LDC Model Questions & Answers 2016 – 2017 [part 1]

Here is the part 1 of the PSC model questions and answers. You may also download the questions in PDF format.

LDC Model Questions & Answers 2016 – 2017 [part 1]


1. Which beach is the back ground of the novel‘Chemmeen”?

Ans: Purakkad

 

2. The headquarters of Idukky district:

Ans: Painav

 

3. Power house of Idukky hydel project is situatedat:

Ans: Moolamattom

 

4. The village in Idukky district that was ceded toErnakulam district, which shifted the Idukky district to the second rank in area:

Ans: Kuttampuzha

 

5. The island formed after the flood of 1341:

Ans: Vypin

 

6. INS Venduruthy is situated at:

Ans: Kochi

 

7. In which district is Malayatoor, a holy place for Christians?

Ans: Ernakulam

 

8. The Smart City Project is implemented at:

Ans: Kochi

 

9. Which temple is related to ‘Makam Thozhal’?

Ans: Chottanikkara

 

10. French occupied area in Kerala was:

Ans: Mahe

 

11. In which district is Puralimala?

Ans: Kannur

 

12. In which district is Parassinikadav Muthappan temple?

Ans: Kannur

 

13. The place known as ‘Second Bardoli’:

Ans: Payyannur

 

14. Which town is known as ‘Circus town in Kerala’:

Ans: Thalassery

 

15. The fort in Kerala built by Sivappa Naik of Bidanur:

Ans: Bakel

 

16. The pass that connects Kerala and Kudagu:

Ans: Perambady

 

17. The place known as ‘the Cherrapunji of Kerala’:

Ans: Lakkidi

 

18. Which European power built the Thalassery fort?

Ans: British

 

19. The district of the Union Territory of Puducherry that shares border with Kerala:

Ans: Mahe

 

20. Which place was the centre of activities of Herman Gundert?

Ans: Thalassery

 

21. In which district is Mappila bay harbour?

Ans: Kannur

 

22. The seat of Arakkal kingdom, the only Muslim dynasty in Kerala:

Ans: Kannur

 

23. Which district in Kerala has the least number of Taluks?

Ans: Wayanad

 

24. The northernmost back water in Kerala:

Ans: Uppala

 

25. Which area was called ‘Martha’ by the foreigners?

Ans: Karunagappally

 

26. The Palaruvi waterfalls is in the district of:

Ans: Kollam

 

27. In which district the tourist spot Perumthenaruvi is situated?

Ans: Pathanamthitta

 

28. In which district is Ramakkalmedu, the famous tourist centre?

Ans: Idukky

 

29. Veli tourist village is in the district of:

Ans: Thiruvananthapuram

 

30. The place famous for ‘Muniyaras’:

Ans: Marayur

 

31. The place in Idukky district, famous for sandal forests:

Ans: Marayur

 

32. The place in Kerala famous for ‘Neelakurinji’:

Ans: Munnar

 

33. The place known as ‘Naura’ in ancient period:

Ans: Kannur

 

34. The place where a garden was built in memory of the national leaders:

Ans: Peruvannamuzhi

 

35. Where is ‘Joothakkulam’ in Kerala?

Ans: Madayi

 

36. Where is Pazhassi Kudeeram situated?

Ans: Mananthavady

 

37. Which area was once known as Chempakassery?

Ans: Ambalappuzha

 

38. Which area was once known as Karappuram?

Ans: Cherthala

 

39. Which sanctuary was formerly known as Nellikkampatty?

Ans: Thekkady

 

40. Which river was known as ‘Baris’ in ancient times:

Ans: Pamba

 

41. The region known as ‘Porainadu’ in Sangam age:

Ans: Palakkad

 

42. Edakkal Caves are in the district of:

Ans: Wayanad

 

43. In which century Kathakali was originated?

Ans: 17th

 

44. In which district is Agasthyarkootam?

Ans: Thiruvananthapuram

 

45. In which district is Athirappally- Vazhachal waterfalls:

Ans: Thrissur

 

46. In which district is Kuruva island?

Ans: Wayanad

 

47. In which district is Sankhumukham beach?

Ans: Thiruvananthapuram

 

48. In which district is Thattekkad bird santuary?

Ans: Ernakulam

 

49. In which lake is Pathiramanal island?

Ans: Vembanad

 

50. In which place is Papanasam beach?

Ans: Varkala

 

51. Payyoli beach is in the district of:

Ans: Kozhikode

 

52. Pookkode lake is in the district of:

Ans: Wayanad

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *