(b) Vishnu Sharma
(c) Kalidas
(d) Bhasa
Ans: (b) Vishnu Sharma

#784) Who founded the Sunga dynasty?
(a) Pushyamitra
(b) Brihadratha
(c) Devabhuti
(d) Agnimitra
Ans: (a) Pushyamitra

#785) Who is regarded as the first Thirthankara of Jainism?
(a) Mahavira.
(b) Parswanatha
(c) Bhadrabahu
(d) Rishabha
Ans: (d) Rishabha

#786) In which Indian State Pahari language is spoken?
(a) Assam
(b) Bihar
(c) Jharkhand
(d) Himachal Pradesh
Ans: (d) Himachal Pradesh

#787) Rajiv Gandhi was born in:
(a) Allahabad
(b) New Delhi
(c) Mumbai
(d) Dehra Dun
Ans: (c) Mumbai

#788) Where is the headquarters of CAPART (Council for Advancedment of People’s Action and Rural Technology)?
(a) New Delhi
(b) Mumbai
(c) Hyderabad
(d) Kolkata
Ans: (a) New Delhi

#789) Cotton textiles industry in India was started with the establishment of a textile mill in 1818 at Fort Glaster near ……
(a) Kolkata
(b) New Delhi
(c) Mumbai
(d) Ahmedabad
Ans: (a) Kolkata

#790) The slowest train in India connects Mettuppalayam and ……
(a) Coimbatore
(b) Chennai
(c) Salem
(d) Udagamandalam
Ans: (d) Udagamandalam

Share This Post ↪
Home About Contact Privacy Disclaimer Advertise