Kerala PSC Notifications

Kerala PSC Degree Level General Knowledge Questions and Answers : Part 84

Last Updated On: 20/05/2018

#831) By race, Sher Shah is a/an:
(a) Turkish
(b) Persian
(c) Afghan
(d) Chinese
Ans: (c) Afghan

#832) The woman who dominated in the political scenario during the reign of Jehangir was:
(a) Mumtaz
(b) Anarkali
(c) Nur Jehan
(d) Jodha Bhai
Ans: (c) Nur Jehan

#833) The founder of Asiatic Society of Bengal in 1784?
(a) AO Hume
(b) Warren Hastings
(c) William Jones
(d) HV Derozio
Ans: (c) William Jones

#834) Bal Gangadhar Tilak published ‘Mahratha’ in …..language:
(a) Hindi
(b) Marathi
(c) Urdu
(d) English
Ans: (d) English

#835) The Viceroy when the partition of Bengal was repealed in 1911:
(a) Minto I
(b) Hardinge II
(c) Chelmsford
(d) Reading
Ans: (b) Hardinge II

#836) The first to become the President of the Indian National Congress:
(a) Dadabhai Navroji
(b) W.C.Bannerjee
(c) Gandhiji
(d) A.O.Hume
Ans: (b) W.C.Bannerjee

#837) In which year Gandhiji conducted his last Satyagraha?
(a) 1945
(b) 1946
(c) 1947
(d) 1948
Ans: (d) 1948

#838) Who raised the slogan ‘Inquilab Zindabad’ for the first time?
(a) Lajpath Rai
(b) Subhas Chandra Bose
(c) Bhagat Singh
(d) Motilal Nehru
Ans: (c) Bhagat Singh

#839) In which year Congress passed the Quit India Resolution?
(a) 1945
(b) 1943
(c) 1942
(d) 1940
Ans: (c) 1942

#840) The first Indian president to exercise franchise in Lok Sabha elections:
(a) KR Narayanan
(b) Dr Radhakrishnan
(c) V.V.Giri
(d) APJ Abdul Kalam
Ans: (a) KR Narayanan

Share This Post ↪
Home About Contact Privacy Disclaimer Advertise