PSC Police Sub Inspector Examination-2009 Questions & Answers: Part 1

Here is the Part 1 Questions and answers of PSC Police Sub Inspector Examination which was held on 2009. You can also download the questions in PDF format also.

PSC Police Sub Inspector Examination Questions & Answers Part 1


1. (Questions 1 to 12) Select the sentence or part of a sentence which is grammatically correct from the given alternatives. Identify the right answer among the four choices).

(a) Either the manager or his assistants failed in their duty.

(b) Either the manager his assistants failed in their duty

(c) Either the manager or his assistants failed in his duty

(d) Either the manager nor his assistant failed in their now

Ans:  (a) Either the manager or his assistants failed in their duty.

 

2. 

(a) He used to visit us every week but he is rarely coming duty.

(b) He used to visit us every week but he is rarely comes now

(c) He used to visit us every week by he has rarely come now

(d) None of these

Ans:  (d) None of these

 

3. The police arrested him. Change the voice

(a) The Police have arrested him

(b) He is being arrested by Police

(c) He was arrested by the Police

(d) He has been arrested by the Police

Ans:  (c) He was arrested by the Police

 

4. Hedge Hog is the name of :

(a) Country

(b) City

(c) Animal

(d) Planet

Ans:  (c) Animal

 

5. Most of the letters in English alphabet come from:

(a) Arabic

(b) Italian

(c) Hebrew

(d) Roman

Ans:  (d) Roman

 

6. The Albatross is an important character in the poem of :

(a) William Wordsworth

(b) Samuel Taylor Coleridge

(c) Shelley

(d) Byron

Ans:  (b) Samuel Taylor Coleridge

 

7. A Marsupial is a mammal which has:

(a) Pouch

(b) Wings

(c) Camouflage

(d) Poisonous tooth

Ans:  (a) Pouch

 

8. ‘A stitch in the time saves nine’ means:

(a) Do the stitching on your own

(b) A timely act will prevent further trouble

(c) Nine can be saved if you stitch properly

(d) None of these

Ans:  (b) A timely act will prevent further trouble

 

9. Zip code means :

(a) system of control traffic

(b) System of fix rates for items

(c) System of simplify mail sorting

(d) None of these

Ans:  (d) None of these

 

10. Effluent means:

(a) Liquid waste

(b) halo effect

(c) Wealth

(d) Flattery

Ans:  (a) Liquid waste

 

11. One who sneers and shows contempt for riches and enjoyment is :

(a) Satirist

(b) Cynic

(c) Philosopher

(d) Sadist

Ans:  (b) Cynic

 

12. Calipurnia is a character in Shakespeare’s :

(a) Hamlet

(b) Twelfth Night

(c) Othello

(d) Julius Ceasar

Ans:  (d) Julius Ceasar


(Questions 13-21. Select the correct word from the alternatives to fill in the blank space)

13. I have been awaken ——five hours

(a) since

(b) in

(c) for

(d) from

Ans:  (c) for

 

14. As he was cleaning his gun, it went ——— and killed him

(a) off

(b) out

(c) away

(D) up

Ans:  (a) off

 

15. Without careful nursing the patient can’t pull —————-

(a) up

(b) through

(c) out

(d) Along

Ans:  (b) through

 

16. He attributed his success ——— sheer luck.

(a) for

(b) to

(c) by

(d) with

Ans:  (b) to

 

17. Nobody answered it, …………………. ?

(a) Did he

(b) Didn’t

(c) Didn’t they

(d) Did they

Ans:  (d) Did they

 

18. I advised him ———

(a) Not resign his job

(b) To not resign his job

(c) Not to resign his job

(d) To don’t resign his job

Ans:  (c) Not to resign his job

 

19. I ———— him since his childhood

(a) know

(b) have known

(c) knew

(d) am knowing

Ans:  (b) have known

 

20. Have some more rice ……………….?

(a) Will you

(b) Don’t you

(c) Haven’t you

(d) Won’t you

Ans:  (d) Won’t you

 

21. You ——— cross the road when the lights are red.

(a) can

(b) must

(c) mustn’t

(d) needn’t

Ans:  (c) mustn’t

 

22. The Commonwealth Games were earlier called :

(a) British Colonies Sports Festival

(b) British Empire Sports Festival

(c) Royal Colonies Games

(d) None of these

Ans:  (b) British Empire Sports Festival

 

23. C.V. Raman discovered Raman Effect of scattered light on February 28 :

(a) In the year of 1931

(b) In the year of 1930

(c) In the year of 1928

(d) In the year of 1940

Ans:  (c) In the year of 1928

 

24. Swami Vivekananda was born in Culcutta on January 12 :

(a) In the year of 1865

(b) In the year of 1868

(c) In the year of 1864

(d) In the year of 1863

Ans:  (d) In the year of 1863

 

25. In 1878, the following newspaper was published with G.S. Aiyer as the editor:

(a) The Tribune

(b) The Hindu

(c) The Deccan Herald

(d) The Times of India

Ans:  (b) The Hindu

 

26. The world’s second largest country is

(a) Russia

(b) India

(c) Germany

(d) Canada

Ans:  (d) Canada

 

27. The founder of Dakshin Bharath Hindi Prachar Sabha is:

(a) C.Rajagopalachari

(b) Dr.Radhakrishnan

(c) Makhan Lal

(d) Rantirth

Ans:  (a) C.Rajagopalachari

 

28. Ampere is the unit of :

(a) Flow of electric current

(b) Electromotive force

(c) Electric Power

(d) All the above

Ans:  (a) Flow of electric current

 

29. For measuring the depth of ocean, the instrument used is called :

(a) Hydrometer

(b) Fathometer

(c) Fathom

(d) Magnetometer

Ans:  (b) Fathometer

 

30. Dry ice is :

(a) Solid Hydrogen

(b) Ice when kept below 0 0C

(c) Solid Carbon dioxide

(d) Ice which is dried

Ans:  (c) Solid Carbon dioxide

 

31. Arterial blood pressure is measured by:

(a) Manometer

(b) Cardiograph

(c) Sphygmomanometer

(d) Barometer

Ans: (c) Sphygmomanometer

 

32. The effects of hormones on the body is :

(a) Stimulation of organs

(b) Catalytic functions

(c) Proper growth

(d) co-ordination of functions of different organs

Ans:  (a) Stimulation of organs

 

33. Asteroids are:

(a) Pieces of falling stars

(b) Rocks found on the moon

(c) Satellites of other planets

(d) Very small planets revolving around the sun

Ans:  (d) Very small planets revolving around the sun

 

34. A plant with green leaves placed in red light will appear:

(a) Black

(b) Green

(c) Red

(d) Violet

Ans:  (a) Black

 

35. Who said, “A body will remain at rest unless an external force act on the body” ?

(a) Newton

(b) Einstein

(c) Archimedes

(d) Galileo

Ans:  (a) Newton

 

36. The oil in which an oil lamp rises up due to:

(a) Pressure difference

(b) Low viscosity of oil

(c) Capillary action

(d) Gravitational force

Ans:  (c) Capillary action

 

37. An echo is produced by the —–––––– of sound waves.

(a) Refraction

(b) Absorption

(c) Reflection

(d) Diffraction

Ans:  (c) Reflection

 

38. Coating of iron with zinc is known as :

(a) Galvanization

(b) Electroplating

(c) Ionization

(d) None of these

Ans:  (a) Galvanization

 

39. A red light is used in a traffic signal because:

(a) It has the longest wavelength and can easily be noticed

(b) It is beautiful

(c) It is visible to people with bad eyesight

(d) It is the colour of danger

Ans:  (a) It has the longest wavelength and can easily be noticed

 

40. In diesel engine, ignition takes place by:

(a) Compression

(b) Electrical Spark

(c) Dynamo

(d) Battery

Ans:  (a) Compression

 

41. Which of the following metal is used in aircraft ?

(a) Chromium

(b) Titanium

(c) Palladium

(d) None of these

Ans:  (b) Titanium

 

42. A fuse wire is used to :

(a) To make the electrical circuit strong

(b) Convert AC to DC

(c) Convert DC to AC

(d) Prevent on unduly high electric current to pass through the circuit

Ans:  (d) Prevent on unduly high electric current to pass through the circuit

 

43. A sudden fall in the barometer indicates

(a) Clear weather

(b) Hailstorm

(c) Storm

(d) Heavy rainfall

Ans:  (c) Storm

 

44. The terminal colours of rainbow are

(a) Violet and red

(b) Violet and green

(c) Red and green

(d) Red and blue

Ans:  (a) Violet and red

 

45. The best conductor of electricity is

(a) Iron

(b) Aluminium

(c) Copper

(d) Silver

Ans:  (d) Silver

 

46. When milk is churned, the cream from it is separated due to

(a) Gravitational force

(b) Centrifugal force

(c) Frictional force

(d) Heat

Ans:  (b) Centrifugal force

 

47. Solder is an alloy of

(a) Tin and lead

(b) Tin and zinc

(c) Zinc and lead

(d) Zinc and copper

Ans:  (a) Tin and lead

 

48. Amalgams are the compounds which always contain:

(a) Al

(b) Hg

(c) Zn

(d) Cu

Ans:  (b) Hg

 

49. Which pair is incorrect ?

(a) Tannic acid : leather

(b) Lactic acid : milk

(c) Amino acid : protein

(d) Acetic acid : vinegar

Ans:  (a) Tannic acid : leather

 

50. The chemical name of quartz is :

(a) Calcium oxide

(b) Calcium phosphate

(c) Sodium phosphate

(d) Sodium silicate

Ans:  (d) Sodium silicate

 

Download PDF Play Quiz

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *