VEO Previous Question Papers

University Assistant Model Questions and Answers – 2019 [Updated]

Last Updated On: 14/06/2019

University Assistant Model Questions: Kerala Public Service Commission invited applications for the post Assistant in University across Kerala. Here is the model questions for University Assistant examination of 2019 with answers.

Kerala PSC University Assistant recruitment is taking place for the following universities in Kerala:

1. Kerala University
2. Kannur University
3. Cochin University of Science & Technology
4. Malayalam University, Malappuram
5. M.G. University
7. Sree Sankaracharya University
8. Kerala Agriculture University
9. Kerala Veterinary and Animal Science University
10. Kerala University of Health Science
11. Kerala University of Fisheries and Ocean studies
12. APJ Abdul Kalam Technological University

Read Also:

Kerala PSC University Assistant Model Questions and Answers – 2019

University Assistant Model Questions and Answers

University Assistant Model Questions and Answers


1) In how many years will a sum of money triples itself if the rate of normal interest being 10%?

a) 15 years
b) 20 years
c) 10 years
d) 18 years
Ans) b) 20 years

2) Manu’s age is 6 times Binu’s age. 15 years hence Manu will be 3 times as old as Binu. Find Binu’s age:

a) 60 years
b) 10 years
c) 45 years
d) 50 years
Ans) b) 10 years

3) A and B together can do a piece of work in 12 days and A alone can complete the work in 18 days. How long will be B alone take to complete the job?

a) 6 days
b) 30 days
c) 36 days
d) 21 days
Ans) c) 36 days

4) Find the time taken by a 180 m long train running at 54 km/hr to cross a man standing on a platform: 

a) 4 seconds
b) 12 seconds
c) 30 seconds
d) 15 seconds
Ans) b) 12 seconds

5) A garden is 90 m long and 75 m broad. A path 5 m wide is to be built outside around it. Find the area of the path:

a) 850 m^2
b) 6750 m^2
c) 1750 m^2
d) 7600 m^2
Ans) c) 1750 m^2

6) What number should be subtracted from each of the numbers 23, 30, 57 and 78 so that the remainders are in proportion?

a) 4
b) 3
c) 6
d) 7
Ans) c) 6

7) Which of the following numbers is divisible by 33?

a) 1333
b) 1375
c) 2133
d) 2145
Ans) d) 2145

8) H.C.F of 36 and 264 is:

a) 6
b) 36
c) 792
d) 12
Ans) d) 12

9) If EDUCATION is coded as NOITACUDE, then REDFORT will be coded as:

a) TROFDER
b) FORTRED
c) TROFRED
d) FORTDER
Ans) a) TROFDER

10) ‘Flower’ is related to Petal in the same way as ‘Book’ is related to: 

a) Author
b) Content
c) Page
d) Library
Ans) c) Page


11) Find the missing number in this series:

2, 6, 18, 54, __, 486, 1458

a) 152
b) 182
c) 162
d) 108
Ans) c) 162

12) Find the odd one among these:

a) Lake
b) River
c) Pool
d) Sea
Ans) b) River

13) Find out the missing letter:

B, E, H, K, N, __?

a) P
b) O
c) R
d) Q
Ans) d) Q

14) If HOBBY is coded as IOBY and LOBBY is coded as MOBY then, BOBBY is coded as:

a) BOBY
b) COBY
c) NOBY
d) OOBY
Ans) b) COBY

15) If A is in the north of B and C is in the west of the B. In what direction is A with respect to C?

a) South
b) East
c) South West
d) North East
Ans) d) North East

16) If I = 9, YOU = 61, then WE = __ ?

a) 28
b) 32
c) 65
d) 50
Ans) a) 28

17) Statement: All the students passed the examination. Some students are girls.

Conclusion: 

i) Some boys passed the examination

ii) All the girls failed the examination

iii) None of the boys passed the examination

iv) None of the girls failed the examination 

a) I and II follow
b) II and III follow
c) I, II, and III follow
d) None of the above
Ans) d) None of the above

18) What is the name of the pigment which helps animal to see in the dim light?

a) Rhodospin
b) Haemoglobin
c) Photospin
d) Chromatin
Ans) a) Rhodospin

19) The transformer works on which principle?

a) Electrostatic force
b) Magnetostatic force
c) Snell’s law
d) Electromagnetic induction
Ans) d) Electromagnetic induction

20) What is the vitriol?

a) Sodium Chloride
b) Nitric Acid
c) Sulphuric Acid
d) Hydrochloric Acid
Ans) c) Sulphuric Acid


21) Which is the most effective test to determine AIDS?

a) Lipid profile test
b) Angiograph
c) Western blot test
d) MRI Scan
Ans) c) Western blot test

22) What is manufactured using ‘Bessemer process’? 

a) Steel
b) Gold
c) Zinc
d) Silver
Ans) a) Steel

23) Minmata disease is due to:

a) Arsenic
b) Lead
c) Copper
d) Mercury
Ans) d) Mercury

24) A person suffering from bleeding gum need in his food:

a) Carotene
b) Citrus
c) Vitamin K
d) Codilver oil
Ans) b) Citrus

25) An alloy used in making heating elements for electric heating device is: 

a) German Silver
b) Alloy Steel
c) Nichrome
d) Solder
Ans) c) Nichrome

26) Which fossil organism is usually regarded as the connecting link between birds and reptiles?

a) Dryopithecus
b) Archaeopteryx
c) Astralopithecus
d) Ardipithecus
Ans) b) Archaeopteryx

27) Phenomenon behind the formulation of rainbow:

a) Diffraction of light
b) Scattering of light
c) Interference of light
d) Dispersion of light
Ans) d) Dispersion of light

28) Mufti Muhammed Sayeed was the former Chief Minister of ______ State. 

a) Delhi
b) Assam
c) Jammu – Kashmir
d) Mizoram
Ans) c) Jammu – Kashmir

29)  Which of the following work won the “Odakkuzhal Award” to S. Joseph?

a) Manushyanu oru Aamukham
b) Chandranodoppam
c) Chakkarapanthal
d) Unnikuttante Lokam
Ans) b) Chandranodoppam

30) Who scored 1009 runs in one innings, in the Bhandari Trophy under – 16 Inter School Cricket? 

a) Praveen Dhanvade
b) Prakash Dhanvade
c) Pratheesh Dhanvade
d) Pranav Dhanvade
Ans) d) Pranav Dhanvade


31) Who Got The Dr. Sukumar Azhikode Thatwamasi Endowment In 2017?

a) Dr.T.M.Thomas Issac
b) Kanam Rajendran
c) Ramesh Chennithala
d) V.M.Sudheeran
Ans) b) Kanam Rajendran

32) ‘Miss World’ Miriya Lalguna Roso belongs to which of the following country?

a) Spain
b) France
c) Indonesia
d) Japan
Ans) a) Spain

33) Present Jnanpeet winner Raghuveer Chaudhari is a popular writer in _____ language.

a) Marathi
b) Gujarati
c) Bengali
d) Telugu
Ans) b) Gujarati

34)  Who among the following was appointed as CEO of NITI AYOG?

a) Amithabh Bachan
b) Saniya Mirza
c) Amithabh Kanth
d) Arun Jaitly
Ans) c) Amithabh Kanth

35) World’s largest bird statue is built in Jatayu Nature Park. In which place of Kerala, it is built?

a) Chennamangalam
b) Kothamangalam
c) Kaipamangaalam
d) Chatayamangalam
Ans) d) Chatayamangalam

36) Who is the present governor of Reserve Bank of India?

a) P. Sadasivam
b) Urjit Patel
c) Raghuram Rajan
d) Ajith Dowal
Ans) b) Urjit Patel

37) What is the official name of India?

a) Democratic State of India
b) Republic of India
c) Socialist State of India
d) Socialist Secular India
Ans) b) Republic of India

38) The literacy rate of India is: 

a) 61.90 %
b) 74.04 %
c) 80.50 %
d) 50.15 %
Ans) b) 74.04 %

39) Which was the first linguistic state in Independent India?

a) Karnataka
b) Tamil Nadu
c) Andhra Pradesh
d) none of these
Ans) d) none of these

40) Which is the terr generally grown for forestation?

a) Mango Tree
b) Coconut Tree
c) Banniyan
d) Teak
Ans) d) Teak


41) In which river Bhakra – Nangal Dam is situated?

a) Sutlej
b) Godavari
c) Narmaada
d) Krishna
Ans) a) Sutlej

42) Who was the first martyr in First Indian Independence war 1857?

a) Jhansi Rani
b) Mangal Pande
c) Savarkar
d) None
Ans) b) Mangal Pande

43) Swami Vivekananda delivered his famous Chickago Speech in:

a) 1863 January 12
b) 1892 September 11
c) 1882 October 2
d) 1867 November 11
Ans) a) 1863 January 12

44) Who was the Chairman of Nehru Committee Report?

a) Jawaharlal Nehru
b) Motilal Nehru
c) Arun Nehru
d) None
Ans) b) Motilal Nehru

45) What is the total length of NH49 (Kochi to Dhanushkodi)?

a) 500 km
b) 550 km
c) 600 km
d) 440 km
Ans) d) 440 km

46) What is Republic?

a) In a democracy the head of the state is a nominated one
b) The government is directly elected by the people
c) The head of the state is hereditary and legislative is constituted by the representatives of people
d) In a democracy, the head of the state is either directly or indirectly elected by the people.
Ans) d) In a democracy, the head of the state is either directly or indirectly elected by the people.

47) Who founded ‘Ananda Mahasabha’ in 1918?

a) Sahodaran Ayyappan
b) Vagbhatanandan
c) Brahmananda Sivayogi
d) Agamananda Swami
Ans) c) Brahmananda Sivayogi

48) Kochi Rajya Praja Mandalam was formed in the year:

a) 1940
b) 1941
c) 1942
d) 1943
Ans) b) 1941

49) Who wrote the famous book ‘A short History of the Peasant Movement’ in Kerala?

a) E.M.S. Namboothirippad
b) C. Achutha Menon
c) P.K. Vasudevan Nair
d) Pattom Tanupillai
Ans) a) E.M.S. Namboothirippad

50) The original name of vagbhatanandan, the famous social reformer in Kerala?

a) Kelu Kuruppu
b) Kunji Kannan
c)  Krishnan – Ayyan
d) Kutti Krishnan
Ans) b) Kunji Kannan


51) Who founded Jatinasini Sabha? 

a) Ananda Theerthan
b) Chattampi Swamikal
c) Pandit Karuppan
d) Thycaud Ayya
Ans) a) Ananda Theerthan

52) Gayathripuzha is the tributary of which river?

a) Periyar
b) Bharatha Puzha
c) Chaliyar
d) Pamba
Ans) b) Bharatha Puzha

53) In which district Mangalavanam, the smallest wild life sanctuary in Kerala situated?

a) Ernakulam
b) Trissur
c) Wayanad
d) Idukki
Ans) a) Ernakulam

54) K.S.E.B was formed in the year:

a) 1957
b) 1956
c) 1958
d) 1959
Ans) a) 1957

55) Where is Kerala coconut research station situated?

a) Katachakuzhi
b) Sadanandapuram
c) Mannuthi
d) Vellayani
Ans) a) Katachakuzhi

56) What is the name of rain water harvest programme organised by Kerala Government? 

a) Jalanidhi
b) Harita
c) Varsha
d) Anugraha
Ans) c) Varsha

57) The Fundamental Rights of the Indian Citizens are included in:

a) The Preamble
b) Part III of the constitution
c) Part IV of the constitution
d) Part V-A of the constitution
Ans) b) Part III of the constitution

58) The authority to issue ‘writs for the enforcement of Fundamental Rights rests with:

a) The Parliament
b) The President
c) The Supreme Court and High Courts
d) The CBI
Ans) c) The Supreme Court and High Courts

59) Which of the following Article of the constitution deals with the Fundamental Duties of the Indian Citizens? 

a)  Article 51 A
b) Article 29 A
c) Article 21 A
d)  Article 39 C
Ans) a)  Article 51 A

60) Who is the Chairman of the Rajya Sabha?

a) The President
b) The Vice-President
c) Lok – Sabha Speaker
d) The Governor
Ans) b) The Vice-President


61) In which year the National Devel opment Council (NDC) was established?

a) 1948
b) 1950
c) 1952
d) 1957
Ans) c) 1952

62) The Public Service Commission in India, as the Union Public Commission was first called was established in the year:

a) 1919
b) 1926
c) 1947
d) 1950
Ans) b) 1926

63) The National Human Rights Com mission was established in the year: 

a) 1993
b) 1975
c) 2001
d) 1996
Ans) a) 1993

64) Which Constitutional Amendment made right to free and education as a fundamental right?

a) 73rd
b) 86th
c) 52nd
d) 74th
Ans) b) 86th

65) Who is the Chairperson of Kerala State Vanitha Commission?

a) MC. Josephine
b) Sugathakumari
c) C.K.Janu
d) K.C.Rosakutty
Ans) a) MC. Josephine

66) Who is the present CAG?

a) Shashi Kant Sharma
b) Rajiv Mehrishi
c) Agarwal
d)  H.K.Khanna
Ans) b) Rajiv Mehrishi

67) Let us go for a walk: 

a) do we?
b) shall we?
c) don’t we?
d) didn’t we?
Ans) b) shall we?

68) The passive form of ‘This shop sells all the vegetables’. is: 

a) All the vegetables are sold by this shop
b) All the vegetables are sold in this shop
c) All the vegetables have been sold by this shop
d) All the vegetables are being sold by this shop
Ans) b) All the vegetables are sold in this shop

69) It was raining when I ____ home yesterday 

a) had reached
b) has reached
c) had been reaching
d) reached
Ans) d) reached

70) I was going ___ the documents last evening.

a) on
b) in
c) through
d) about
Ans) c) through


71) Germany is ___ European country.

a) a
b) an
c) the
d) no article required
Ans) a) a

72) The problem was ____ difficult that I could not solve it.

a) very
b) so
c) too
d) much
Ans) b) so

In which part of the questions 73 and 74 is mistake?

73) 

a) the film
b) that I saw yesterday
c) was about an old man
d) who was living a long time ago
Ans) d) who was living a long time ago

74) 

a) it was Shakespeare
b) and not one else
c) who wrote this play
d) at the beginning of the sixteenth century
Ans) b) and not one else

75) Milk is ___ in proteins and minerals:

a) good
b) large
c) big
d) rich
Ans) d) rich

76) The indirect form of ‘Do you like comics’? she asked me. is:

a) She asked me whether I like comics
b) She asked me whether I have liked comics
c) She asked me whether I liked comics
d) She asked me did I like comics
Ans) c) She asked me whether I liked comics

77) Who is the implementing officer at district level responsible for the monitoring and supervision of national food for work program? 

a) District industrial officer
b) District Collector
c)  District Civil supplies officer
d) District information officer
Ans) b) District Collector

78) Anganwadi centers are functioning under the program:

a) IRDP
b) NRDP
c) KUDUMBASHREE
d) ICDS
Ans) d) ICDS

79)  Jawahar Rozgar Yojna was launched in April 1″ 1989, by combining the two programs:

a) RLEGP, NRDP
b) IRDP, NREP
c) NREP, RLEGP
d) NRDP, IRDP
Ans) c) NREP, RLEGP

80) The was launched in December 2001 to ameliorate the conditions of the Urban slum dwellers living below the poverty line without adequate shelter.

a) Valmiki Ambedkar Yojana
b) Bharat Nirman
c) Samagra Awas Yojana
d) PMRY
Ans) a) Valmiki Ambedkar Yojana 


81) Kudumbashree mission was launched on May 17th 1998 by our former Prime Minister?

a) Sr. Narasimha Rao
b) Sri.Manmohan Singh
c) Sri.A.B. Vajpayee
d) Sri.S.R.Deve Gowda
Ans) c) Sri.A.B. Vajpayee

82) This is a comprehensive housing scheme launched with a view to ensure the integrated provision of shelter, sanitation and drinking water. The basic objective of the programme is to improve the of life of the people as well as the overall habitat in rural areas:

a) Samagra Awas Yojana
b) Antyodaya Anna Yojana
c) Sampoorna Grameen Rozgar Yojana
d) Adarsh Gram Yojana
Ans) a) Samagra Awas Yojana

83) Mahila Samridhi Yojana was started in 1993 on the day of: 

a) Women’s day
b) Gandhi Jayanthi
c) Independence day
d) Republic day
Ans) d) Republic day

84) Which programme is launched on the lookout for the poorest of the poor by providing them 35 of rice and wheat at Rs. 3 and Rs. 2 per kg. respectively?

a) National Food for Work Programme
b) Adarsh Gram Yojana
c) Antyodaya Anna Yojana
d) Sampoorna Grameen Rozgar Yojana
Ans) c) Antyodaya Anna Yojana

85) To change negative family and community attitude towards the girl child at birth and towards her mother is the prime objective of:

a) Integrated Child Development Scheme
b) Mahila Samridhi Yojana
c) Indira Awas Yojana
d) Balika Samridhi Yojana
Ans) d) Balika Samridhi Yojana

86) Which plan was called as Mahalanobis plan named:

a) First plan 1951 to 56
b) Second plan 1956 to 61
c) Third plan 1961 to 66
d) Fourth plan 1969 to 74
Ans) b) Second plan 1956 to 61

87) An attempt to make a computer resource unavailable to its intended users is called:

a) Malware attack
b) Worms attack
c) Denial of service attack
d) Adware attack
Ans) c) Denial of service attack

88) Name the Act that governs the internet usage in India:

a) The IT Gazette of India Act, 2004
b) The information Technology Act, 2000
c) The Internet Usage Act, 2002
d) The Right to Information Act, 2005
Ans) b) The information Technology Act, 2000

89) Who is considered to be the first programmer?

a) Ada Lovelace
b) Alan Turing
c) Charles Babbage
d) Von Neumann
Ans) a) Ada Lovelace 

90) An attempt to criminally and fraudulently acquire sensitive in formation, such as usernames passwords and credit card details by masquerading as a trustwor thy entity in an electronic is termed as: 

a) Spooling
b) Tracking
c) Bugging
d) Phishing
Ans) d) Phishing


91) A computer program that is used to convert an assembly language to machine language is: 

a) Compiler
b) Interpreter
c) Assembler
d) Comparator
Ans) c) Assembler

92) A device that modulates signals to encode digital information and demodulates signals to decode the transmitted information: 

a) Modem
b) Decoder
c) Encoder
d) Modulator
Ans) a) Modem

92) Codes consisting of light and dark marks of various thickness which may be optically read is known as:

a) Operand
b) Bar code
c) Decoder
d) Opcode
Ans) b) Bar code

92) mpg extension refers usually to what kind of file?

a) Text/ document file
b) Image file
c) Animation/ Move file
d) All of the above
Ans) c) Animation/ Move file

93) The inventor of world wide web:

a) Tim Berner’s Lee
b) Marc Andreessen
c) James H.Clark
d) Robert Cailliau
Ans) 

94) The brain of any computer system is:

a) Memory
b) Peripheral Unit
c) CPU
d) Control Unit
Ans) c) CPU


University Assistant Model Questions: Quantitative Aptitude

1) The sum of two numbers is 14 and their difference is 10. Find the product of the two numbers.
A) 24
B) 18
C) 20
D) 28
Answer: A) 24

2) Find the number of divisors of 10800.
A) 57
B) 60
C) 72
D) 68
Answer: B) 60

3) Find the largest number which on dividing 43, 91 and 183 leaves 3 as remainder each time.
A) 3
B) 5
C) 4
D)7
Answer: C) 4

4) Find the smallest number which when divided by 8, 12, 14 leaves remainder 6 in each case.
A) 174
B) 168
C) 162
D) 180
Answer: A) 174

5) What must be added to make 2203 a perfect square?
A) 1
B) 3
C) 6
D) 8
Answer: C) 6

6) If the square of a number is subtracted from the cube of that number, the result is 48 then the number is
A) 8
B) 6
C) 5
D) 4
Answer: D) 4

7) 2 × 50 × 10 + 50 × 50 + 10 × 10 = ________ 
A) 500
B) 2500
C) 3600
D) 4000
Answer: C) 3600

8)  If m = axn= ay and mynx = a2/z then value of xyz ____
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
Answer: A) 1

9) 10g is what percent of 1 Kg.
A) 1%
B) 10%
C) 0.1%
D) 16%
Answer: A) 1%

10) On selling a torch at ₹1010 instead of ₹1000, 5% more profit is earned. Find the cost price.
A) 100
B) 250
C) 300
D) 200
Answer: D) 200


University Assistant Model Questions: Mental Ability and Test of Reasoning

1) If SYSTEM is coded as SYSMET and NEARER as AENRER, then FRACTION will be coded as _______
A) CARFNOIT
B) NOITFRAC
C) FRACNOIT
D) CARFTION
Answer: A) CARFNOIT

2) If DELHI can be coded as CCIDD, how would you code BOMBAY?
A) AJMTVT
B) AMJXVS
C) MJXVSU
D) WXYZAX
Answer: B) AMJXVS

3) India: President :: State: ?
A) Prime Minister
B) Governor
C) Chief Minister
D) Mayor
Answer: B) Governor

4) Muslims: Mosque :: Sikhs:?
A) Golden Temple
B) Medina
C) Fire Temple
D) Gurudwara
Answer: D) Gurudwara

5) Drama is related Director in the same way Magazine is related to ____ ?
A) Story
B) Editor
C) Reader
D) Printer
Answer: B) Editor

6) Science is related to Laboratory in the same way as Astronomy is related to _____?
A) Observatory
B) Telescope
C) Space
D) Station
Answer: A) Observatory

7) If ‘man’ is called ‘girl’‘girl’ is called ‘women’‘women’ is called ‘boy’‘boy’ is called ‘butler’, and ‘butler’ is called ‘rogue’, who will serve in a restaurant?
A) Butler
B) Girl
C) Man
D) Rogue
Answer:  D) Rogue

8) Find the missing number in the following series:

2, 6 , _ , 120, 720, 5040

A) 12
B) 18
C) 24
D) 60
Answer: C) 24

9) Find the wrong number in following series:

1, 2, 5, 10, 17, 28

A) 30
B) 28
C) 27
D) 17
Answer: B) 28

10) Aswathi who is facing south turns to her left and walks up to 15 km then she turns to her left and walks up to 8 km, then facing west she walks 15 km. How far she is from the starting point?
A) 15 km
B) 10 km
C) 8 km
D) 7 km
Answer: C) 8 km


University Assistant Model Questions: General Science

1) Which of the following combinations of chromosomes is present in males?
A) XXX
B) XY
C) XX
D) XYX
Answer: B) XY

2) The number of ribs in human body is ___
A) 20
B) 12
C) 24
D) 18
Answer: C) 24

3) Total number of muscles in the human body is ___
A) 639
B) 679
C) 529
D) 436
Answer: A) 639

4) Nitrogen is utilized by the plant in the form of ___
A) Nitrate
B) Nitrite
C) Ammonia
D) Free Nitrogen
Answer: A) Nitrate

5) Tallest flower in the world is ___
A) Titan Arum
B) Victoria Regia
C) Wolfia
D) Refflesia
Answer: A) Titan Arum

6) Vitamins which is abundant in leafy vegetables ___
A)  Vitamin C

B)Vitamin D
C) Vitamin A
D) Vitamin E
Answer: C) Vitamin A

7) World Wetland day was observed on ____ 
A) 2nd Monday of October
B) 2nd February
C) 2nd Monday of June
D) 1st Monday of June
Answer: B) 2nd February

8) The first hormone discovered in plants was ____
A) Cytokinin
B) Gibberellins
C) Auxin
D) Ethylene
Answer: C) Auxin

9) The weight of an average human male brain is about ____
A) 1350 gms
B) 1 kg
C) 1500 gms
D) 1200 gms
Answer: A) 1350 gms

10) What is the maximum limit of the sound intensity in decibel units beyond which a person cannot hear?
A) 70
B) 50
C) 95
D) 85
Answer: D) 85


University Assistant Model Questions: General English

1) I ___ him daily.
A) teach
B) teaches
C) is teach
D) am teach
Answer: A) teach

2) They ____ in the field.
A) are working
B) works
C) working
D) is working
Answer: A) are working

3) You ____ a car.
A) has purchased
B) have purchased
C) purchases
D) is purchases
Answer: B) have purchased

4) He has been ____ songs for two hours.
A) sing
B) sings
C) song
D) singing
Answer: D) singing

5) I ___ the task.
A) finished
B) finish
C) finishes
D) is finish
Answer: A) finished

6) I was ____ a book.
A) reading
B) read
C) reads
D) is read
Answer: A) reading

7) I had ____ letter.
A) written
B) write
C) writes
D) writing
Answer: A) written

8) I shall have been ____ you.
A) teach
B) teaches
C) taught
D) teaching
Answer: D) teaching

9) She will have ____ the business.
A) started
B) start
C) starts
D) starting
Answer: A) started

10) By this time tomorrow, I ___ the job.
A) will finish
B) shall finish
C) will have finished
D) will be finishing
Answer: C) will have finished


University Assistant Model Questions: Facts on Kerala

1)  The first to record about the rock edicts of Kerala in 1894?
A) K.M. Panikkar
B) IlamKulam Kunjan Pillai
C) A.Sreedhara Menon
D) Prof. Sundaram Pillai
Answer: D) Prof.Sundaram Pillai

2  Which place is known as ‘Goa of Kerala’?
A) Cherai beech
B) Muzhappilangadu
C) Papanasam
D) Kovalam
Answer: C) Papanasam

3)In which year Kumaranasan  became the president of SNDP Yogam ? 
A) 1921
B) 1922
C) 1923
D) 1924
Answer: C) 1923

4)Chair man of Kerala State Administrative Tribunal ?

A) K.T. Thomas
B) T.R. Ramachandran Nair
C) V.S. Achudhanandan
D) C. Sreedharan Nair
Answer: B) T.R.Ramachandran Nair

5) What is the Name of rain Water harvest program organized by Kerala government ?
A) Jalanidhi
B) Varsha
C) Mazhavillu
D) None of these
Answer: B) Varsha

6) Indian Institute of Science education and Research is setup in ?
A) Wayanad
B) Idukki
C)  Alappuzha
D) Thiruvananthapuram
Answer: D) Thiruvananthapuram

7) The Seat of Kerala Minerals and Metals Limited ?   
A) Punalur
B) Kundra
C) Chavara
D) Kottarakkara
Answer: C) Chavara

8) Which of the following bird sanctuary  is situated in Thiruvananthapuram district ?
A) Arippa
B) Thattekkad
C) Choolannur
D) Kadalundi
Answer: A) Arippa

9) The founder of Thathva Prakashika Ashram at Kozhikode ? 
A) Alathur Sivayogi
B) Vagbatananda
C) Sahodaran Ayyappan
D) None of these
Answer: B) Vagbatananda

10) ‘nanodayam sabha’ was founded under the partonage of Pandit karuppan at ? 
A) Anappuzha
B) Kodungallur
C) Edakochi
D) Thevara
Answer: C) Edakochi


University Assistant Model Questions: Facts on India

1) Who was the Travancore king who defeated Dutch in the Battle of Kulachal?   
A) Swathi Thirunal
B) Dharmaraja
C) Marthanda Varma
D) Veluthambi Dhalava
Answer: C) Marthanda Varma

2) Which was the first fort of English In India ?
A) Fort williams
B) Fort SL.George
C) Fort Immanuel
D) Fort Elizabeth
Answer: B) Fort SL.George

3) Who was the founder of the Faraizi Movement in bengal ?
A) Sir.syed ahmed khan
B) Haji Shariyat Ullah
C) Maulana Hussain Ahmed
D) Hakkim Ajmal Khan
Answer: B) Haji Shariyat Ullah

4) Lotta and Lotha are the dance forms of: 
A) Sikkim
B) Jammu and Kashmir
C) Bihar
D) Madhya Pradesh
Answer: D) Madhya Pradesh

5) Which is the highest peak in the Nilgiri hills ?
A) Anamalai
B) Anamudi
C) Doddabetta
D) Meesappulimala
Answer: C) Doddabetta

6) The total coastline of India  is  ?
A) 6100KM
B) 7516.6KM
C) 7100KM
D) 3214KM
Answer: B) 7516.6KM

7) Which State has the lowest population density as per 2011 census ?
A) Goa
B) Sikkim
C) Arunachal Pradesh
D) Himachal Pradesh
Answer: C) Arunachal Pradesh

8) Lesser Himalayas are also known ?as 

A) Shiwalik
B) Himadri
C) Himachal D) Sahyadri
Answer: C) Himachal

9) Nokrek peak is the highest point in ?  
A) Garo Hills
B) Khasi Hills
C) Purvachal
D) Aravallies
Answer: A) Garo Hills

10) Koderma mines are famous for ?  
A) Copper
B) Mica
C) Gold
D) Uranium
Answer: B) Mica


University Assistant Model Questions: Current Affairs

1) The Festival of Democracy celebrated in which city of Rajasthan ?
A) Jaipur
B) Udaipur
C) Jodhpur
D) Bharatpur
Answer: A) Jaipur

2) Indias first national Coastal policing academy has set up in which district of Gujarat ?
A) Gandhinagar
B) Kheda
C) Devbhumi Dwarka
D) Dang
Answer: C) Devbhumi Dwarka

3) The Gangrel Dam is built across which river in Chhatisgarh ?
A) Indravati
B) Mahanadi
C) Godavari
D) Hasdeo
Answer: B) Mahanadi

4) Wich team won the Inaugral Super cup football tournament in bhubaneswar this year?
A) East Bengal
B) Bengaluru FC
C) AIZAWL
D) Churchil Brothers
Answer: B) Bengaluru FC

5) Who has been selected for the 2017 Saraswadi Samman for his collection of verses titled Vakhar.?
A) Ramakanta Rath
B) Sitanshu Yashaschandra
C) M. Veerappa Moily
D) Raghuveer Chaudhari
Answer: B) Sitanshu Yashaschandra

6) Which team won the Indian premier league 2018 ?
A) Chennai superkings
B) Sunrisers Hyderbad
C) Kolkota Knight riders
D) Kings Xl Panjab
Answer: A) Chennai superkings

7) Which among the following films won the Palm d’Or award at the cannes film festivel 2018 ?
A) Shoplifters
B) Blackkklansman
C) Capernaum
D) The Image Book
Answer: A) Shoplifters

8) Which Indian Cricketer has recently Inducted into ICC cricket Hall of fame ?
A) Sachin Tendulkar
B) Saurav Ganguly
C) V.V.S.Laxman
D) Rahul Dravid
Answer: D) Rahul Dravid

9) The first -ever UN’s International Day of Parliamentarism is celebrated on which date ?
A) June 30
B) July 1
C) June 29
D) June 28
Answer: A) June 30

10) Which Country won the 2018 men’s Hocky champions Trophy ?
A) Pakistan
B) India
C) Argentina
D) Australia
Answer: D) Australia


MORE UNIVERSITY ASSISTANT MODEL QUESTIONS

♻ Disease caused by Asbestos is

📌 Emphysema
📌 Paralysis
📌 Diarrhoea
📌 Dysentry
✅ Emphysema

♻ Which one among the following components is used as an amplifying device?

📌 Transformer
📌 Diod
📌 Capacitor
📌 Transistor
✅ Transistor

♻ What is the byproduct of photosynthesis?

📌 Water
📌 Oxygen
📌 Hydrogen
📌 Carbon diaoxde
✅ Oxygen

♻ Identify the element which shows variable valency:

📌 Helium
📌 Magnesium
📌 Sodium
📌 Iron
✅ Iron

♻ Penicillin is extracted from;

📌 Yeast
📌 Algae
📌 Fungus
📌 Lichen
✅ Fungus

♻ Which part of human body is first highly affected by nuclear radiation?

📌 Eyes
📌 Lungs
📌 Skin
📌 Bone Marrow
✅ Skin

♻ Wave nature of matter was put forward by;

📌 Victor De Broglie
📌 W.K. Roentyen
📌 Werner Heisenberg
📌 Stephen Hawking
✅ Victor De Broglie

♻ Which type of mirror is used in searchlights?

📌 parallel mirror
📌 concave mirror
📌 convex mirror
📌 parabolic mirror
✅ parabolic mirror

♻ The body of all complex animals consist of only ___ basic types of tissues.

📌 4000
📌 400
📌 40
📌 4
✅ 4

♻ The sudden fall of atmospheric pressure indicates;

📌 Fair weather
📌 Storm
📌 Rain
📌 Cold weather
✅ Storm

♻ Phenomenon behind the formulation of rainbow:

📌 Diffraction of light
📌 Scattering of light
📌 Interference of light
📌 Dispersion of light
✅ Dispersion of light

♻ The vector of disease sleeping sickness is

📌 Sand-fly
📌 House-fly
📌 Fruit fly
📌 tse-tse fly
✅ tse-tse fly

♻ Heavy water is:

📌 Deuterium
📌 Rain water
📌 Tritium oxide
📌 Dueterium oxide
✅ Dueterium oxide

♻ The sudden fall of atmospheric pressure indicates;

📌 Fair weather
📌 Storm
📌 Rain
📌 Cold weather
✅ Storm

♻ Transverse waves can propagate:

📌 In a gas but not in a metal
📌 Both in a gas & in a metal
📌 Not in a gas but in a metal
📌 Neither in a gas nor in a metal
✅ Not in a gas but in a metal

♻ The lightest metal among the following is<br>a)Na<br>b)Ca<br>c)Mg<br>d)Li

📌 Na
📌 Ca
📌 Mg
📌 Li
✅ Li

♻ Electron microscope was invented by:

📌 Knoll and Ruska
📌 Robert Koch
📌 Leeuwenhock
📌 C.P Swanson
✅ Knoll and Ruska

♻ The chemical name of “Hypo” commonly used in photography is :

📌 Sodium thiosulphate
📌 Silver nitrate
📌 Sodium nitrate
📌 Silver iodide
✅ Sodium thiosulphate

♻ The body of all complex animals consist of only ___ basic types of tissues.

📌 4000
📌 400
📌 40
📌 4
✅ 4

♻ Which of the following is a fibrous protien:

📌 Haemoglobin
📌 Albumin
📌 Keratin
📌 Enzymes
✅ Keratin

♻ The main function of the judiciary is:

📌 Law formation
📌 Law execution
📌 Law adjudication
📌 Law application
✅ Law adjudication

♻ Indian Army observed Parakram Parv to commemorate:

📌 Liberation of Siachen
📌 Liberation of Kargil
📌 Resistance at Arunachal Pradesh
📌 Surgical Strike
✅ Surgical Strike

♻ Who was the first president of the Cochin Rajya Praja Mandalam

📌 E. Ikkanda Warrier
📌 P. Govinda Menon
📌 Krishnan Ezhuthachan
📌 T.K. Varghese
✅ Krishnan Ezhuthachan

♻ Atla waterfalls is situated at;

📌 Palakkad
📌 Kottayam
📌 Idukki
📌 Kozhikode
✅ Palakkad

♻ The new lottery launched by Kerala State Government to raise funds for rebuilding the flood ravaged state:

📌 Nava Kerala Lottery
📌 Shakthi Kerala Lottery
📌 Karunya Lottery
📌 Santhwanam Lottery
✅ Nava Kerala Lottery

♻ The first international flight from the Kannur airport took off to:

📌 Abu Dhabi
📌 Dubai
📌 Muscat
📌 Damam
✅ Abu Dhabi

♻ The first Centralised Lock-up System introduced on an experiment basis in the city of:

📌 Ernakulam
📌 Kottayam
📌 Palakkad
📌 Triruvananthapuram
✅ Kottayam

♻ Who was selected for the Best Parliamentarian Award-2017?

📌 Gulam Nabi Azad
📌 Dr.Najma Heptullah
📌 Dinesh Trivedi
📌 Bharthruhari Mahtab
✅ Bharthruhari Mahtab

♻ Which country has officially opened the world’s longest sea-crossing bridge?

📌 Russia
📌 China
📌 Indonesia
📌 Japan
✅ China

♻ The famous freedom fighter of Kerala who was the grandson of the Raja of Palaghat?

📌 G.P Pillai
📌 C.Keshavan
📌 C.V Kunjiraman
📌 K.P Keshava Menon
✅ K.P Keshava Menon

♻ Vaikunda Swamikal founded Samathwa Samajam in;

📌 1831
📌 1833
📌 1836
📌 1837
✅ 1836

♻ The first RTI application was submitted by:

📌 Jithin Chatterjee
📌 Shiv Narayan
📌 Shahid Raza Burney
📌 Sarada Varma
✅ Shahid Raza Burney

♻ “Our aim is to form a class of persons Indian in blood and colour, but English in tastes in opinions in morals and in intellect”. These words are said by

📌 William Bendick
📌 Winston Churchil
📌 Lord Curzon
📌 Lord Macaulay
✅ Lord Macaulay

♻ “Kadora Koodaram” a notable work of:

📌 Vaikom Muhammed Basheer
📌 C.K. Kareem
📌 Makthi Tangal
📌 Ali Musliyar
✅ Makthi Tangal

♻ The state that decide to use robots to clean the Manholes:

📌 Gujarat
📌 Punjab
📌 Kerala
📌 Karnataka
✅ Kerala

♻ The term period of Banking Ombudsman:

📌 5 years
📌 3 years
📌 4 years
📌 6 years
✅ 3 years

♻ Who wrote the book ‘voice of conscience’ :

📌 V.V. Giri
📌 K.R. Narayanan
📌 Pranab Mukharjee
📌 Dr. Zakir Hussain
✅ V.V. Giri

♻ Bhor Ghats connects:

📌 Mumbai and Nasik
📌 Mumbai and Nagpur
📌 Mumbai and Delhi
📌 Mumbai and Pune
✅ Mumbai and Pune

♻ Who founded the organization ‘Servants of God’?

📌 Gopal Krishna Gokhale
📌 Dayananda Saraswati
📌 Khan Abdul Ghaffar Khan
📌 V D Savarkar
✅ Khan Abdul Ghaffar Khan

♻ The author of book ‘Satyaprakash’:

📌 Iswara Chandra Vidhyasagar
📌 Dayanada Saraswathi
📌 Ram Mohan Roy
📌 Veereshalingam
✅ Dayanada Saraswathi

More Questions Will Be Updated Soon, Stay Tuned…!!!

Share This Post ↪
JOIN