Kerala PSC Laboratory Technician Model Questions & Answers

Last Updated On: 16/11/2018

Here is the Kerala PSC Laboratory Technician examination model questions and answers.

Kerala PSC Laboratory Technician Model Questions & Answers

Question1:-Which among the following river banks the famous city Allahabad lies?
A:-Ganga
B:-Brahmaputra
C:-Yamuna
D:-Kosi
Correct Answer:- Option-C

Question2:-What is the present name of ancient city Pataliputra?
A:-Lahore
B:-Patna
C:-Meerut
D:-Banaras
Correct Answer:- Option-B

Question3:-Which among the following is associated with Dr. M.S. Swaminathan?
A:-Oceanography
B:-Agriculture
C:-Space Science
D:-Sports
Correct Answer:- Option-B

Question4:-Which state of India is the largest producer of Diamond?
A:-Gujarat
B:-Chattisgarh
C:-Maharashtra
D:-Madhya Pradesh
Correct Answer:- Option-D

Question5:-Who was the Viceroy of India at the time of the formation of Indian National Congress in 1885?
A:-Robert Clive
B:-Warren Hastings
C:-Lord Dufferin
D:-Lord Cornwallis
Correct Answer:- Option-C

Question6:-Who was behind the foundation of ‘Young Bengal’ movement?
A:-Henry Louis Vivian Derozio
B:-Lala Hardayal
C:-K.T. Telang
D:-Radanath Sikdar
Correct Answer:- Option-A

Question7:-In which protest against the British Government Lala Lajapat Rai was seriously injured and died after a few days?
A:-Non-Cooperation Movement
B:-Simon Commission
C:-Civil Disobedience Movement
D:-Quit India Movement
Correct Answer:- Option-B

Question8:-Where was a Gandhian ashram started by C. Rajagopalachari in 1925?
A:-Thiruchengodu
B:-Madurai
C:-Coimbatore
D:-Rameswaram
Correct Answer:- Option-A

Question9:-When was Mrs. Annie Besent elected as the President of Indian National Congress?
A:-1915
B:-1917
C:-1919
D:-1922
Correct Answer:- Option-B

Question10:-In which year Rabindranath Tagore was awarded the Nobel Prize in Literature?
A:-1907
B:-1909
C:-1913
D:-1928
Correct Answer:- Option-C

Question11:-Which among the following ancient port has been identified as modern Kodungallur?
A:-Muziris
B:-Tyndis
C:-Barace
D:-Nelcynda
Correct Answer:- Option-A

Question12:-Which among the following Ghat provides access from Kerala to Coorg?
A:-Aramboli
B:-Tamarasseri Ghats
C:-Bodinayakannur
D:-Perambadi Ghats
Correct Answer:- Option-D

Question13:-What is the original name of Brahmananda Sivayogi?
A:-Karat Govindan Kutty Menon
B:-Vayaleri Kunhikannan
C:-Nanu Asan
D:-Chambaka Raman Pillai
Correct Answer:- Option-A

Question14:-Who gave the revolutionary gospel, ”No Caste, No Religion, No God for Man”?
A:-Ayyankali
B:-Ayya Vaikundar
C:-Sahodaran Ayyappan
D:-Sri Narayana Guru
Correct Answer:- Option-C

Question15:-In which year V.T. Bhattatirippad wrote his famous work ‘Atukkalayilninnu arangaethekku’?
A:-1916
B:-1929
C:-1930
D:-1932
Correct Answer:- Option-B

Question16:-Which is considered as the oldest European structure extant in India?
A:-Dutch Palace at Mattancheri
B:-St. David Fort Madras
C:-Pallippuram Fort
D:-St. Angelo Fort Kannur
Correct Answer:- Option-C

Question17:-Which of the following film won the 2014 Oscar Award?
A:-The Wolf of Wall Street
B:-American Hustle
C:-Philomena
D:-12 Years a Slave
Correct Answer:- Option-D

Question18:-In which year O.M. Nambiar was given the Dronacharya award?
A:-1985
B:-1999
C:-1996
D:-2001
Correct Answer:- Option-A

Question19:-Who was the first Malayali swimmer participated in the Olympic Games?
A:-M. Devadas
B:-O. Chandrasekharan
C:-Sebastian Xavier
D:-Suresh Babu
Correct Answer:- Option-C

Question20:-Who wrote the famous work ‘A Bend in the River’?
A:-V.S. Naipaul
B:-Anita Desai
C:-Indra Sinha
D:-Aravind Adiga
Correct Answer:- Option-A

Question21:-Haemoglobinopathies can be detected by doing
A:-Electrophoresis
B:-Sahli’s method
C:-Flame photometer
D:-Cyan meth method
Correct Answer:- Option-A

Question22:-__________ are seen in stool microscopy of an amoebic dysentry patient.
A:-Haematoidin crystals
B:-Charcot Leyden crystals
C:-Fatty acid crystals
D:-Triple phosphate crystals
Correct Answer:- Option-B

Question23:-The condition where we get milky white urine
A:-Proteinuria
B:-Alkaptanuria
C:-Polyuria
D:-Chyluria
Correct Answer:- Option-D

Question24:-Urinometer is used to detect
A:-pH of urine
B:-colour of urine
C:-sp. gravity of urine
D:-urobilinogen
Correct Answer:- Option-C

Question25:-Total erythrocyte count is calculated by
A:- N × 1000
B:- N × 50
C:-N × 2000
D:-N × 10000
Correct Answer:- Option-D

Question26:-What is the action of phenol in Hinglomann’s solution?
A:-lyses the RBC
B:-stains the platelets
C:-fixes the cell
D:-prevents clotting
Correct Answer:- Option-A

Question27:-ASO test is used to detect _______ bacterial infection.
A:-Staphylococcus
B:-Streptococcus
C:-Pneumococcus
D:-Salmonella
Correct Answer:- Option-B

Question28:-Solution used for the preparation of grease free coverslip
A:-KOH solution
B:-Formalin and ether
C:-95% ethanol and ether
D:-70% ethanol and ether
Correct Answer:- Option-C

Question29:-For detecting the hemoglobinopathies by electrophoresis we use
A:-clotted blood
B:-plasma
C:-red cell
D:-lysed red cell
Correct Answer:- Option-D

Question30:-Serum complements can be inactivated at a temperature of
A:-56°C for 15 mts
B:-56°C for 30 mts
C:-37°C for 20 mts
D:-37°C for 30 mts
Correct Answer:- Option-B

Question31:-Bombay blood group can be detected by
A:-Cell grouping
B:-Forward grouping
C:-Serum grouping
D:-Lewis method
Correct Answer:- Option-C

Question32:-Giardia lamblia causes
A:-Traveller’s diarrhoea
B:-Kala azar
C:-Hydatid cyst
D:-Malaria
Correct Answer:- Option-A

Question33:-_________ is not a component of flame emission photometer.
A:-Bulb
B:-Nebulizer
C:-Flame
D:-Photodetector
Correct Answer:- Option-A

Question34:-Envelope shaped crystals seen in acidic urine
A:-Calcium oxalate
B:-Triple phosphate
C:-Uric acid
D:-Cystine
Correct Answer:- Option-A

Question35:-The ideal temperature of blood bank refrigeration is
A:–2 to -6°C
B:-6 – 8°C
C:-2 to 6°C
D:–2 to 2°C
Correct Answer:- Option-C

Question36:-The process by which the specimen is preserved in its original condition
A:-Mounting
B:-Autolysis
C:-Clearing
D:-Fixation
Correct Answer:- Option-D

Question37:-The egg of which worm is referred to as a ‘Japanese Lantern’
A:-Strongyloides stercoralis
B:-Trichuris trichura
C:-Ascaris lumbricoides
D:-Ancylostoma duodenale
Correct Answer:- Option-B

Question38:-Germ tube test is used to confirm
A:-Cryptococcus neoformans
B:-Trichophyton
C:-Microsporum
D:-Candida Albicans
Correct Answer:- Option-D

Question39:-Sodium flouride – oxalate mixture is used for doing blood sugar estimation why?
A:-enhances glycolysis
B:-prevent glycolysis
C:-preserves morphology
D:-none of the above
Correct Answer:- Option-B

Question40:-Satellite test is used for the identification of
A:-S. aureus
B:-S. typhi
C:-H. influenzae
D:-Cl. perfringes
Correct Answer:- Option-C

Question41:-Increased osmotic fragility is seen in
A:-Hereditary spherocytosis
B:-Iron deficiency anaemia
C:-Sickle cell anaemia
D:-Thalassemia
Correct Answer:- Option-A

Question42:-Du antigen is detected by
A:-DCT
B:-ICT
C:-ABO grouping
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-B

Question43:-Normal RBC count
A:-4.5 to 6.5 millions/`”mm^3″`
B:-80 – 160 millions/ml
C:-4.5 to 6.5 lakhs /`”mm^3″`
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-A

Question44:-The dilution used for doing total sperm count
A:-1 : 100
B:-1 : 200
C:-1 : 20
D:-1 : 50
Correct Answer:- Option-C

Question45:-The anticoagulant used for doing coagulation studies
A:-Oxalate
B:-EDTA
C:-Heparin
D:-Citrate
Correct Answer:- Option-D

Question46:-The temperature maintained in a cryostat is
A:–10°C
B:–30°C
C:-4°C
D:–20°C
Correct Answer:- Option-D

Question47:-The cellophane tape test is used to detect
A:-Enterobius vermicularis
B:-Ancylostoma duodenale
C:-Ascaris lumbricoides
D:-Echinococcus granulosus
Correct Answer:- Option-A

Question48:-Hydatid cyst is caused by
A:-Enterobius vermicularis
B:-Ancylostoma duodenale
C:-Ascaris lumbricoides
D:-Echinococcus granulosus
Correct Answer:- Option-D

Question49:-The holding period of sterilization for hot air oven
A:-160°C for 1 hr
B:-121°C for 30 mts
C:-160°C for 30 mts
D:-121°C for 1 hr
Correct Answer:- Option-A

Question50:-Widal test is used to detect
A:-Jaundice
B:-Enteric fever
C:-Diphtheria
D:-Tetanus
Correct Answer:- Option-B

Question51:-The metachromatic granules of corneybacterium diphtheria can be demonstrated by
A:-Tuberculin test
B:-Gram’s stain
C:-Alberts stain
D:-India ink
Correct Answer:- Option-C

Question52:-Eleks gel precipitation test is used for
A:-S. aureus
B:-Corneybacterium diphtheriae
C:-Cl. tetani
D:-Bacillus
Correct Answer:- Option-B

Question53:-L.J. medium, Loeffler’s serum slope etc are sterilized by
A:-Tyndallization
B:-Autoclave
C:-Inspissation
D:-Hot air oven
Correct Answer:- Option-C

Question54:-Hospital wards and operation rooms are disinfected by
A:-UV rays
B:-X rays
C:-Gamma rays
D:-Visible light
Correct Answer:- Option-A

Question55:-Example for transport medium
A:-Wilson and Blairs media
B:-TCBS
C:-Cary blair media
D:-Tellurite agar
Correct Answer:- Option-C

Question56:-Benign tertian malaria is caused by
A:-Pl. falciparum
B:-Pl. ovale
C:-Pl. malariae
D:-Pl. vivax
Correct Answer:- Option-D

Question57:-The method used for the estimation of T. protein
A:-Kjeldhal’s method
B:-Nesslerization
C:-Salkowsky reaction
D:-Van den Bergh reaction
Correct Answer:- Option-A

Question58:-The stain used for the demonstration of iron pigments
A:-Van Geison’s stain
B:-Perl’s stain
C:-PAS stain
D:-Masson trichrome
Correct Answer:- Option-B

Question59:-The inner diameter of wintrobes tube
A:-1.5 mm
B:-3 mm
C:-2.5 mm
D:-1.5 cm
Correct Answer:- Option-C

Question60:-Which is not a diluting fluid for absolute eosinophil count?
A:-Hinglemann’s fluid
B:-Piolet’s stain
C:-Dunger’s fluid
D:-Rees Eckers fluid
Correct Answer:- Option-D

Question61:-Area used for counting AEC in an improved neubauer chamber
A:-9 `”mm^2″`
B:-4 `”mm^2″`
C:-1 `”mm^2″`
D:-5 `”mm^2″`
Correct Answer:- Option-A

Question62:-String test is used to identify
A:-S. aureus
B:-V. cholerae
C:-Proteus
D:-Pseudomonas
Correct Answer:- Option-B

Question63:-ESR is done by
A:-Westergrons tube
B:-Wintrobes tube
C:-Esrite tube
D:-All the above
Correct Answer:- Option-D

Question64:-The factor that increases the ESR
A:-presence of microcytes
B:-presence of albumin
C:-exposure to sunlight
D:-unclean tubes
Correct Answer:- Option-C

Question65:-For doing LE cell test we use
A:-citrated blood
B:-oxalated blood
C:-clotted blood
D:-heparinised blood
Correct Answer:- Option-D

Question66:-The chemical used to detect ketone bodies in urine
A:-Sodium nitroprusside
B:-PDAB
C:-`”H_2O_2″`
D:-Ferric chloride
Correct Answer:- Option-A

Question67:-The blue colour of the benedict’s reagent is due to
A:-sodium citrate
B:-copper sulphate
C:-ammonium sulphate
D:-sodium carbonate
Correct Answer:- Option-B

Question68:-The condition in which CSF shows clott with ‘cob-web’ appearance
A:-Xanthochromia
B:-Poliomyelitis
C:-Tuberculous meningitis
D:-All the above
Correct Answer:- Option-C

Question69:-The first step for the sputum smear prepared for cytological examination is
A:-Fix with ether ethyl alcohol mixture
B:-Fix with formation
C:-Papanicolaou staining
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-A

Question70:-Preservative used in pelkian India ink is
A:-lactic acid
B:-0.3% tricresol
C:-phenol
D:-none of the above
Correct Answer:- Option-B

Question71:-The colour of Schiff’s reagent is
A:-yellow
B:-blue
C:-pink
D:-colourless
Correct Answer:- Option-D

Question72:-The bluing solution used for H & E staining
A:-1% HCl
B:-70% ethanol
C:-Tap water
D:-All the above
Correct Answer:- Option-C

Question73:-Bleeding time is increased in
A:-Platelet dysfunction
B:-Vitamin K deficiencies
C:-Severe clotting factor deficiency
D:-All the above
Correct Answer:-Question Cancelled

Question74:-The refractive index of DPX is
A:-1.38
B:-1.45
C:-1.52
D:-1.85
Correct Answer:- Option-C

Question75:-The fixative used for electron microscopy
A:-potassium dichromate
B:-gluteraldehyde
C:-methyl alcohol
D:-all the above
Correct Answer:- Option-B

Question76:-The normal value of cholesterol is
A:-150-250 mg%
B:-100-200 mg%
C:-250-350 mg%
D:-120-180 mg%
Correct Answer:- Option-A

Question77:-The smear used for supra vital staining
A:-unstained unfixed smear
B:-fixed and stained smear
C:-fixed smear
D:-all the above
Correct Answer:- Option-A

Question78:-Cysticircus bovis is the larval form of
A:-Taenia solium
B:-Taenia saginata
C:-Ascaris lumbricoides
D:-Echinococcus granulosus
Correct Answer:- Option-B

Question79:-The bullet shaped virus is
A:-Pox virus
B:-Varicella zoster
C:-Rabies virus
D:-HIV
Correct Answer:- Option-C

Question80:-Lawn culture or carpet culture is used to
A:-obtain large amount of growth
B:-for preparation of antigens
C:-for ABST
D:-all the above
Correct Answer:- Option-D

Question81:-The antibodies that can pass through the placenta
A:-IgG
B:-IgM
C:-(1) and (2)
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-A

Question82:-Vandenbergh reaction is used for the estimation of
A:-Cholesterol
B:-Bilirubin
C:-Protein
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-B

Question83:-In an unstained sputum smear we can see
A:-Gushman’s spirals
B:-Charcot Leyden crystals
C:-Elastic fibres
D:-All the above
Correct Answer:- Option-D

Question84:-Normal concentration of sodium in blood
A:-95-110 mEq/L
B:-3-5 mEq/L
C:-130-150 mEq/L
D:-150-190 mEq/L
Correct Answer:- Option-C

Question85:-Clostridium perfringes can be identified by
A:-Nagler reaction
B:-Satellite test
C:-Coagulase test
D:-String test
Correct Answer:- Option-A

Question86:-Cocci that are seen in grape like clusters
A:-Staphylococcus
B:-Streptococcus
C:-Corney bacterium
D:-Cryptococcus
Correct Answer:- Option-A

Question87:-Fixative that contains mercuric chloride
A:-Carnoys fluid
B:-Bouins fluid
C:-Zenkers fluid
D:-Rossman’s fluid
Correct Answer:- Option-C

Question88:-SGOT is increased in
A:-Myocardial infarction
B:-Viral hepatitis
C:-Toxic hepatitis
D:-All the above
Correct Answer:- Option-D

Question89:-In a colorimeter, the cuvette made of __________ is used for UV range of light.
A:-Borosilicate
B:-Quartz
C:-(1) and (2)
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-B

Question90:-RBC pipette can be used for
A:-RBC count
B:-Platelet count
C:-(1) and (2)
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-C

Question91:-Basophilic stippling can be seen in
A:-G6 PD deficiency
B:-Metal poisoning
C:-Splenectomy
D:-Erythroblastosis foetalis
Correct Answer:- Option-B

Question92:-Dehaemoglobinisation of a thick smear can be done by
A:-glacial acetic acid and tartaric acid mixture
B:-methanol
C:-distilled water
D:-(1) and (3)
Correct Answer:- Option-D

Question93:-Sickle cell can be demonstrated by
A:-Scriver and Waugh method
B:-Solubility test
C:-Dithionite method
D:-All the above
Correct Answer:- Option-D

Question94:-Bence Jonce proteins can be detected by
A:-Pandy’s test
B:-SSA test
C:-Bradshaws test
D:-Heat and acetic acid test
Correct Answer:- Option-C

Question95:-Bile pigments are detected by
A:-Rotheras test
B:-Fouckets test
C:-Hays test
D:-Benzidine test
Correct Answer:- Option-B

Question96:-Urease test is positive for all except
A:-E. coli
B:-Proteus
C:-Cryptococcus
D:-Citrobacter
Correct Answer:- Option-A

Question97:-In plasmodium falciparum infection, erythrocytes shows
A:-Shuffner’s dot
B:-Maurer’s dot
C:-Ziemann’s dot
D:-James dot
Correct Answer:- Option-B

Question98:-Casoni’s test is related to
A:-Trichuris trichura
B:-Enterobius vermicularis
C:-Echinococcus granulosus
D:-Taenia solium
Correct Answer:- Option-C

Question99:-Seitz filters are example for
A:-Asbestos
B:-Glass
C:-Membrane
D:-Candle
Correct Answer:- Option-A

Question100:-The red colour of the blood is due to
A:-Myoglobin
B:-Globulin
C:-Albumin
D:-Haemoglobin
Correct Answer:- Option-D

Share This Post ↪
Join WhatsApp Group