PSC HSST Computer Science – SR for ST Only Solved 2014 – Part 2

PSC HSST Computer Science – SR for ST Only Solved 2014 – Part 2

26. The first modern computer was called ………………
(A) UNIVAC-I (B) FLOW-MATIC
(C) ENIAC (D) INTEL
Answer: C

27. In which of the language paradigms is the addition of two values expressed as (+ 10 20)?
(A) procedural (B) functional
(C) logic (D) object-oriented
Answer: Question Cancelled

28. What is the purpose of this bit of code

void init()
{
...
}

(A) A place to declare variables
(B) A required method in an applet
(C) A class that initializes the applet
(D) Interacting with the user
Answer: B

29. In Relational Algebra the query that finds customers who have a balance of over 800 is
(A) Πcustomer_name(σ balance >800(Deposit))
(B) σcustomer_name(Πbalance>800(Deposit))
(C) Πcustomer_name(σbalance>800(Borrow))
(D) σcustomer_name(Πbalance>500(Borrow))
Answer: A

30. Secret-key encryption is also known as
(A) Secret-encryption (B) Asymmetric encryption
(C) Symmetric encryption (D) Private encryption
Answer: C

 

31. DNS is a
(A) Distributed hierarchical naming system
(B) Vertical naming system
(C) Horizontal naming system
(D) Client Server system
Answer: A

32. E-commerce is not suitable for
(A) Online job searching
(B) Sale/Purchase of expensive jewellery and antiques
(C) Sale/Purchase of branded clothes
(D) Sale/Purchase of mobile phones
Answer: A

33. Several factors exist that affect the efficiency of lookup operations in a hash table. Which among the following is NOT one of those factors ?
(A) Size of elements stored in the hash table.
(B) Number of elements stored in the hash table.
(C) Quality of the hash function.
(D) Number of buckets in the hash table.
Answer: A

34. A DBMS query language is designed to
(A) specify the structure of a database
(B) support end users with English-like commands
(C) support the development of complex applications software
(D) all of the above
Answer: D

35. Let r be a resource. There are 3 user processes each requiring 2 units of R. Then the minimum number of units of R such that no deadlocks will occur is
(A) 4 (B) 3
(C) 5 (D) 6
Answer: A

36. Assume a cache memory with associative mapping. If the main memory is of 8K bytes and the cache memory is of 2K words, then each word of cache memory is
(A) 21 bits (B) 11 bits
(C) 16 bits (D) 20 bits
Answer: C

37. Which of the following is true?
(A) Stream cipher technique is an encryption technique
(B) Block cipher technique is an encryption technique
(C) Both (A) and (B)
(D) Neither of (A) and (B)
Answer: C

38. Given a linked list with n elements. Then the time taken to insert an element after an element pointed to by some pointer is
(A) O(n log2 n) (B) O(1)
(C) O(log2 n) (D) O(n)
Answer: B

39. Let h be a hashing function and is used to hash n keys into a table of size m (given n<=m). Then the expected number of collisions involving a particular key x is
(A) less than 1 (B) less than m
(C) less than n (D) less than n/2
Answer: A

40. If L is a lattice, then for every a and b in L which among the following is correct?
(A) a ν (b Λ c) =a
(B) a ν (b ν c) = (a ν b) ν c
(C) a ν b = a Λ b
(D) a ν (b ν c) = b
Answer: B

 

41. In the spiral model ‘risk analysis’ is performed
(A) in every loop (B) in the first and second loop
(C) before using spiral model (D) in the first loop
Answer: Question Cancelled

42. The technique of improving the priority of process waiting in queue for CPU allocation is called …………………..
(A) Starvation (B) Ageing
(C) Revocation (D) Relocation
Answer: B

43. PSW is saved in stack when there is a
(A) interrupt recognized (B) execution of CALL instruction
(C) execution of RST instruction (D) all of these
Answer: A

44. The default subnet mask for a Class C network is
(A) 127.0.0.1 (B) 255.0.0.0
(C) 255.255.0.0 (D) 255.255.255.0
Answer: D

45. Which one of the following is NOT an advantage of Distributed System?
(A) Reliability (B) Incremental growth
(C) Resource sharing (D) None of the above
Answer: D

46. Cache memory is based
(A) on the property of locality of reference
(B) on the fact that references generally tend to cluster
(C) on the heuristic 90-10 rule
(D) all of the above
Answer: A

47. The language component of DBMS which can be embedded in a program is
(A) the database administrator (DBA)
(B) the data manipulation language (DML)
(C) the data definition language (DDL)
(D) a query language
Answer: B

48. A computer system that permits multiple users to run programs at same time is ………………
(A) Real time system (B) Time sharing system
(C) Multiprogramming system (D) Multi tasking system
Answer: D

49. What is the ouput of the following code segment?

void test()
{
char c;
cin.get(c);
if (c!='\n'){
test();
cout.put(c);
}}

(A) It will print an empty line
(B) The string entered is printed as it is
(C) It will go into an infinite loop
(D) The string entered is printed in reverse order
Answer: D

50. Which of the following statement is the negation of the statement, “10 is even and -5 is negative”
(A) 10 is even and -5 is not negative
(B) 10 is odd and -5 is not negative
(C) 10 is even or -5 is not negative
(D) 10 is odd or -5 is not negative
Answer: D

PSC HSST Computer Science – SR for ST Only Solved 2014 – Part 1

PSC HSST Computer Science – SR for ST Only Solved 2014 – Part 2

PSC HSST Computer Science – SR for ST Only Solved 2014 – Part 3

PSC HSST Computer Science – SR for ST Only Solved 2014 – Part 4

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *