PSC LDC General English Model Questions & Answers [Part 6]

Here is the part 6 of the PSC LD Clerk General English Model Questions and answers. You may also download the PDF document of the questions and answers.

PSC LDC General English Model Questions


Aim: Fill up the blanks

1. Recently he has been ‘giving himself airs’. (‘Giving himself airs’ means:)

(A) establishing

(B) behaving politely

(C) getting treated

(D) behaving arrogantly

Ans:  (D) behaving arrogantly

 

2. ——— is an illusion usually associated with deserts.

(A) Mirage

(B) Montage

(C) Vintage

(D) Melange

Ans:  (A) Mirage

 

3. To be ——— I think you did not do the right thing.

(A) clever

(B) free

(C) frank

(D) straight

Ans:  (C) frank

 

4. Being awarded an Oscar marked a —— in her life.

(A) yardstick

(B) milestone

(C) sign – post

(D) memorial

Ans:  (B) milestone

 

5. Good restaurants serving pure vegetarian food are very hard to ———.

(A) come by

(B) get in

(C) go through

(D) take to

Ans:  (A) come by

 

6. If you want to save money, you must ——— the shopping you do.

(A) cut down on

(B) increase

(C) put up with

(D) add on

Ans:  (A) cut down on

 

7. The closest meaning of the word ‘mania’.

(A) greatness

(B) fame

(C) madness

(D) foolishness

Ans:  (C) madness

 

8. Having been born in a good family, she is ——— rich to beg.

(A) very

(B) too

(C) greatly

(D) plenty

Ans:  (B) too

 

9. It is possible to satisfy one’s —————— by doing some extra work.

(A) pride

(B) wants

(C) desires

(D) heart

Ans:  (B) wants

 

10. If ‘GOAL’ means object of effort, then ‘GAOL’ means:

(A) a soup

(B) a bird

(C) a prison

(D) an image

Ans:  (C) a prison

 

11. I escaped by the skin of my ————.

(A) nose

(B) teeth

(C) ears

(D) hand

Ans:  (B) teeth

 

12. I hope I ———— succeed.

(A) will

(B) would

(C) shall

(D) should

Ans:  (A) will

 

13. They come to her every day ———?

(A) didn’t they

(B) did they

(C) have they

(D) don’t they

Ans:  (D) don’t they

 

14. She has always had ———— distrust of strangers.

(A) deep

(B) the deep

(C) a deep

(D) an deep

Ans:  (C) a deep

 

15. The word ‘mock’ means

(A) intimate

(B) steal

(C) ridicule

(D) mimic

Ans:  (C) ridicule

 

Aim: Give suitable prepositions

16. I have invited him ——— the wedding .

(A) with

(B) to

(C) at

(D) for

Ans:  (B) to

 

17. He was involved ——— the conspiracy .

(A) in

(B) on

(C) at

(D) with

Ans:  (A) in

 

18. The statement is not relevant —————— the context .

(A) to

(B) for

(C) at

(D) with

Ans:  (A) to

 

19. I am obliged ——— you for your help .

(A) in

(B) for

(C) from

(D) to

Ans:  (D) to

 

20. I parted ——— my friend at the station .

(A) with

(B) from

(C) to

(D) for

Ans:  (B) from

LDC Model Questions

21. The miser does not part ——— money .

(A) in

(B) by

(C) on

(D) with

Ans:  (D) with

 

22. The teacher is popular ——— the students .

(A) with

(B) in

(C) on

(D) for

Ans:  (A) with

 

23. They supply us ——— rice .

(A) to

(B) with

(C) for

(D) on

Ans:  (B) with

 

24. They supply rice —— us .

(A) to

(B) for

(C) with

(D) at

Ans:  (A) to

 

25. The principal served a notice ———— me .

(A) on

(B) in

(C) at

(D) by

Ans:  (C) at

 

Aim: Find out the error

26. (A) Higher we go / (B) the cooler / (C) we feel. / (D) no error

Ans:  (A) Higher we go

 

27. (A) He speaks / (B) an excellent / (C) English. / (D) no error

Ans:  (B) an excellent

 

28. (A) My father / (B) enjoys / (C) a very good health. / (D) no error

Ans:  (C) a very good health

 

29. (A) He / (B) behaves as if / (C) he was a king. / (D) no error

Ans:  (C) he was a king

Aim: Rewrite as directed

 

30. You must shut these doors. (Change into passive)

(A) These doors could be shut.

(B) These doors is to be shut.

(C) These doors must have been shut.

(D) These doors must be shut.

Ans:  (D) These doors must be shut.

 

31. “I took it home with me”, she said. (Change into indirect speech)

(A) She said that she had taken it home with her.

(B) She exclaimed that she had taken it with her to her.

(C) She said that she had it home.

(D) She said that she had been taking it to her home.

Ans:  (A) She said that she had taken it home with her.

 

32. Choose the correct sentence.

(A) He has finished his work yesterday.

(B) He have finished his work yesterday.

(C) He was finished his work yesterday.

(D) He finished his work yesterday.

Ans:  (D) He finished his work yesterday.

 

33. Change into indirect speech: ‘Oh dear! I’ve lost my purse’, she said.

(A) She said that she lost her purse.

(B) She exclaimed that she had lost her purse.

(C) She said that she had lost her purse.

(D) She expressed that she had lost her purse.

Ans:  (B) She exclaimed that she had lost her purse.

 

34. Choose the correct sentence:

(A) The committee are in session.

(B) The committee is in session.

(C) The committee were in session.

(D) The committee to be in session.

Ans:  (B) The committee is in session.

 

35. The opposite of ‘vice’ is:

(A) wickedness

(B) goodness

(C) virtue

(D) silence

Ans:  (C) virtue

 

36. The idiom ‘storm in the tea cup’ means:

(A) no fuss over trivial matter

(B) big fuss over trivial matter

(C) clear idea

(D) sudden inspiration

Ans:  (B) big fuss over trivial matter

 

37. The mansion was ‘pulled down’ to make way for a housing complex. The words italicised means:

(A) brought

(B) constructed

(C) demolished

(D) broken

Ans:  (C) demolished

 

38. Most of the people in India live ‘from hand to mouth’. The closest meaning to this idiom is:

(A) a life of plenty providing for the future.

(B) with moderate provision for the future.

(C) without any provision for the future.

(D) with some provision for the future.

Ans:  (C) without any provision for the future.

 

39. The phrase ‘bag and baggage’ means:

(A) bagful

(B) partially

(C) completely

(D) incomplete

Ans:  (C) completely

 

40. Which among the following words means “understand fully”?

(A) Apprehend

(B) Pretend

(C) Imply

(D) Comprehend

Ans:  (D) Comprehend

 

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *