Kerala PSC Notifications

Kerala PSC Assistant Engineer (Civil) Model Questions & Answers

Last Updated On: 15/07/2018

The model questions and answers for the Kerala Public Service Commission Assistant Engineer (Civil) examination are given below. You may also download the questions in PDF format with answers.

Kerala PSC Assistant Engineer (Civil) Model Questions

1) The terminal velocity of a small sphere settling in a viscous fluid varies as the
A) Inverse square of diameter
B) Inverse of diameter
C) first power of its diameter
D) inverse of fluid viscosity
Answer: D) inverse of fluid viscosity

2) A cement bag contains 0.035 cubic meter of cement by volume. How many bags will one tonne of cement comprises
A) 16
B) 17
C) 18
D) 20
Answer: D) 20

3) Efflorescence of bricks is due to
A) Soluble salts present in clay for making bricks
B) High Porosity of bricks
C) High Silt Content in the soil used
D) Excessive burning burning of bricks
Answer: A) Soluble salts present in clay for making bricks

4) Which of the following constituent in earth gives plasticity to mould bricks in suitable shape
A) Silica
B) Lime
C) Alumina
D) Magnesia
Answer: C) Alumina

5) The compound which contributes the highest share of heat of hydration in cement is
A) Tricalcium Silicate
B) Tricalcium aluminate
C) Gypsum
D) Combined lime
Answer: B) Tricalcium aluminate

6) Putty is made up of .
A) White lead and turpentine
B) Powdered chalk and raw linseed oil
C) Red lead and linseed oil
D) Zinc oxide and boiled linseed oil
Answer: B) Powdered chalk and raw linseed oil

7) In making Concrete ,maximum density is achieved by,
A) Using sufficient cement to fill all the voids
B) Controlling the particle size of the ingredient
C) Controlling the particle size distribution of the ingredient
D) Reducing the quantity of mixing water
Answer: C) Controlling the particle size distribution of the ingredient

8) which one of the following is not a vehicle in paints
A) Nut oil
B) Poppy oil
C) Tung oil
D) Turpentine oil
Answer: D) Turpentine oil

9) In high tensile steel carbon should be less than
A) 0.10%
B) 0.15 %
C) 0.70 %
D) -1.5%
Answer: B) 0.15 %

10) The head room for a staircase should not be less than
A) 3.50m
B) 3m
C) 2.10m
D) 2m
Answer: C) 2.10m

11) The ratio of cement mortar preferred in load bearing walls in brick masonry is
A) 1:2
B) 1: 6
C) 1:8
D) 1:12
Answer: B) 1: 6

12) A curtain wall carries
A) wind load
B) Self weight
C) roof load
D) no load
Answer: B) Self weight

13) In ordinary residential and public buildings ,the DPC is provided at
A) Plinth level
B) Ground level
C) roof level
D) lintel level
Answer: A) Plinth level

14) Laterite is a
A) argillaceous rock
B) silicious rock
C) calcarious rock
D) magma
Answer: A) argillaceous rock

15) Marble is
A) Igneous rock
B) metamorphic rock
C) stratified rock
D) sedimentary rock
Answer: B) metamorphic rock

16) In any case the bearing of lintel should not be less than
A) 100 mm
B) 150 mm
C) 200 mm
D) 300 mm
Answer: B) 150 mm

17) The resultant of two equal forces(F) acting in opposite directions will be
A) 2 F
B)2 F
C) 0.707 F
D) zero
Answer: D) zero

18) The set of forces ,whose resultant is zero, are known as 
A) equilibrium forces
B) collinear forces
C) coplanar forces
D) concurrent forces
Answer: A) equilibrium forces 

19) The centre of gravity of a plane lamina is not at its geometrical centre if it is a
A) Circle
B) square
C) rectangle
D) right angled triangle
Answer: D) right angled triangle

20) A system of coplanar forces is in equilibrium when
A) force polygon closes
B) funicular polygon closes
C) both force and funicular polygon closes
D) all the forces are coplanar concurrent
Answer: C) both force and funicular polygon closes

21) The diagram showing the point of application and line of action of forces in their plane is called
A) Vector diagram
B) space diagram
C) force diagram
D) funicular diagram
Answer: B) space diagram

22) The specification of earth work in foundation trenches,drains etc. Lift ordinarly specified is
A) 0m
B) 1.50 m
C) 5 m
D) 3m
Answer: B) 1.50 m

23) In analysis of rates contractors profit is taken at the rate of
A) 1%
B) 5%
C) 10%
D) 20%
Answer: C) 10%

24) One cubic metre of cement concrete (1:2:4) is to be mixed by volume .Number of cement bags required approximately will be
A) 6
B) 8
C) 3
D) 4
Answer: A) 6

25) The thickness of plastering to masonry wall is usually
A) 6 mm
B) 30 mm
C) 22 mm
D) 12 mm
Answer: D) 12 mm

26) In a detailed estimate the provision for contingencies is,usually
A) 1%
B) 3% to 5%
C) 10%
D) 12% to 50%
Answer: B) 3% to 5%

27) Original cost of property minus depreciation is
A) book value
B) salvage value
C) capital value
D) obsolence value
Answer: A) book value

28) while submitting a tender the contractor is required to deposit some amount with the department, as guarantee of the tender known as
A) bank guarantee
B) caution money
C) security deposit
D) earnest money
Answer: D) earnest money

29) For a comfortable ascent of stairway the number of steps in a flight should be restricted to a maximum of
A) 10
B) 12
C) 16
D) 20
Answer: B) 12

30) Construction of temporary structure to support an unsafe structure is known as
A) Shoring
B) underpinning
C) scaffolding
D) Propping
Answer: A) Shoring

31) Which of the following is not an excavating equipment
A) Power shovel
B) Scrapper
C) Drag line
D) Hoe
Answer: B) Scrapper

32) An Ideal flow of any fluid must fulfill the
A) Neweton’s Law of Viscosity
B) Neweton’s Law of Motion
C) Boundary layer Theory
D) Continuity Equation
Answer: D) Continuity Equation

33) A cubical tank is filled with water. If side of tank is 1m ,pressure on the base of the tank will be
A) 10 000 kg
B) 5 000 kg
C) 1000 kg
D) 4 000 kg
Answer: C) 1000 kg

34) The buoyancy depends upon the
A) The pressure with which the liquid is displaced
B) weight of the liquid displaced
C) viscosity of the liquid
D) compressibility of the liquid
Answer: B) weight of the liquid displaced

35) block of wood 2m long, 2m wide and 1m deep is floating horizontally in water. If density of wood is 800 kg/m3, then the volume of water displaced will be
A) 3.2 cum
B) 2.6 cum
C) 2 cum
D) 6 cum
Answer: A) 3.2 cum

36) The flow in a pipe or channel is said to be uniform when
A) The liquid particles at all sections have the same velocities
B) The liquid particles at different sections have different velocities
C) the quantity of liquid flowing per second is constant
D) each liquid particles has a definite path
Answer: A) The liquid particles at all sections have the same velocities

37) Flow in a pipe is laminar if the Reynold’s number is
A) equal to 10 000
B) Between 4000 and 6000
C) between 2000 and 4000
D) less than 2000
Answer: D) less than 2000

38) Two pipe systems in series are said to be equivalent when
A) the average diameter in both systems is same
B) the average friction factor in both the system is same
C) the total length of the pipes is the same in both the systems
D) the discharge under the same head is same in both the systems
Answer: D) the discharge under the same head is same in both the systems

39) In open channel water flows under
A) force of gravity
B) atmospheric pressure
C) hydrostatic pressure
D) mechanical pressure
Answer: A) force of gravity

40) weir may be used to measure
A) velocity of flow
B) pressure
C) discharge in a river or channel
D) kinetic energy
Answer: C) discharge in a river or channel

41) The direction of flow of liquid in a propeller pump impeller is in
A) outward radial direction
B) axial direction
C) inward radial direction
D) the direction tangential to the impeller
Answer: B) axial direction

42) The ratio of volume of voids to the total volume of the given soil mass, is known as
A) porosity
B) void ratio
C) specific gravity
D) water content
Answer: A) porosity

43) Dry density of soil is
A) always greater than the saturated density
B) ratio of the weight of soil solids to the volume of solids
C) ratio of the weight of soil solids to the total volume
D) determined by stregth test
Answer: C) ratio of the weight of soil solids to the total volume

44) The effective size of a soil is
A) D10
B) D30
C) D20
D) D40
Answer: A) D10

45) A soil having uniformity coefficient more than 10 is called
A) uniform
B) fine
C) coarse
D) well graded soil
Answer: D) well graded soil

46) The property of a soil which permits flow of water through its interconnected voids is called
A) seepability
B) porosity
C) permeability
D) void ratio
Answer: C) permeability

47) The functional equation for specific gravity G ,water content w,void ratio e and degree of saturation Sr is
A) w= Sr G/e
B) e= Sr w/G
C) Sr= wG/e
D) G=Sr w/e
Answer: C) Sr= wG/e

48) The law states that in laminar flow in a saturated soil, the velocity is directly proportional to the hydraulic gradient is called
A) Reynold’s law
B) Bligh’s law
C) Darcy’s law
D) Lacy’s law
Answer: C) Darcy’s law

49) The gradual reduction in volume of a soil mass resulting from an increase in and continued application of compressive stress and is due to expulsion of water from the pores is called
A) Compaction
B) consolidation
C) settlement
D) depression
Answer: B) consolidation

50) The minimum size of plate in plate load test is
A) 100 mm
B) 450 mm
C) 200 mm
D) 300 mm
Answer: D) 300 mm

51) Bearing capacity should be calculated from the criteria of
A) shear only
B) settlement only
C) both settlement and shear
D) cohesion only
Answer: C) both settlement and shear

52) Floating foundation is a type of
A) well foundation
B) pile foundation
C) pier foundation
D) Raft foundation
Answer: D) Raft foundation

53) A shallow foundation is a foundation that
A) has low bearing capacity
B) has a depth of embedment less than its width
C) is resting on the ground surface
D) causes less settlement
Answer: B) has a depth of embedment less than its width

54) Diameter of a circular footing is 3m and side of a square footing is 3m.Both the footings are in the same soil(c-Ø) at same depth. The ultimate bearing capacity of circular footing is
A) less than square footing
B) more than square footing
C) same as square footing
D) not comparable
Answer: A) less than square footing

55) The energy stored in a material within elastic limit when it is under strain is called
A) impact
B) shock resistance
C) resilience
D) elasticity
Answer: C) resilience

56) The property of a material enabling it to resist deformation under stress is called
A) toughness
B) stiffness
C) strength
D) brittleness
Answer: B) stiffness

57) The rate of change of bending moment is equal to
A) shear force
B) deflection
C) slope
D) axial thrust
Answer: A) shear force

58) The point in a beam where the shear force changes sign is called the point of
A) maximum BM
B) zero shear
C) zero curvature
D) maximum curvature
Answer: A) maximum BM

59) For a simply supported beam ,carrying a uniformly distributed load ,the shape of the bending moment diagram will be,
A) triangular
B) parabolic
C) circular
D) cubical
Answer: B) parabolic

60) A cantilever beam of length L,cross-section A is subjected to a total uniformly distributed Load of W and a concentrated load W1 at a distance L1 from free end will have maximum moment of
A) (WL/2)+ W1 L1
B) (WL2/2)+ W1 L1
C) [W(L-L1)/2]+ W1 L1
D) (WL/2)+ W1 (L-L1 )
Answer: D) (WL/2)+ W1 (L-L1 )

61) Out of the following mild steel section ,the most economical section is
A) I section
B) circular section
C) rectangular section
D) channel section
Answer: A) I section

62) The shear stress on the principal plane is
A) maximum
B) minimum
C) zero
D) intermediate
Answer: C) zero

63) If the number of members provided is more than the requirement,then the frame will be classified as
A) perfect frame
B) redundant frame
C) deficient frame Portal frame
D) Portal frame
Answer: B) redundant frame

64) The most suitable reason to adopt hollow circular section in place of solid circular shaft Is
A) weight per unit length is less
B) more strength for same weight per unit length
C) easy to manufacture
D) easy to transport
Answer: B) more strength for same weight per unit length

65) The back sight reading on a BM(200m) was 2.650m.If the inverted staff reading to the bottom of a cantilever porch slab is 0.350m,the RL of the bottom of the slab is
A) 202.300
B) 203.000
C) 2.3000
D) 3.000
Answer: B) 203.000

66) A survey in which horizontal and vertical locations are fixed by linear and angular measurements is known as
A) geodetic survey
B) cadastral survey
C) city survey
D) Topographical survey
Answer: D) Topographical survey

67) The survey in which the curvature of earth is ignored is called
A) Plane survey
B) geodetic survey
C) geological survey
D) aerial survey
Answer: A) Plane survey 

68) As per Indian Standard ,the length of one link in 30m chain should be
A) 0.20 m
B) 0.30 m
C) 0.40 m
D) 0.15 m
Answer: A) 0.20 m

69) The error in measured length due to sag of chain or tape is known as
A) positive error
B) negative error
C) compensating error
D) instrumental error
Answer: A) positive error

70) The base line is measured with
A) metallic tape
B) steel tape
C) Invar tape
D) Chain
Answer: D) Chain

71) If the fore bearing of a line AB is observed to be 12°24￿ ,the back bearing of line AB should be
A) 77°36′
B) 97°36′
C) 167°36′
D) 192°24′
Answer: D) 192°24′

72) At magnetic poles,the dip of magnetic needle is
A) 0 degree
B) 45 degree
C) 90 degree
D) 120 degree
Answer: C) 90 degree

73) In leveling the error due to refraction is
A) additive
B) subtractive
C) compensating
D) progressive
Answer: C) compensating

74) Closed contours with higher values inside represents
A) depression
B) Hill
C) Plane surface
D) pond
Answer: B) Hill

75) When the bubble of the level tube of a level is central
A) line of sight is horizontal
B) line of collimation is horizontal
C) axis of the telescope is horizontal
D) Geometrical axis of the telescope is horizontal
Answer: A) line of sight is horizontal

76) The process of turning the telescope about the vertical axis in a horizontal plane is known as
A) Reversing
B) transiting
C) plunging
D) swinging
Answer: D) swinging

77) The hinged end of a propped cantilever of span L settles by an amount ￿, then the rotation of the hinged end will be
A) δ/L
B) 2δ/L
C) 3δ/2L
D) 4δ/3L
Answer: C) 3δ/2L

78) Two beams carrying identical loads, simply supported, are having same depth but beam A has double the width as compared that of beam B. The ratio of the strength of beam A to that of beam B is
A) 1/2
B) 1/4
C) 2
D) 4
Answer: C) 2

79) Defection can be controlled by using the appropriate
A) aspect ratio
B) modular ratio
C) span/depth ratio
D) water cement ratio
Answer: C) span/depth ratio

80) In a load-balanced prestressed concrete beam under self load ,the cross-section is subjected to
A) axial stress
B) bending stress
C) axial and bending stress
D) axial and shear stress
Answer: D) axial and shear stress

81) In a cantilever retaining wall of height ￿h￿ the horizontal pressure of earth will act at a distance of
A) h/2 from top
B) h/4 from base
C) h/3 from top
D) h/3 from base
Answer: D) h/3 from base

82) The minimum size of reinforcement bars in RCC column is
A) 6 mm
B) 8 mm
C) 10 mm
D) 12 mm
Answer: D) 12 mm

83) In a cantilever beam tensile reinforcement is provided
A) on the top of the beam
B) on the bottom of the beam
C) in the middle of the beam
D) on the top and bottom of the beam
Answer: A) on the top of the beam

84) In a doubly reinforced rectangular beam, the allowable stress in compression steel is
A) equal to the permissible stress in tension in steel
B) more than the permissible stress in tension in steel
C) less than the permissible stress in tension in steel
D) not related to the permissible concrete compression stress
Answer: C) less than the permissible stress in tension in steel

85) The section in which concrete is not fully stressed to its permissible value when stress in steel reaches its maximum value, is called
A) under reinforced section
B) over reinforced section
C) doubly reinforced beam
D) cantilever beam
Answer: A) under reinforced section

86) A hydrograph is a plot of
A) Precipitation against time
B) Stream flow against time
C) surface run off against time
D) Recorded run off against time
Answer: B) Stream flow against time

87) The instrument used for measuring wind speed is
A) Anemometer
B) Rotameter
C) Odometer
D) Atmometer
Answer: A) Anemometer

88) The method of moment distribution in structural analysis can be treated as
A) Force method
B) Displacement method
C) Flexibility method
D) An exact method
Answer: B) Displacement method

89) Which one of the following tests is performed in the laboratory to determine the extent weathering of aggregates for road work
A) soundness test
B) crushing test
C) Impact test
D) Abrasion test
Answer: A) soundness test

90) Which one of the following method is used in the design of rigid pavements
A) CBR method
B) Group Index method
C) westergaards method
D) Mcleod s method
Answer: C) westergaards method

91) The Plasticity index of the granular sub base material should be
A) less than 6
B) grater than 6
C) greater than 9
D) between 15 and 20
Answer: A) less than 6

92) For removal of temporary hardness in water
A) Water os filtered
B) Water is boiled
C) Lime is added
D) Chlorination is done
Answer: B) Water is boiled

93) Zeolite is
A) A naturally occurring salt
B) Hydrated silica
C) Hydrated alumina-silicate
D) Dehydrated calcium silicate
Answer: C) Hydrated alumina-silicate

94) Coagulants are used when turbidity of water is more than
A) 50 ppm
B) 60 ppm
C) 70 ppm
D) 80 ppm
Answer: A) 50 ppm

95) The Contact pressure distribution under a rigid footing on a cohesionless soil Would be
A) Uniform throughout
B) Zero at centre and maximum at edges
C) Zero at edges and maximum at centre
D) Maximum at edges and minimum at centre
Answer: C) Zero at edges and maximum at centre

96) The minimum grade of concrete used for RCC work shall be
A) M10
B) M15
C) M20
D) M30
Answer: C) M20

97) The stripping time for form work props of beam having span more than 6m is
A) 2 days
B) 7 days
C) 14 days
D) 21 days
Answer: D) 21 days

98) In water bound macadam roads,binding material to hold stones is
A) sand
B) red earth
C) cement
D) quarry dust
Answer: B) red earth

99) Plinth area of a building is
A) Built up covered area measured at sill level
B) Built up covered area measured at lintel level
C) Built up covered area measured at plinth level
D) carpet area
Answer: C) Built up covered area measured at plinth level

100) The maximum horizontal distance between reinforcement in RCC slab in tension as per IS 456 is
A) Three times the effective depth or 300 mm whichever is less
B) Three times the effective depth
C) 300 mm
D) 150 mm
Answer: A) Three times the effective depth or 300 mm whichever is less

Check Also
Share This Post ↪
Home About Contact Privacy Disclaimer Advertise