Here are the PSC Model Questions and Answers on Indian Polity.

Indian Polity – PSC Model Questions

#1. The Article that was related to Right to Property:
Ans: 31

#2. The first country in the world to include Directive Principles in its Constitution:
Ans: Spanish Republic

#3. The Fundamental Rights in the Indian Constitution have similarity with the Bill of Rights in the Constitution of:
Ans: USA

#4. The number of Articles related to Fundamental Rights when the original constitution was brought into force:
Ans: 24

#5. The number of Articles when the original constitution was brought into force:
Ans: 395

#6. The Untouchability Offences Act was passed by the Parliament in:
Ans: 1955

#7. During the partition of the country, the provinces that were divided between India and Pakistan were:
Ans: Punjab and Bengal

#8. Fundamental Rights are suspended during:
Ans: Emergency

#9. If a notice for special session of Lok Sabha was given in writing signed by not less than one-tenth of the members, the president must summon the session within ….. days.
Ans: 14

#10. The Twelfth Schedule was added to the Constitution was added by…… Amendment:
Ans: 74th

#11. Which amendment of the Constitution empowered the Parliament to amend any part of the Constitution including preamble?
Ans: 24

#12. Which Amendment provided for an authoritative text of the Constitution in Hindi?
Ans: 58th

#13. Censure motion in Parliament should be supported by atleast …… members.
Ans: 50

#14. Full statehood was granted to Arunachal Pradesh by …..amendment.
Ans: 55

#15. The Article of the Constitution related to the pardoning power of the President:
Ans: 72

#16. The maximum number of members in the Subordinate Legislation Committee:
Ans: 15

#17. The minimum age prescribed to become the Vice President of India:
Ans: 35

#18. The most powerful upper house of the Legislature in the world:
Ans: American Senate

#19. The number of members from Lok Sabha to the Public Accounts Committee:
Ans: 7

#20. The number of members from Rajya Sabha to the Public Accounts Committee:
Ans: 15

#21. ‘Right to equal opportunity for justice and free legal aid was added to Directive Principles through ….. amendment.
Ans: 42

#22. The 73rd Amendment of the constitution came into force in :
Ans: 1993

#23. The 73rd Amendment of the Constitution was passed by both houses of Parliament in:
Ans: 1992

#24. The 84th amendment of the Constitution in 2000 created …… states.
Ans: 3

#25. The Amendment that included Bodo, Dogri, Maithili and Santhali in the Eighth Schedule of the Constitution making a total of 22:
Ans: 92nd

#26. The Amendment that made the right to free and compulsory education a ‘Fundamental Right’?
Ans: 86th

#27. The Constitutional amendment granted a position of primacy to all Directive Principles over Fundamental Rights:
Ans: 42

#28. The Schedule of the Constitution that was added by 73rd Amendment:
Ans: 11

#29. The number of members in the estimate committee of Parliament:
Ans: 30

#30. The number of members in the Previlege Committee of Parliament:
Ans: 15

#31. The number of members in the Public Accounts Committee of Parliament:
Ans: 30

#32. Which Commonwealth country has the most powerful upper house?
Ans: Canada

#33. Who elects the deputy chairman of Rajya Sabha:
Ans: All the members of Rajya Sabha

#34. Who is the authority to grant permission to a member of Lok Sabha to speak in his mother tongue if he does not know English or Hindi?
Ans: Speaker

#35. The number of Articles under the Directive Principles when the Constitution was brought into force:
Ans: 16

#36. On which date Lok Sabha was formed ?
Ans: 17th April, 1952

#37. Maintenance of Internal Security Act (MISA) was passed by the Parliament in:
Ans: 1971

#38. National Security Act (NSA) was passed by the Parliament in:
Ans: 1980

#39. Prevention of Terrorism Act (POTA) was passed by the Parliament in:
Ans: 2002

#40. In the case of resignation, a member of Lok Sabha must submit his resignation to:
Ans: Speaker

#41. In which kind of emergency can the salaries of even Supreme Court Judges be reduced?
Ans: Financial

#42. Number of Part A states in India when the Constitution was brought into force:
Ans: 9

#43. The date of first sitting of the first Lok Sabha:
Ans: May 13, 1952

#44. The first elected president of the Central Legislative Assembly:
Ans: Vithalbhai Patel

#45. The first speaker of Lok Sabha:
Ans: GV Mavlankar

#46. The most populated princely state at the time of independence:
Ans: Hyderabad

#47. When a proclamation of national emergency is in force, the term of Lok Sabha can be extended by Parliament for the first time for a period not exceeding …… at a time.
Ans: One year

#48. Who determines whether a bill is money bill?
Ans: Speaker

#49. Who was known as ‘father of Lok Sabha’?
Ans: GV Mavlankar

#50. The interval between two consecutive sessions of Lok Sabha shall be less than …….. months.
Ans: 6

COPY URL:
Share This Post

Home About Contact Privacy Disclaimer Advertise