PSC Mock Test
Assistant EngineerPSC

PSC Assistant Engineer Civil (KSEB) Model Questions & Answers

26. In a detailed estimate the provision for contingencies is,usually
(A) 1% (B) 3% to 5%
(C) 10% (D) 12% to 50%
Answer: B

27. Original cost of property minus depreciation is
(A) book value (B) salvage value
(C) capital value (D) obsolence value
Answer: A

28. While submitting a tender the contractor is required to deposit some amount with the department, as guarantee of the tender known as
(A) bank guarantee (B) caution money
(C) security deposit (D) earnest money
Answer: D

29. For a comfortable ascent of stairway the number of steps in a flight should be restricted to a maximum of
(A) 10 (B) 12
(C) 16 (D) 20
Answer: B

30. Construction of temporary structure to support an unsafe structure is known as
(A) Shoring (B) underpinning
(C) scaffolding (D) Propping
Answer: A

31. Which of the following is not an excavating equipment
(A) Power shovel (B) Scrapper
(C) Drag line (D) Hoe
Answer: B

32. An Ideal flow of any fluid must fulfil the
(A) Neweton’s Law of Viscosity (B) Neweton’s Law of Motion
(C) Boundary layer Theory (D) Continuity Equation
Answer: D

33. A cubical tank is filled with water. If side of tank is 1m ,pressure on the base of the tank will be
(A) 10 000 kg (B) 5 000 kg
(C) 1000 kg (D) 4 000 kg
Answer: C

34. The buoyancy depends upon the
(A) The pressure with which the liquid is displaced
(B) weight of the liquid displaced
(C) viscosity of the liquid
(D) compressibility of the liquid
Answer: B

35. Block of wood 2m long, 2m wide and 1m deep is floating horizontally in water. If density of wood is 800 kg/m3, then the volume of water displaced will be
(A) 3.2 cum (B) 2.6 cum
(C) 2 cum (D) 6 cum
Answer: A

36. The flow in a pipe or channel is said to be uniform when
(A) The liquid particles at all sections have the same velocities
(B) The liquid particles at different sections have different velocities
(C) the quantity of liquid flowing per second is constant
(D) each liquid particles has a definite path
Answer: A

37. Flow in a pipe is laminar if the Reynold’s number is
(A) equal to 10 000 (B) Between 4000 and 6000
(C) between 2000 and 4000 (D) less than 2000
Answer: D

38. Two pipe systems in series are said to be equivalent when
(A) the average diameter in both systems is same
(B) the average friction factor in both the system is same
(C) the total length of the pipes is the same in both the systems
(D) the discharge under the same head is same in both the systems
Answer: D

39. In open channel water flows under
(A) force of gravity (B) atmospheric pressure
(C) hydrostatic pressure (D) mechanical pressure
Answer: A

40. Weir may be used to measure
(A) velocity of flow (B) pressure
(C) discharge in a river or channel (D) kinetic energy
Answer: C

41. The direction of flow of liquid in a propeller pump impeller is in
(A) outward radial direction
(B) axial direction
(C) inward radial direction
(D) the direction tangential to the impeller
Answer: B

42. The ratio of volume of voids to the total volume of the given soil mass, is known as
(A) porosity (B) void ratio
(C) specific gravity (D) water content
Answer: A

43. Dry density of soil is
(A) always greater than the saturated density
(B) ratio of the weight of soil solids to the volume of solids
(C) ratio of the weight of soil solids to the total volume
(D) determined by stregth test
Answer: C

44. The effective size of a soil is
(A) D10 (B) D30
(C) D20 (D) D40
Answer: A

45. A soil having uniformity coefficient more than 10 is called
(A) uniform (B) fine
(C) coarse (D) well graded soil
Answer: D

46. The property of a soil which permits flow of water through its interconnected voids is called
(A) seepability (B) porosity
(C) permeability (D) void ratio
Answer: C

47. The functional equation for specific gravity G ,water content w,void ratio e and degree of saturation Sr is
(A) w= Sr G/e (B) e= Sr w/G
(C) Sr= wG/e (D) G=Sr w/e
Answer: C

48. The law states that in laminar flow in a saturated soil, the velocity is directly proportional to the hydraulic gradient is called
(A) Reynold’s law (B) Bligh’s law
(C) Darcy’s law (D) Lacy’s law
Answer: C

49. The gradual reduction in volume of a soil mass resulting from an increase in and continued application of compressive stress and is due to expulsion of water from the pores is called
(A) Compaction (B) consolidation
(C) settlement (D) depression
Answer: B

50. The minimum size of plate in plate load test is
(A) 100 mm (B) 450mm
(C) 200 mm (D) 300 mm
Answer: D

Previous page 1 2 3 4Next page
Tags

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close