PSC Block Development Officer (BDO) Examination Model Questions & Answers

Here is the PSC Block Development Officer (BDO) examination model Questions and Answers. You may also download the pdf document of the BDO model questions.

PSC Block Development Officer (BDO) Examination Model Questions


Choose the correct answer from the alternatives:

1. The rural reconstruction programme experimentally launched during the post independent period

a) Sevagram

b) Srinikethan

c) Nilokheri

d) None of these

Ans:  c) Nilokheri

 

2. Planning Commission in its 6th Five Year Plan document defined rural poverty on the basis of ………. calories intake per person per day

a) 2400

b) 2100

c) 2600

d) None of these

Ans:  a) 2400

 

3. The biggest public sector bank in India

a) State Bank of Travancore

b) Canara Bank

c) State Bank of India

d) None of these

Ans:  c) State Bank of India

 

4. International Literacy day is observed on ………

a) 8th September

b) 5th September

c) 11th July

d) None of these

Ans:  a) 8th September

 

5. National Institute for Rural Development is located at ………….

a) New Delhi

b) Bangalore

c) Hyderabad

d) None of these

Ans:  c) Hyderabad

 

6. The Housing Minister of Kerala behind the concept of ‘Laksham Veedu’

a) T.A. Majeed

b) K.R. Gowri

c) M.N. Govindan Nair

d) None of these

Ans:  c) M.N. Govindan Nair

 

7. The population of world estimated to cross 6 Billion marks on …………

a) 12th October 1999

b) 7 th September 1999

c) 16th January 2000

d) None of these

Ans:  a) 12th October 1999

 

8. The Fundamental Right delete from the Constitution of India

a) Right to equality

b) Right to property

c) Right to freedom of religion

d) None of these

Ans:  b) Right to property

 

9. The allied programme of Integrated Rural Development Programme

a) Jawahar Rozgar Yojana

b) Employment Assurance Scheme

c) TRYSEM

d) None of these

Ans:  c) TRYSEM

 

10. The number of Block Panchayats in Kerala

a) 144

b) 151

c) 146

d) None of these

Ans:  d) None of these (actually 152) 

 


Give the year in which the following events took place

 

11. Introduction of 20 point programme.

Ans:  1975

 

12. Nationalisation of 14 major Indian Scheduled Banks

Ans:  1969

 

13. Ernakulam district became a fully literate district in India

Ans:  1990

 

14. Launching of Employment Assurance Scheme in the country.

Ans:  1993

 

15. The 73rd and 74th Constitutional Amendments came into force

Ans:  1993


Expand the following abbreviations

16. COSTFORD

Ans:  COSTFORD: Centre of Science and Technology for Rural Development.

 

17. KANFED

Ans:  KANFED: Kerala Association for Non-Formal Education and Development.

 

18. ICDS

Ans:  ICDS: Integrated Child Development Scheme.

 

19. DWCRA

Ans:  DWCRA: Development of Women and Children in Rural Areas.

 

20. KERAMS

Ans:  KERAMS: Kerala Rural Development and marketing Society.

 


Furnish the month and date on which each of the following is celebrated

 

21. World Thrift day.

Ans:  October 30

 

22. World Population day.

Ans:  July 11

 

23. World Habitat day.

Ans:  October 3

 

24. International Women’s day

Ans:  March 8

 

25. World Environment day.

Ans:  June 5 

 


Give correct answer to the following

26. Founder of Bhoodan Movement in India

Ans:  Vinobha Bave

 

27. Theme of 9th Five Year Plan.

Ans:  Growth with Equity and Distributive Justice

 

28. Leader of rural reconstruction programme in Srinikethan.

Ans:  Rabindranath Tagore

 

29. Name the programme to improve the basic infrastructure of Primary Schools in the country.

Ans:  Operation Blackboard

 

30. Vice-Chairman of State Planning Board.

Ans:  K.M. Chandhrasekhar

 


Download PDF Download Answers Play Quiz

 

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *