PSC Sales Assistant/ Jr.Assistant/ Cashier/ Time Keeper Model Questions & Answers

Last Updated On: 30/04/2018
Get it on Google Play

26. Black cotton soil is known as :
(A) Bhangar
(B) Khadar
(C) Regar
(D) Laterite
Answer: C

27. The outermost range of the Himalaya is known as :
(A) Aravalli Range
(B) Satpura Range
(C) Shiwalik Range
(D) None of these
Answer: C

28. The lower layer of the atmosphere is known as :
(A) Ionosphere
(B) Troposphere
(C) Mesosphere
(D) Stratosphere
Answer: B

29. Which amendment act added a new fundamental duty under article 51 (A) of the constitution which provides that it shall be the duty of every Indian citizen to provide education to their children upto the age of fourteen years ?
(A) 75
(B) 88
(C) 86
(D) 83
Answer: C

30. The Human Rights Commissions at the centre and states are facing serious setbacks because ……………..
(i) They function as recommendatory and advisory bodies.
(ii) They can submit reports only annually.
(iii) There is no authority to execute their orders.
(iv) The existing governmental system ignores their recommendations.
(A) (i), (iii) and (iv)
(B) (i), (ii) and (iii)
(C) (i), (iv) and (ii)
(D) (ii), (iii) and (iv)
Answer: A

31. Which one of the following powers of the Rajya Sabha is provided in the Constitution of
India ?
(A) To decide whether a bill is a money bill.
(B) To initiate a money bill.
(C) To reject or amend a money bill.
(D) To delay a money bill for a period not exceeding fourteen days.
Answer: D

32. The institution of Ombudsman was first created in …………
(A) USA
(B) Switzerland
(C) Sweden
(D) Denmark
Answer: C

33. Lokayukta submits its report to ………….
(A) Chief Minister
(B) Governor
(C) President
(D) Chief Justice
Answer: B

34. The Constitution guarantees protection of the rights of the minorities in India through which articles ?
(A) 29 and 30
(B) 350 and 351
(C) 28 and 29
(D) 15 and 16
Answer: A

35. Which government appointed P. V. Rajamannar Committee to examine the tension area in centre-state relations ?
(A) India
(B) Maharashtra
(C) Karnataka
(D) Tamil Nadu
Answer: D

36. The last session of the existing Lok Sabha after a new Lok Sabha has been elected is known as ………………
(A) Joint sitting
(B) Lame Duck
(C) Guillotine
(D) Sine die
Answer: B

37. Financial Emergency can be continued for ……………..
(A) 2 months
(B) 6 months
(C) one year
(D) indefinite
Answer: D

38. Right to information is the most effective and innovative tool in Indian administration because:
(i) it accepts people’s rights and privileges to know.
(ii) it makes political system accountable and transparent.
(iii) it makes people aware of public policies and decision making.
(iv) it makes administrative more innovative.
(A) (i), (iii) and (iv)
(B) (i), (ii) and (iv)
(C) (i), (ii) and (iii)
(D) (ii), (iii) and (iv)
Answer: C

39. Choose the antonym of the italicised word from the sentence :
After months of drought the farmers began to despair that they would lose everything.
(A) inspire
(B) desperate
(C) hope
(D) hurry
Answer: C

40. Choose a suitable interpretation for the idiom ‘to blaze a trail’:
(A) to set fire
(B) to blow one’s trumpet
(C) to be annoying
(D) to initiate work
Answer: D

41. Jessie waited with …………….. breath for news of her success.
(A) bated
(B) batton
(C) baited
(D) battled
Answer: A

42. Find the appropriate reported speech for the following :
“Keep quiet” said the mother to the child.
The mother asked the child …………….
(A) for keeping quiet
(B) to keep quiet
(C) should keep quiet
(D) that it should have kept quiet
Answer: B

43. The universe …………….. continuously ever since the beginning of time and the galaxies …………… away from one another at great speed.
(A) has expanded, moved
(B) expanded, has been moving
(C) had been expanding, had moved
(D) has been expanding, have been moving
Answer: D

44. Give a one word substitute for :
A person who does not believe in God.
(A) altruist
(B) atheist
(C) theist
(D) amateur
Answer: B

45. It is obvious from the leader’s mumbling that he does not have a flair ………….. public speaking.
(A) in
(B) to
(C) for
(D) by
Answer: C

46. Correct the statement :
Each of the boys were given a pen.
(A) Each of the boys are given a pen.
(B) Each of the boys was given a pen.
(C) Each of the boys give a pen
(D) Each of the boys were given pens.
Answer: B

47. Choose the word which is spelt correctly ?
(A) accommodation
(B) accomodation
(C) accommodation
(D) accommodation
Answer: A

48. Change the voice :
Did the blast terrify the children ?
(A) Was the blast terrified by the children ?
(B) Was the children terrified by the blast ?
(C) Were the children terrifying by the blast ?
(D) Were the children terrified by the blast ?
Answer: D

49. Which among the following is not a feature Of Balika Samridhi Yojana ?
(A) To improve enrolment and retention of girl children.
(B) To raise the age at marriage of girls.
(C) To give reservation to girl children.
(D) To assist the girl to undertake income generating activities.
Answer: C

50. Anthyodaya Anna Yojana (AAY) was launched first in :
(A) Rajasthan
(B) Kerala
(C) Bihar
(D) Tamil Nadu
Answer: A

Get it on Google Play
       
Share This Post ↪
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
JOIN
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x