Kerala PSC Junior Instructor Model Questions and Answers

Last Updated On: 15/11/2018

Here is the model questions and answers for the Kerala Public Service Commission Junior Instructor examination.

Question Paper Code: 45/2016/OL
Category Code: 277/2013
Exam: Junior Instructor
Medium of Question: English
Date of Test: 26-04-2016
Alphacode: A


Kerala PSC Junior Instructor Model Questions and Answers

Question 1:- Name the scheme launched by the Government of India for online booking of LPG cylinders.
A:-Sahaj
B:-NITI Aayog
C:-Nirbaya
D:-Mundra
Correct Answer:- Option-A

Question 2:- ‘Akhila Thiruttu’ was the publication of
A:-Vaikunda Swamikal
B:-Chattambi Swamikal
C:-Sree Narayana Guru
D:-Thycaud Ayya
Correct Answer:- Option-A

Question 3:- Which is not the poem of O.N.V. Kuruppu ?
A:-Kothambumanikal
B:-Uppu
C:-Moham
D:-Karuna
Correct Answer:- Option-D

Question 4:-Who was the chief guest during the occassion of `67^(th)` Republic Day of India ?
A:-American President
B:-French President
C:-Srilakan President
D:-King of Saudi Arabia
Correct Answer:- Option-B

Question 5:-‘Unfinished Dream’ is the book written by
A:-Muhammed Yunus
B:-Vinod Rai
C:-Muhammed Iqbal
D:-Vargheese Kurian
Correct Answer:- Option-D

Question 6:-Kerala Mineral and Metals is at
A:-Valayar
B:-Chavara
C:-Kundara
D:-Vizhinjam

Correct Answer:- Option-B

Question 7:-Total area of Kerala is
A:-38963 sq. km
B:-38863 sq. km
C:-38868 sq. km
D:-38683 sq. km
Correct Answer:- Option-B

Question 8:-Recently in which State Jats conducted movement for reservation ?
A:-Haryana
B:-Gujarat
C:-Rajasthan
D:-Madhya Pradesh
Correct Answer:- Option-A

Question 9:-Kundara proclamation was issued by
A:-Paliyath Achan
B:-Velu Thampi
C:-Swathi Thirunal
D:-Gouri Parvathi Bai
Correct Answer:- Option-B

Question 10:-‘Biosphere’ was firstly used by
A:-Brend Land
B:-Edward Suess
C:-Martin Luther
D:-Edward Jenner
Correct Answer:- Option-B

Question 11:-The study of mountains is
A:-Petrology
B:-Potomology
C:-Orology
D:-Climatology
Correct Answer:- Option-C

Question 12:-Who is the leader of Patel Strike in Gujarat ?
A:-Ahammed Patel
B:-Harthwik Patel
C:-Sardar Patel
D:-Vithal Radadia
Correct Answer:- Option-B

Question 13:-The Round Table Conferences were held in
A:-America
B:-London
C:-Geneva
D:-Gujarat
Correct Answer:- Option-B

Question 14:-Forward Bloc was formed in
A:-1938 May `1^(st)`
B:-1940 May `1^(st)`
C:-1939 May `3^(rd)`
D:-1937 May `3^(rd)`
Correct Answer:- Option-C

Question 15:-In 1955 Imperial Bank of India was nationalised and renamed as
A:-State Bank of India
B:-Reserve Bank of India
C:-Punjab National Bank
D:-Indian Bank
Correct Answer:- Option-A

Question 16:-The Unit of atmospheric pressure is
A:-Joule
B:-Tesla
C:-Dioptre
D:-Hectopascal
Correct Answer:- Option-D

Question 17:-The number of West flowing rivers in Kerala
A:-33
B:-3
C:-14
D:-41
Correct Answer:- Option-D

Question 18:-In which year was the Presidential Rule enforced in Kerala for the first time ?
A:-1949
B:-1959
C:-1958
D:-1948
Correct Answer:- Option-B

Question 19:-Who founded Pratyaksha Raksha Daiva Sabha for social reformation of Christians in Kerala ?
A:-Poikayil Sri Kumara Gurudevan
B:-Dr. Palpu
C:-Chavara Elias Kuriakose
D:-Pandit Karuppan
Correct Answer:- Option-A

Question 20:-The outbreak of which mosquito born virus causes birth defects in new born babies has been reported in Latin America ?
A:-AIDS
B:-SARS
C:-Ebola
D:-Zika
Correct Answer:- Option-D

Question 21:-To continue running the engine must have
A:-Braking, electrical, electronics and steering systems
B:-Power train, suspensions, steering and body
C:-Fuel, ignition, lubricating and cooling systems
D:-Power train, ignition, suspension, cooling systems
Correct Answer:- Option-C

Question 22:-Which provide information to electronic control module ?
A:-Sensors
B:-Output
C:-Actuators
D:-Control unit
Correct Answer:- Option-A

Question 23:-Periodic maintenance or preventive maintenance helps to
A:-Schedule brake down
B:-Eliminate routine service
C:-Driver to use self service
D:-Prevent failure
Correct Answer:- Option-D

Question 24:-Hand brakes are applied on
A:-The rear wheels only
B:-The front wheels only
C:-All wheels
D:-Transmission
Correct Answer:- Option-A

Question 25:-What are the causes of accidents in the workshop ?
A:-Defective parts
B:-Defective equipments
C:-Faulty workmanship
D:-Failure to follow instructions
Correct Answer:- Option-D

Question 26:-Never running an engine in the closed room because the exhaust gas contains
A:-Air
B:-Blue smoke
C:-Carbon monoxide
D:-Water vapor
Correct Answer:- Option-C

Question 27:-The diameter of a piston is three inches, in metric system the diameter is
A:-76.2 cm
B:-67.2 cm
C:-67.2 mm
D:-76.2 mm
Correct Answer:- Option-D

Question 28:-In the radiator pressure cap contains
A:-Only pressure valve
B:-Only vacuum valve
C:-Only blow-off valve
D:-Both vacuum and pressure valves
Correct Answer:- Option-D

Question 29:-The function of fly wheel is
A:-Smoothen the power flow
B:-Serve as the part of the clutch
C:-For starting purpose
D:-All of the above
Correct Answer:- Option-D

Question 30:-Excessive end play of the crank shaft is prevented by using
A:-Sleeve bearing
B:-Thrust bearing
C:-Shaft journal
D:-Fly wheel
Correct Answer:- Option-B

Question 31:-The throttle position sensor can be checked by
A:-A digital voltmeter
B:-An ohmmeter
C:-Ammeter
D:-All of the above
Correct Answer:- Option-B

Question 32:-In petrol fuel injection system, the two positions of injectors are
A:-In the cylinder and on the intake port
B:-On the two sides on the air horn
C:-The throttle body and in the intake port
D:-Intake and exhaust ports
Correct Answer:- Option-C

Question 33:-Which type of tool is used to tighten bolt and nut with specified torque ?
A:-Double end spanner
B:-Socket wrench
C:-Torque wrench
D:-Ring spanner
Correct Answer:- Option-C

Question 34:-Two type of fuel supply system used in SI engine are
A:-Carbureted and diesel
B:-Fuel injection and diesel
C:-Port and throttle body
D:-Fuel injection and carburattor
Correct Answer:- Option-D

Question 35:-In the clutch disc, the torsional vibrations is absorbed by the
A:-Splines
B:-Friction pad
C:-Coil springs
D:-Cushion springs
Correct Answer:- Option-C

Question 36:-The distance difference between the vehicle wheel bases from one side to the other is known as
A:-Thrust radius
B:-Wheel track
C:-Scrub radius
D:-Set back
Correct Answer:- Option-D

Question 37:-In throttle body injection system install the injector using new “O” rings lubricated or coated with
A:-Petrol
B:-Rubber sealent
C:-Gasket sealer
D:-Clean engine oil
Correct Answer:- Option-D

Question 38:-The basic control device of the carborattor is
A:-Needle valve
B:-Chock valve
C:-Throttle valve
D:-Main jet
Correct Answer:- Option-C

Question 39:-In mac pherson-strut suspension system the upper end of the strut is attached to the
A:-Upper arm
B:-Steering knuckle
C:-Vehicle body
D:-King pin
Correct Answer:- Option-C

Question 40:-To change reciprocating motion to rotary motion, the engine has
A:-Crankshaft and camshaft
B:-Piston and connecting rod
C:-Camshaft and connecting rod
D:-Connecting rod and crankshaft
Correct Answer:- Option-D

Question 41:-In the diesel engine, the air is compressed to a little as
A:-1/4 of its original volume
B:-1/10 of its original volume
C:-1/22 of its original volume
D:-1/50 of its original volume
Correct Answer:- Option-C

Question 42:-When the gear ratio through the transmission is 1 : 1, the transmission is in
A:-Over drive
B:-Direct drive
C:-Medium drive
D:-Neutral
Correct Answer:- Option-B

Question 43:-The least count of a steel rule is
A:-1.0 mm
B:-0.5 mm
C:-0.5 cm
D:-1.0 cm
Correct Answer:- Option-B

Question 44:-The mechanical speedometer, drive gear mounted on the
A:-Input shaft
B:-Clutch shaft
C:-Counter gear shaft
D:-Output shaft
Correct Answer:- Option-D

Question 45:-Which test is conducted to know the chemical condition of the plate of a lead acid battery ?
A:-High discharge test
B:-Open volt test
C:-Cadmium test
D:-Specific gravity test
Correct Answer:- Option-C

Question 46:-Another name of formula wheel is known as
A:-Pressed steel disc wheel
B:-Light alloy wheel
C:-Disc wheel
D:-Wire Wheel
Correct Answer:- Option-B

Question 47:-The engine valves are closed by
A:-Camshaft
B:-Rocker shaft
C:-Valve springs
D:-Tappet
Correct Answer:- Option-C

Question 48:-The carburattor, the fuel in the float bowl is kept at a constant level by the action of
A:-Opening of the throttle valve
B:-Fuel pump
C:-Float and needle valve
D:-Pressure regulator
Correct Answer:- Option-C

Question 49:-Which components help to control body roll when cornering or driving rough road.
A:-Sway bar
B:-Lower control arm
C:-Upper control arm
D:-King pin
Correct Answer:- Option-A

Question 50:-Any short circuit in the armature winding tested with
A:-Multimeter
B:-Ammeter
C:-Voltmeter
D:-Growler
Correct Answer:- Option-D

Question 51:-Out of round brake drums causes the tires to wear
A:-On the side
B:-On the outer side
C:-A single spots
D:-Edges
Correct Answer:- Option-C

Question 52:-The primary function of lubrication is to
A:-Provide cooling effect
B:-Provide sealing effect
C:-Provide cleaning effect
D:-Reduce wear
Correct Answer:- Option-D

Question 53:-An indication of ignition quality of a diesel fuel is given by
A:-Detonation
B:-Octane number
C:-Cetane number
D:-Pre-ignition
Correct Answer:- Option-C

Question 54:-Calorific value of diesel fuel is
A:-50 MJ/KG
B:-50 KJ/KG
C:-50 J/KG
D:-50 GJ/KG
Correct Answer:- Option-A

Question 55:-Which type of valve are used in I.C. engines ?
A:-Sleeve valve
B:-Rotary valve
C:-Reed valve
D:-Poppet valve
Correct Answer:- Option-D

Question 56:-Which type of the pistons used in two stroke engines ?
A:-Flat head
B:-Concave head
C:-Domed head
D:-Irregular head
Correct Answer:- Option-C

Question 57:-Which are constant clearance pistons ?
A:-Steel-belted piston
B:-Slipper piston
C:-Cam ground piston
D:-Slot skirt piston
Correct Answer:- Option-D

Question 58:-Which type of bearings used in wheel hub ?
A:-Taper roller bearing
B:-Roller bearing
C:-Ball bearing
D:-Bush bearing
Correct Answer:- Option-A

Question 59:-Which type of camshaft drive mechanism is used in over head camshaft engine ?
A:-All of the above
B:-Gear drive
C:-None of the above
D:-Chain drive
Correct Answer:- Option-D

Question 60:-The purpose of the waste gate in the turbo charger is
A:-Produce over boost
B:-Prevent over boost
C:-Cool the air fuel mixture
D:-Heat the air fuel mixture
Correct Answer:- Option-B

Question 61:-Which type of water pump are used in I.C. engines ?
A:-Centrifugal pump
B:-Vane pump
C:-Gear pump
D:-Crescent pump
Correct Answer:- Option-A

Question 62:-Clutch dragging is noticeable at
A:-Gear shifting
B:-At low speed
C:-At high speed
D:-During acceleration
Correct Answer:- Option-A

Question 63:-The distance measured from some specific point on the body, frame or suspension to the ground is known as
A:-Suspension height
B:-Front end geometry
C:-Camber
D:-Caster
Correct Answer:- Option-A

Question 64:-Advantages of helical gear rather than spur gear in transmission is
A:-Low cost
B:-Less and thrust
C:-Economy
D:-Low noise
Correct Answer:- Option-D

Question 65:-In carburattor the transfer port comes into operation
A:-At maximum engine speed
B:-During slow speed operation
C:-When engine is idling
D:-After engine is turned off
Correct Answer:- Option-B

Question 66:-The bearing clearance is never measured with
A:-Vernier caliper
B:-Feeler gauge
C:-Plastic gauge
D:-Micrometer
Correct Answer:-Question Cancelled

Question 67:-The car air conditioning system the three major enemies are
A:-Gasoline, oil and electricity
B:-Moisture, dirt and air
C:-Cold weather, high altitude and humidity
D:-Hot weather, low altitude and humidity
Correct Answer:- Option-B

Question 68:-The function of over drive is
A:-To step up gear ratio
B:-To step down gear ratio
C:-To increase torque
D:-To reduce speed
Correct Answer:- Option-A

Question 69:-The ratio of height and width of the tire is known as
A:-Aspect ratio
B:-Tire type
C:-Rim diameter
D:-All of the above
Correct Answer:- Option-A

Question 70:-The parking brake are generally operated by
A:-Electrically
B:-Mechanically
C:-Hydraulically
D:-Air pressure
Correct Answer:- Option-B

Question 71:-In suspension system, the weight supported by the springs is
A:-Sprung weight
B:-Unsprung weight
C:-Vehicle weight
D:-Gross weight
Correct Answer:- Option-A

Question 72:-In rear wheel drive vehicle with front engine, the drive lines contains two joints, these are
A:-C V joints and U joint
B:-Slip joint and U joint
C:-Rzeppa joint and slide joint
D:-Trunnion joint and slip joint
Correct Answer:- Option-B

Question 73:-Which transport vehicle is used to transporting passengers over long distance and provide luxurious interior, adjustable seats ?
A:-Bus
B:-Mini bus
C:-Traveller
D:-Coach
Correct Answer:- Option-D

Question 74:-The function of gear box in an automobile is
A:-Vary speed
B:-Vary torque
C:-Reveres position
D:-Provide neutral position
Correct Answer:- Option-B

Question 75:-The longitudinal distance between the centre line of the front and rear axle is
A:-Wheel track
B:-Front over hang
C:-Wheel base
D:-Rear over hang
Correct Answer:- Option-C

Question 76:-The engine is mounted on front of the driver’s cabin; this type of chassis is known as
A:-Conventional control
B:-Semi forward control
C:-Full forward control
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-A

Question 77:-Which type of rivets are used for clutch facing are attached to the hub plate ?
A:-Steel rivets
B:-Aluminium rivets
C:-Brass rivets
D:-Steel screws
Correct Answer:- Option-C

Question 78:-Which type of gear box double de clutching is essential ?
A:-Clash type
B:-Constant mesh
C:-Synchromesh
D:-Selector mechanism
Correct Answer:- Option-B

Question 79:-As the shock absorber compressed the fluid pass through the piston orifice and
A:-Out of dust shield
B:-In to the upper part of the cylinder
C:-In to the lower part of the cylinder
D:-Out of air chamber
Correct Answer:- Option-B

Question 80:-The car air conditioning system, if the compressor runs no temperature between the low pressure and high pressure line indicates
A:-Full refrigerants in the system
B:-Over charge of refrigerants in the system
C:-Normal system operation
D:-No refrigerants in the system
Correct Answer:- Option-D

Question 81:-Which type of rear axle, the wheel is directly connected to the axle shaft
A:-Three quarter floating
B:-Semi floating
C:-Full floating
D:-Dead axle
Correct Answer:- Option-B

Question 82:-Continuity in the starter motor in the field winding can be tested with
A:-Multimeter
B:-Ammeter
C:-Voltmeter
D:-Growler
Correct Answer:- Option-A

Question 83:-The sum of camber angle and king pin inclination is called
A:-Caster
B:-Toe-in
C:-Included angle
D:-Steering axis inclination
Correct Answer:- Option-C

Question 84:-The color of the negative plate of a lead acid battery
A:-Brown
B:-Gray
C:-White
D:-Black
Correct Answer:- Option-B

Question 85:-The ratio of side force sustained and slip angle of a wheel during cornering is
A:-Cornering power
B:-Camber force
C:-Cornering force
D:-All of the above
Correct Answer:- Option-A

Question 86:-In rack and pinion gear box the rack is attached to
A:-Stub axle
B:-Tie rod
C:-Relay rod
D:-Pitman arm
Correct Answer:- Option-B

Question 87:-In steering linkage another name for the drag link is
A:-Link rod
B:-Track rod
C:-Tie rod
D:-Drop arm
Correct Answer:- Option-A

Question 88:-Which part of the tyre contact with the road surface when the wheel rolls ?
A:-Bead
B:-Carcass
C:-Thread
D:-Side walls
Correct Answer:- Option-C

Question 89:-In an engine stroke length is
A:-Half throw of crank
B:-Double throw of crank
C:-Throw of crank
D:-Three times throw of crank
Correct Answer:- Option-B

Question 90:-Brakes fading occurs at
A:-High speed
B:-Low speed
C:-Continuous application
D:-Brake lining worn-out
Correct Answer:- Option-C

Question 91:-The air removing process of the hydraulic brake system is known as
A:-Bleeding
B:-Produce excess pressure
C:-Filling of excess fluid
D:-All of the above
Correct Answer:- Option-A

Question 92:-In service procedure, to install means to
A:-Put back the same part you removed
B:-Repair the dismantled part
C:-Re assemble a component
D:-Remove and replace the part
Correct Answer:- Option-A

Question 93:-Which meter indicate the total mileage covered ?
A:-Speedometer
B:-Odometer
C:-Ammeter
D:-Voltmeter
Correct Answer:- Option-B

Question 94:-Which instrument is used to measure the speed of a running vehicle ?
A:-Odometer
B:-Laser speed gun
C:-Laser stick
D:-Speedometer
Correct Answer:- Option-B

Question 95:-Steering ratio of the steering gear is the ratio between
A:-Number of degrees of steering wheel must turn to the front wheel turn to the one degree
B:-Number of degrees of steering wheel must turn to the back wheel turn to the one degree
C:-None of the above
D:-All of the above
Correct Answer:- Option-A

Question 96:-The working principle of hydraulic brake system
A:-Lenz’s law
B:-Pascal’s law
C:-Fleming’s law
D:-Newton’s law
Correct Answer:- Option-B

Question 97:-When it is operated, which mechanism is going to off stage
A:-Brake
B:-Differential
C:-Clutch
D:-Wheel
Correct Answer:- Option-C

Question 98:-The purpose of tyre sipes is
A:-Increase thread life
B:-Decrease noise level
C:-Provide softer ride
D:-Increase traction
Correct Answer:- Option-D

Question 99:-In two stroke engines has ‘port’ on
A:-Cylinder head
B:-Cylinder walls
C:-Crank case
D:-Cylinder liner
Correct Answer:- Option-B

Question 100:-Which one of the engine has longest crank shaft ?
A:-In-line engine
B:-Radial engine
C:-Opposed engine
D:-V-type engine
Correct Answer:- Option-A

PSC Junior Instructor Previous Question Paper Solved – 2016

Share This Post ↪
Join WhatsApp Group