PSC Mock Test
Assistant EngineerPSC

PSC Assistant Engineer Civil (KSEB) Model Questions & Answers

51. Bearing capacity should be calculated from the criteria of
(A) shear only (B) settlement only
(C) both settlement and shear (D) cohesion only
Answer: C

52. Floating foundation is a type of
(A) well foundation (B) pile foundation
(C) pier foundation (D) Raft foundation
Answer: D

53. A shallow foundation is a foundation that
(A) has low bearing capacity
(B) has a depth of embedment less than its width
(C) is resting on the ground surface
(D) causes less settlement
Answer: B

54. Diameter of a circular footing is 3m and side of a square footing is 3m.Both the footings are in the same soil(c-Ø) at same depth. The ultimate bearing capacity of circular footing is
(A) less than square footing (B) more than square footing
(C) same as square footing (D) not comparable
Answer: A

55. The energy stored in a material within elastic limit when it is under strain is called
(A) impact (B) shock resistance
(C) resilience (D) elasticity
Answer: C

56. The property of a material enabling it to resist deformation under stress is called
(A) toughness (B) stiffness
(C) strength (D) brittleness
Answer: B

57. The rate of change of bending moment is equal to
(A) shear force (B) deflection
(C) slope (D) axial thrust
Answer: A

58. The point in a beam where the shear force changes sign is called the point of
(A) maximum BM (B) zero shear
(C) zero curvature (D) maximum curvature
Answer: A

59. For a simply supported beam ,carrying a uniformly distributed load ,the shape of the bending moment diagram will be,
(A) triangular (B) parabolic
(C) circular (D) cubical
Answer: B

60. A cantilever beam of length L,cross-section A is subjected to a total uniformly distributed Load of W and a concentrated load W1 at a distance L1 from free end will have maximum moment of
(A) (WL/2)+ W1 L1 (B) (WL2/2)+ W1 L1
(C) [W(L-L1)/2]+ W1 L1 (D) (WL/2)+ W1 (L-L1 )
Answer: D

61. Out of the following mild steel section ,the most economical section is
(A) I section (B) circular section
(C) rectangular section (D) channel section
Answer: A

62. The shear stress on the principal plane is
(A) maximum (B) minimum
(C) zero (D) intermediate
Answer: C

63. If the number of members provided is more than the requirement,then the frame will be classified as
(A) perfect frame (B) redundant frame
(C) deficient frame Portal frame (D) Portal frame
Answer: B

64. The most suitable reason to adopt hollow circular section in place of solid circular shaft Is
(A) weight per unit length is less
(B) more strength for same weight per unit length
(C) easy to manufacture
(D) easy to transport
Answer: B

65. The back sight reading on a BM(200m) was 2.650m.If the inverted staff reading to the bottom of a cantilever porch slab is 0.350m,the RL of the bottom of the slab is
(A) 202.300 (B) 203.000
(C) 2.3000 (D) 3.000
Answer: B

66. A survey in which horizontal and vertical locations are fixed by linear and angular measurements is known as
(A) geodetic survey (B) cadastral survey
(C) city survey (D) Topographical survey
Answer: D

67. The survey in which the curvature of earth is ignored is called
(A) Plane survey (B) geodetic survey
(C) geological survey (D) aerial survey
Answer: A

68. As per Indian Standard ,the length of one link in 30m chain should be
(A) 0.20m (B) 0.30m
(C) 0.40m (D) 0.15m
Answer: A

69. The error in measured length due to sag of chain or tape is known as
(A) positive error (B) negative error
(C) compensating error (D) instrumental error
Answer: A

70. The base line is measured with
(A) metallic tape (B) steel tape
(C) Invar tape (D) Chain
Answer: D

71. If the fore bearing of a line AB is observed to be 12°24’ ,the back bearing of line AB should be
(A) 77°36’ (B) 97°36’
(C) 167°36’ (D) 192°24’
Answer: D

72. At magnetic poles, the dip of magnetic needle is
(A) 0 degree (B) 45 degree
(C) 90 degree (D) 120 degree
Answer: C

73. In levelling the error due to refraction is
(A) additive (B) subtractive
(C) compensating (D) progressive
Answer: C

74. Closed contours with higher values inside represents
(A) depression (B) Hill
(C) Plane surface (D) pond
Answer: B

75. When the bubble of the level tube of a level is central
(A) line of sight is horizontal
(B) line of collimation is horizontal
(C) axis of the telescope is horizontal
(D) Geometrical axis of the telescope is horizontal
Answer: A

Previous page 1 2 3 4Next page
Tags

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close