PSC Police Sub Inspector Examination-2009 Questions & Answers: Part 2

Here is the Part 2 Questions and answers of PSC Police Sub Inspector Examination which was held on 2009. You can also download the questions in PDF format also.

PSC Police Sub Inspector Examination Questions & Answers Part 2


51. The main purpose of White Blood Corpuscles

(a) To carry nutrients

(b) To combat infection

(c) To carry oxygen

(d) To give strength

Ans:  (b) To combat infection

 

52. The seat of memory in human brain is located in the

(a) Medulla oblongatae

(b) Cerebrum

(c) Cortex

(d) Cerebellum

Ans:  (b) Cerebrum

 

53. Chromosomes are

(a) Parts of human brain

(b) Thread like bodies that occur in the nuclei which carry genetic code

(c) Constituent of blood which produces heat in the body

(d) None of the above

Ans:  (b) Thread like bodies that occur in the nuclei which carry genetic code

 

54. Which of the following glands secretes tears?

(a) Lachrymal

(b) Pituitary

(c) Thyroid

(d) Pancreas

Ans:  (a) Lachrymal

 

55. Mumps is a disease caused by

(a) Fungus

(b) Bacteria

(c) Virus

(d) None of these

Ans:  (c) Virus

 

56. ‘Lock jaw’ is difficulty in opening the mouth is symptom of

(a) Plague

(b) Tetanus

(c) Cholera

(d) None of these

Ans:  (b) Tetanus

 

57. Biopsy is done in

(a) Tissue taken from a dead body

(b) Tissue taken from a living body

(c) Blood from veins

(d) Blood from arteries

Ans:  (b) Tissue taken from a living body

 

58. Aspirin was discovered by ……………in 1897.

(a) K. Landsteiner

(b) Robert Koch

(c) Felix Hoffman

(d) Alexander Haring

Ans:  (c) Felix Hoffman

 

59. Which of the two organs/glands are affected by Malaria?

(a) Lungs and heart

(b) Spleen and liver

(c) Kidneys and lungs

(d) Ears and brain

Ans:  (c) Kidneys and lungs

 

60. Chills, pain in chest, rusty sputum, rapid breathings abdominal pain are the symptoms of

(a) Plague

(b) Syphilis

(c) Gonorrhea

(d) Pneumonia

Ans:  (d) Pneumonia

 

61. The battlefield of Plassey is situated in

(a) Bihar

(b) Andhra pradesh

(c) Orissa

(d) West Bengal

Ans:  (d) West Bengal

 

62. Chronologically arrange the visit of following pilgrims to India :

(A) Thomas Roe (B) Fa -hien (C) Hiuen Tsang

(a) ABC

(b) BAC

(c) BCA

(d) CAB

Ans:  (c) BCA

 

63. The Governor – General of India who initiated the introduction of English to India was

(a) Lord Curzon

(b) Lord Macaulay

(c) Lord Bentick

(d) Lord Dalhousie

Ans:  (c) Lord Bentick

 

64. The Upanishads are

(a) A source of Hindu Philosophy

(b) Books of ancient Hinduism

(c) Books on social behaviours of man

(d) Prayers to God

Ans:  (a) A source of Hindu Philosophy

 

65. Who was the Chairman of the Constituent Assembly which enacted ,adopted and signed the Constitution of India?

(a) B.N.Rao

(b) Dr.Rajendra Prasad

(c) Jawaharlal Nehru

(d) Dr.B.R.Ambedkar

Ans:  (b) Dr.Rajendra Prasad

 

66. The court order which literally means “ to have the body” is

(a) Mandamus

(b) Quo warranto

(c) Habeas corpus

(d) Certiorari

Ans:  (c) Habeas corpus

 

67. If the position of President and Vice- president are vacant who officiates?

(a) The Prime Minister

(b) Chief Justice of India

(c) Speaker of Lok Sabha

(d) None of the above

Ans:  (b) Chief Justice of India

 

68. The Ghana bird sanctuary is located in the state of

(a) Goa

(b) Himachal Pradesh

(c) Rajasthan

(d) Gujarat

Ans:  (c) Rajasthan

 

69. What is mixed farming?

(a) Growing rabbi as well as Kharif crops

(b) Growing several crops

(c) Growing several crops and also rearing animals

(d) Growing sugarcane as well as creeds

Ans:  (c) Growing several crops and also rearing animals

 

70. From land mass point of view, India’s position in the world is

(a) Second

(b) Fourth

(c) Seventh

(d) Sixth

Ans:  (c) Seventh

 

71. ‘ Good Government is no substitute to Self – Government’ written – by

(a) William Shakespeare

(b) Tennyson

(c) Lord Byron

(d) Winston Churchill

Ans:  No Answer

 

72. ‘Things Fall Apart’ is the book by

(a) V.S.Naipaul

(b) Kamala Das

(c) Chinua Achebe

(d) Vikram Seth

Ans:  (c) Chinua Achebe

 

73. The word similar in meaning to ‘weird’

(a) Unnatural

(b) Ghostly

(c) Natural

(d) Spiritual

Ans:  (b) Ghostly

 

74. The word opposite in meaning to ‘pride’

(a) Shame

(b) Lowly

(c) Humanitarian

(d) Humility

Ans:  (d) Humility

 

75. The phrase ‘to subjugate’means

(a) Emancipate

(b) Enslave

(c) Liberate

(d) None of these

Ans:  (b) Enslave

 

76. The word with the wrong spelling is

(a) Privilege

(b) Acclimatise

(c) Separation

(d) Alligation

Ans:  (d) Alligation

 


(Question 77-80: Read the passage and select the answer from the given alternatives)

“For at least 12 centuries, the oracle at Delphi in Greece spoke on behalf of God Apollo, advising rulers. Citizens and philosophers from their sex lives to affairs of state. The oracle was always a native woman called the Pythia. In a trace at time sin a frenzy, she would answer petitioners, questioners give order and make prophases modern scholarship long ago dismissed the explanation that the ancient Greeks gave for the oracle’s inspiration, vapours rising from the temples floor. Experts concluded that the vapours were mythical like much else about the site since they found no undergoing fissure or possible source of intoxicants.”

77. Oracle is a term which could mean

(a) To speak to pray

(b) The wisdom of prophets

(c) Divine utterance for men

(d) All of these

Ans:  (c) Divine utterance for men

 

78. ‘In a frenzy’ means

(a) Violent mental agitation

(b) Happening at short intervals

(c) Ornamentally

(d) None of these

Ans:  (a) Violent mental agitation

 

79. Experts concluded that the vapours were mythical because

(a) Volcanoes were found near by

(b) Hot spring were there in the vicinity

(c) Fissures were not found

(d) None of these

Ans:  (c) Fissures were not found

 

80. The passage talks upon

(a) Inspiration of the oracles

(b) Fissures and intoxicants

(c) Role played by oracle for centuries

(d) Mature women

Ans:  (c) Role played by oracle for centuries

 


(Questions 81-83, Three words are given. There is a relationship between the first two words. Select a word that expresses a similar relationship with the third word from the given alternatives)

81. Pride : Lion ::: Pack ?

(a) Elephant

(b) Wolves

(c) Sheep

(d) None of these

Ans:  (b) Wolves

 

82. Seller : Peddler ::: buyer ?

(a) Pedler

(b) Prospector

(c) Mediator

(d) Purchaser

Ans:  (d) Purchaser

 

83. Scintillating : lusteress ::: Infallible?

(a) Earning

(b) Dependable

(c) Dubious

(d) None of these

Ans:  (c) Dubious//

 


(Questions 84-86: Four words are given in each. Three words can be grouped together applying in principle. One word does not belong to the group find it.)

84. 

(a) Poisonous

(b) Venomous

(c) Toxic

(d) Harmless

Ans:  (d) Harmless

 

85.

(a) Blue bottle

(b) Hibiscus

(c) Cauliflower

(d) Sunflower

Ans:  (a) Blue bottle

 

86. 

(a) Masculine

(b) Efferminate

(c) Womanish

(d) Unmanly

Ans:  (a) Masculine

 

87. 1668 + 8756 – 2817 = ?

(a) 7637

(b) 6637

(c) 6747

(d) None of these

Ans:  (d) None of these (1668 + 8756 – 2817 = 10424 – 2817 = 7607)

 

88. 5*0.5* 0.05*0.005 = ?

(a) 62.5

(b) 0.000625

(c) 6.25

(d) 0.00625

Ans:  (b) 0.000625

 

89. In a certain code CENTRAL is written as LARTNEC how is SEMINAR

(a) RANIMES

(b) NARISEM

(c) MESIRAN

(d) None of these

Ans:  (a)

C  E  N  T  R  A  L

— —  —  —  —  —  —

L  A  R  T  N  C  E

S  E  M  I  N  A  R

—  — —  —  — —  —

R  A  N  I  M  E  S

 

90. If the following words were rearranged in alphabetical order as in dictionary which will income in the third place

(a) Plenty

(b) Plain

(c) Plane

(d) Place

Ans:  (c) Place, plain, plane, plenty

 

91. If South – east is called East, North – east is called South and so on what will North be called

(a) East

(b) North – east

(c) South

(d) South – west

Ans:  (d) South – west

 

92. Which is the missing letter ? A,B,C,D,- ?

(a) G

(b) A

(c) C

(d) E

Ans:  (d) E

 

93. If ARID = 32 then DEAR = ?

(a) 22

(b) 24

(c) 26

(d) 28

Ans:  (d)

ARID = 32 1+18+9+4 = 32

4 DEAR = 4+5+1+18 = 28

 

94. What should be number in the place of the question mark (a) 12, 24, (a), 96

(a) 48

(b) 112

(c) 68

(d) 86

Ans:  (a) 

12, 24, (a), 96

24 ¸ 12 = 2

48 ¸ 24 = 2

96 ¸ 48 = 2

 

95. Which number does not fit the following series

0 6 24 60 120 216 336

(a) 24

(b) 60

(c) 120

(d) 216

Ans:  (d) 216

 

96. Insert the missing number : 18, 8, -2, -12 ?

(a) -22

(b) -8

(c) -18

(d) -20

Ans:  (a)

8 – 18 = -10

-2 – 8 = -10

-12 – -2 = -10

-22 – -12 = -10

 

97. A doctor gives Rema five tablets asking her to take each one after half an hour. How long will she take to finish all the tablets?

(a) 1.5 hrs

(b) 2 hrs.

(c) 2.5 hrs

(d) 3.5 hrs

Ans:  (b) 2 hrs.

 

98. If + means x, x means -, ¸ means ¸ and – means + , then 60 + 5 ¸ 15 – 20 x 15 = ?

(a) 105

(b) -273

(c) 25

(d) None of these

Ans:  (c)

60´ 5 ¸ 15+20-15

= 20+20-15

= 25

 

99. Which is the one that does not belong to the group

(a) PRT

(b) QOM

(c) CEG

(d) IKM

Ans:  (b)

P  (Q)  R  (S)  T

C  (D)  E  (F)  G

I   (J)   K  (L)  M

 

100. When a number is divided by 8 the remainder is 6 and when the same number is divided by 7 the remainder is 5. What is the number ?

(a) 51

(b) 37

(c) 54

(d) None of these

Ans:  (c) 54

 

Download PDF Play Quiz

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *