PSC Previous Questions For KSRTC Civil Assistant Engineer : [Part 1]

Here is the Part 1 of the PSC Previous questions and answers for Kerala State Road Transport Corporation Civil Assitant Engineer examination held in 2013. You may also download the whole 100 questions in PDF format with solved answers.

More About Exam:

Exam: Assistant Engineer

Category Number: 139/2012

Exam Date: 2013-09-07

Total Question: 100

KSRTC Assistant Engineer Previous Questions & Answers – 1 to 20


Question 1: The terminal velocity of a small sphere settling in a viscous fluid varies as the:

(a) Inverse square of diameter

(b) Inverse of diameter

(c) First power of its diameter

(d) Inverse of fluid viscosity

Ans: (d) Inverse of fluid viscosity

Question 2: A cement bag contains 0.035 cubic meters of cement by volume. How many bags will one tonne of cement comprise?

(a) 16

(b) 17

(c) 18

(d) 20

Ans: (d) 20

Question 3: Efflorescence of bricks is due to

(a) Soluble salts present in clay for making bricks

(b) High porosity of bricks

(c) High salt content in the soil used

(d) Excessive burning of bricks

Ans: (a) Soluble salts present in clay for making bricks

Question 4: Which of the following constituent in the earth gives plasticity to mould bricks in suitable shape?

(a) Silica

(b) Lime

(c) Alumina

(d) Magnesia

Ans: (c) Alumina

Question 5: The compound which contributes the highest share of the heat of hydration of cement is:

(a) Tricalcium Silicate

(b) Tricalcium Aluminate

(c) Gypsum

(d) Combined lime

Ans: (b) Tricalcium Aluminate

Question 6: Putty is made up of:

(a) White lead and turpentine

(b) Powdered chalk and raw linseed oil

(c) Red led and linseed

(d) Zinc oxide and boiled linseed oil

Ans: (b) Powdered chalk and raw linseed oil

Question 7: In making concrete, maximum density is achieved by,

(a) Using sufficient cement to fill all the voids

(b) Controlling the particle size of the ingredient

(c) Controlling the particle size distribution of the ingredient

(d) Reducing the quantity of mixing water

Ans: (c) Controlling the particle size distribution of the ingredient

Question 8: Which one of the following is not a vehicle in paints?

(a) Nut oil

(b) Poppy oil

(c) Tung oil

(d) Turpentine oil

Ans: (d) Turpentine oil

Question 9: In high tensile steel carbon should be less than

(a) 0.10 %

(b) 0.15 %

(c) 0.70 %

(d) 1.5 %

Ans: (b) 0.15 %

Question 10: The head room for a staircase should not be less than:

(a) 3.50 m

(b) 3 m

(c) 2.10 m

(d) 2 m

Ans: (c) 2.10 m

Question 11: The ratio of cement mortar preferred in load bearing walls in brick masonry is:

(a) 1:2

(b) 1:6

(c) 1:8

(d) 1:12

Ans: (b) 1:6

Question 12: A curtain wall carries:

(a) Wind load

(b) Self weight

(c) Roof load

(d) No load

Ans: (b) Self-weight

Question 13: In ordinary residential and public buildings, the DPC is provided at:

(a) Plinth level

(b) Ground level

(c) Roof level

(d) Lintel level

Ans: (a) Plinth level

Question 14: Laterite is a

(a) Argillaceous rock

(b) Siliceous rock

(c) Calcareous rock

(d) Magma

Ans: (a) Argillaceous rock

Question 15: Marble is

(a) Igneous rock

(b) Metamorphic rock

(c) Stratified rock

(d) Sedimentary rock

Ans: (b) Metamorphic rock

Question 16: In any case, the bearing of lintel should not be less than

(a) 100 mm

(b) 150 mm

(c) 200 mm

(d) 300 mm

Ans: (b) 150 mm

Question 17: The resultant of two equal forces(F) acting in opposite directions will be

(a) 2 F

(b) √2 F

(c) 0.707 F

(d) Zero

Ans: (d) Zero

Question 18: The set of forces, whose resultant is zero, are known as:

(a) equilibrium forces

(b) collinear forces

(c) coplanar forces

(d) concurrent forces

Ans: (a) equilibrium forces

Question 19: The centre of gravity of a plane lamina is not at its geometrical centre if it is a:

(a) Circle

(b) Square

(c) Rectangle

(d) Right angled triangle

Ans: (d) Right-angled triangle

Question 20: A system of coplanar forces is in equilibrium when:

(a) force polygon closes

(b) funicular polygon closes

(c) both force and funicular polygon closes

(d) all the forces are coplanar concurrent

Ans: (c) both force and funicular polygon closes

 

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *