PSC Sales Assistant/ Jr.Assistant/ Cashier/ Time Keeper Model Questions & Answers

Last Updated On: 30/04/2018
Get it on Google Play

51. Indian business plan for creating and augmenting basic rural infrastructure :
(A) Make in India
(B) Bharat Nirman
(C) Start up India
(D) IRDD
Answer: B

52. The micro finance scheme for women SHG :
(A) Kudumbasree
(B) Ayal Koottam
(C) Indira Rozgar Yojana
(D) Mahila Samridhi Yojana
Answer: D

53. Anganwadi provides food, pre-school education and primary health care to children under the age of :
(A) 4 years
(B) 5 years
(C) 6 years
(D) 7 years
Answer: C

54. Which of the following is not a government organisation ?
(A) NRDP
(B) NREGP
(C) ICDS
(D) IRDP
Answer: A

55. A registered applicant under NREGP is eligible for unemployment allowance if he is not
employed within :
(A) one month
(B) 7 days
(C) 10 days
(D) 15 days
Answer: D

56. The self-employment venture to assist less educated and poor unemployed youth :
(A) Sampoorna Grameen Rozgar Yojana
(B) PMRY
(C) Jawahar Gram Samridhi Yojana
(D) Jawahar Rozgar Yojana
Answer: B

57. ‘Kudumbasree’ was launched by :
(A) Dr. T. M. Thomas Isac
(B) Paloli Muhammed Kutty
(C) Atal Bihari Vajpayee
(D) V. S. Achuthanandan
Answer: C

58. ‘Empowering the poor’ is the motto of :
(A) NRDP
(B) AAY
(C) IRDP
(D) NREGP
Answer: A

59. Minimum number of bits essential to store any 2 digit decimal number is equal to ………….
(A) 9
(B) 8
(C) 7
(D) 6
Answer: C

60. USB stands for ……………
(A) Universal Serial Bus
(B) Universal Synchronous Bus
(C) Unified Serial Bus
(D) Ultra Speed Bus
Answer: A

61. The type of test used in computing to check whether or not the user is a human :
(A) Debugging
(B) Cryptanalysis
(C) CAPTCHA
(D) Black Box Testing
Answer: C

62. Which among the following is the fastest memory component in a computer ?
(A) Hard disk
(B) Registers
(C) Cache Memories
(D) RAM
Answer: B

63. Which among the following is not an Open Source Software ?
(A) Firefox
(B) Python
(C) R Programming
(D) Tally
Answer: D

64. What is E-mail Spoofing ?
(A) E-mail that appears to have been originated from one source when it was actually sent from another source.
(B) Sending E-mail to thousands and thousands of users.
(C) Repeatedly sending an identical E-mail message to a particular address.
(D) Sending threatening E-mails.
Answer: A

65. International Computer Security Day :
(A) December, 2nd
(B) December, 23rd
(C) November, 30th
(D) July, 18th
Answer: C

66. Which section of IT Act deals with Cyber Terrorism ?
(A) 66 F
(B) 67 B
(C) 67 A
(D) 56 F
Answer: A

67. Which is the national nodal agency for responding to computer security incidents as and when they occur ?
(A) CAT
(B) ICERT
(C) CCA
(D) CDAC
Answer: B

68. Which protocol is used for secure communication over internet ?
(A) IP
(B) UDP
(C) HTTP
(D) HTTPS
Answer: D

69. Which of the following number is divisible by 11 ?
(A) 8294627
(B) 3495714
(C) 7546743
(D) 974362
Answer: A

70. What should be the measure of the diagonal of a square whose area is 162 cm2 ?
(A) 15 cm
(B) 19 cm
(C) 18 cm
(D) 14 cm
Answer: C

71. 25 women can complete a work in 5 days. In how many days will 30 women can complete that work ?
(A) 7 days
(B) 6 days
(C) 8 days
(D) 10 days
Answer: B

72. Find the sum of the numbers lying between 200 and 700 which are multiples of 5.
(A) 44550
(B) 34440
(C) 65240
(D) 32300
Answer: A

73. The difference between 72% and 54% of a number is 432. What is 55% of that number?
(A) 1355
(B) 1445
(C) 1420
(D) 1320
Answer: D

74. A cylinder of radius 4 cm and height 10 cm is melted and recasted into a sphere of radius 2 cm. How many such sphere are got?
(A) 25
(B) 30
(C) 15
(D) 28
Answer: C

75. Nine years ago the age of Athira was five times that of Ammu’s age. After nine years Athira’s age will be twice of Ammu’s age. Athira’s present age is :
(A) 21
(B) 24
(C) 32
(D) 27
Answer: D

Get it on Google Play
       
Share This Post ↪
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
JOIN
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x