PSC Mock Test LGS Quiz

Lecturer in College PSC Previous Questions Solved

PSC College Lecturer Questions and Answers: Are you searching for Solved PSC Questions of College Lecturer examinations? Here are the 100 model PSC College Lecturer examination’s questions and answers.

Lecturer in College PSC Previous Questions Solved

1. First Governor of Kerala State :

(A) C. Raja Gopalachari

(B) Dr. A.R. Menon

(C) B. Ramakrishna Rao

(D) Venkata Rao

Answer: C

 

2. The Indian Constitution has borrowed the idea of preamble from :

(A) Constitution of Canada


(B) British Constitution

(C) French Constitution

(D) Constitution of USA

Answer: D

 

3. The 1st Bank in India :

(A) Bank of Hindustan

(B) State Bank of India

(C) Allahabad Bank

(D) Nedungadi Bank

Answer: A

 

4. The person who won ‘Dadasaheb Phalke’ award of 2014 :

(A) Adoor Gopalakrishnan

(B) Shashi Kapoor

(C) Sayyid Misra

(D) Gireesh Karnad

Answer: B

 

5. Telangana State is came into being existed on :

(A) January 2014

(B) May 2014

(C) March 2014

(D) June 2014

Answer: D

 

6. Who was the founder of ‘Islamia Public House’ ?

(A) Vakkom Abdul Khadir Maulavi

(B) Ali Musaliyar

(C) Muhammed Abdur Rahiman

(D) Nazeem Sayyid

Answer:-Question Cancelled

 

7. The Nair Service Society was founded in the year :

(A) 1903

(B) 1911

(C) 1914

(D) 1918

Answer: C

 

8. The Madrass Governor who issued orders permitting Channar women to wear Jacket and Pinafore ?

(A) Lord Wellesley

(B) Lord Haris

(C) Lord Macaulay

(D) Colonel Monroe

Answer:-Question Cancelled

 

9. Who was the Editor of the Newspaper ‘Desabhimani’ ?

(A) T.K. Madhavan

(B) C. Krishnan

(C) A.K. Pillai

(D) K. Kelappan

Answer: A

 

10. ‘Varthamana Pustakam’ the first travelogue in Malayalam was written by :

(A) Herman Gundart

(B) Jovannes Gonsalvez

(C) Paremekkal Thoma Kathanar

(D) Baily

Answer: C

 

11. What aspect of the research report should be most concerned, when it is not peer reviewed ?

(A) The length of the report

(B) The implications of the research

(C) The quality of the research

(D) The authors sincerity

Answer: C

 

12. Which of the following is not a form of qualitative research?

(A) Ethnography

(B) Ex-post facto research

(C) Case study

(D) Phenomenological inquiry

Answer: B

 

13. Who popularized action research?

(A) John Lock

(B) Ken Springer

(C) Stephen M Corey

(D) Louis Cohen

Answer: C

 

14. Longitudinal studies investigate :

(A) Different subjects over time

(B) Different subjects at the same time

(C) Same subjects at different levels

(D) Same subjects over time

Answer: D

 

15. A suggested explanation for something, which has not been proved to be true is :

(A) Assumption

(B) Hypothesis

(C) Concept

(D) Delimitation

Answer:-Question Cancelled

 

16. Assessment used to monitor learning progress during instruction :

(A) Formative assessment

(B) Summative assessment

(C) Prognostic assessment

(D) CCE

Answer: A

 

17. What is meant by Retro-active inhibition?

(A) Failure to recall newly learned things by the influence of early learning

(B) Failure to assimilate new learning

(C) Failure to recall earlier learning due to the interference of new learning

(D) Failure to adjust with the new learning by the interference of environment

Answer: C

 

18. ‘Drive Reduction Theory of Learning’ is formulated by :

(A) Thorndike

(B) Pavlov

(C) Skinner

(D) Hull

Answer: D

 

19. Reinforcement is a major principle in :

(A) Humanism

(B) Psycho-analysis

(C) Constructivism

(D) Behaviourism

Answer: D

 

20. The personality of teachers influence the personality of students through a process of:

(A) Observation

(B) Imitation

(C) Psycho-osmosis

(D) Comparison

Answer: C

 

21. The minimum number of members prescribed for a Legislative Assembly under Article 170(1) of the Constitution of India is …………..

(A) forty

(B) fifty

(C) sixty

(D) seventy five

Answer: C

 

22. Article 21-A was introduced into The Constitution of India through …………..

(A) The Constitution (eighty-fifth Amendment) Act 2001

(B) The Constitution (eighty-sixth Amendment) Act 2002

(C) The Constitution (eighty-seventh Amendment) Act 2003

(D) The Constitution (eighty-eighth Amendment) Act 2003

Answer: B

 

23. The Supreme Court has held that National Awards like ‘Bharat Ratna’, ‘Padma Bhushan’, etc. are not  ‘Titles’ within the meaning of Article 18 in …………..

(A) Balaji Raghavan v Union of India AIR 1996 SC 770

(B) Jaipal v State of Haryana AIR 1988 SC 1504

(C) John Vallamattom v Union of India AIR 2003 SC 2902

(D) Dharam Dutt v Union of India AIR 2004 SC 1295

Answer: A

 

24. ……………… of the Constitution of India directs the State to strive to promote the welfare of the people by securing and protecting as effectively as it may, a social order in which justice, social economic and political, shall inform all the institutions of the National life.

(A) Article 45

(B) Article 37

(C) Article 40

(D) Article 38(1)

Answer: D

 

25. The Constitution of India imposes a duty upon citizens to safeguard public property and to abjure from violence through ………………

(A) Article 51-A(c)

(B) Article 51-A(f)

(C) Article 51-A(i)

(D) Article 51-A(j)

Answer: C

 

26. The Chief Information Commissioner under The Right to Information Act 2005 shall hold office for a term of ……………. from the date of entering office, subject to a maximum age of 65 years.

(A) Five years

(B) Six years

(C) Ten years

(D) Four years

Answer: A

 

27. Under Section 12(1)(b) of The Sexual Harassment of Women at workplace (Prevention, Prohibition and Redressal) Act 2013, during the pendency of an enquiry, the committee on written request of the aggrieved woman, may recommend to the employer to grant her leave up to a period of ……………..

(A) three months

(B) six months

(C) one year

(D) two years

Answer: A

 

28. As per Section 4(1)(b) of The National Green Tribunal Act 2010, The Tribunal shall consist of a maximum of ………….. full time Judicial members.

(A) five

(B) ten

(C) fifteen

(D) twenty

Answer: D

 

29. As per Section 58, offences under The Biological Diversity Act 2002 shall be ……………

(A) Bailable

(B) Non-cognizable

(C) Cognizable and non-bailable

(D) Compoundable

Answer: C

 

30. Under Section 7(1) of The Mahatma Gandhi NREG Act 2005, if an applicant for employment under the scheme is not provided such employment within …………… of receipt of his application seeking employment, he shall be entitled to a daily unemployment allowance.

(A) ten days

(B) fifteen days

(C) thirty days

(D) sixty days

Answer: B

 

31. The return of which season is described in the opening of “The Prologue” to The Canterbury Tales ?

(A) Autumn

(B) Summer

(C) Spring

(D) Winter

Answer: C

 

32. The pilgrims in “The Prologue” to The Canterbury Tales represent a cross section of ………….. English society.

(A) Twelfth Century

(B) Thirteenth Century

(C) Fourteenth Century

(D) Fifteenth Century

Answer: C

 

33. The two beautiful maidens in “Prothalamion” are the daughters of …………….

(A) The Earl of Lancaster

(B) The Earl of Worcester

(C) The Earl of Leicester

(D) Lord Burghley

Answer: B

 

34. /To this I witness call the fools of Time/

Which die for goodness who have lived for crime/

These lines are from Shakespeare’s Sonnet ………………

(A) Eighteen

(B) Twenty Nine

(C) Fifty Seven

(D) One Hundred and Twenty Four

Answer: D

 

35. The number of lines in Donne’s “A Valediction: Forbidding Mourning” is ……………

(A) Eighteen

(B) Thirty Six

(C) Fourteen

(D) Thirty Two

Answer: B

 

36. The curfew tolls the knell of parting day,

The lowing herd wind slowly o’er the lea.

These lines are from a poem by :

(A) Shakespeare

(B) Thomas Gray

(C) John Dryden

(D) Alexander Pope

Answer: B

 

37. According to Francis Bacon, the chief use for ornament in studies is in ……………

(A) privateness

(B) retiring

(C) discourse

(D) judgement

Answer: C

 

38. The servant of Faustus who uses his master’s books to learn how to summon devils :

(A) Wagner

(B) Robin

(C) Rafe

(D) Cornelius

Answer: A

 

39. The University where Hamlet studied :

(A) Wittenberg

(B) Oxford

(C) Cambridge

(D) Constantinople

Answer: A

 

40. Crabtree is a character in :

(A) The Tempest

(B) The Rivals

(C) The Way of the World

(D) The School for Scandal

Answer: D

 

41. “The Tiger” is ……………. stanzas in length.

(A) four

(B) six

(C) eight

(D) nine

Answer: B

 

42. “Ode on Intimations of Immortality” recollects ……………

(A) Old age

(B) Childhood

(C) Middle age

(D) Early Childhood

Answer: D

 

43. If winter comes, can spring be far behind ?

Who wrote this line ?

 

(A) Wordsworth

(B) Coleridge

(C) Shelly

(D) Keats

Answer: C

 

44. Each stanza of “Ode on a Grecian Urn” consists of ………….. lines.

(A) four

(B) six

(C) eight

(D) ten

Answer: D

 

45. “Ulysses” is a poem written in ……………

(A) Free verse

(B) Blank verse

(C) Rhymed verse

(D) Trochee

Answer: B

 

46. The poem “My Last Duchess” is set during the late …………….

(A) French Renaissance

(B) British Renaissance

(C) Spanish Renaissance

(D) Italian Renaissance

Answer: D

 

47. Which sea is mentioned in connection with Sophocles in “Dover Beach” ?

(A) English Channel

(B) Red Sea

(C) Aegean Sea

(D) Strait of Dover

Answer: C

 

48. Essays of Elia is collection of essays written by ………………..

(A) Dryden

(B) Charles Lamb

(C) J.S. Mill

(D) E.V. Lucas

Answer: B

 

49. How many daughters Mrs. and Mr. Bennet have in Pride and Prejudice?

(A) five

(B) six

(C) three

(D) four

Answer: A

 

50. The alternate title of Oliver Twist is :

(A) A Rake’s Progress

(B) The Orphan’s Progress

(C) A Kid’s Progress

(D) The Parish Boy’s Progress

Answer: D

 

51. What was the first title of W.B. Yeats’s “The Second Coming” ?

(A) The Second Birth

(B) The Apocalypse Gyre

(C) The Rebirth

(D) The Widening

Answer: A

 

52. The title of the third section of Eliot’s The Waste Land is ……………..

(A) A Game of Chess

(B) Death by Water

(C) The Burial of the Dead

(D) The Fire Sermon

Answer: D

 

53. The meaning of the word “simples” in “Church Going” :

(A) Herbs

(B) Irish coins

(C) Stones

(D) Articles

Answer: A

 

54. Which King opposed Thomas Becket ?

(A) Henry II

(B) Henry IV

(C) Henry VI

(D) Henry VIII

Answer: A

 

55. In Pygmalion, Henry Higgins was professor of ………………

(A) Linguistics

(B) Literature

(C) Grammar

(D) Phonetics

Answer: D

 

56. Which is the subtitle of the English version of Waiting for Godot ?

(A) a comedy in two acts

(B) a tragedy in two acts

(C) a comedy

(D) a tragicomedy in two acts

Answer: D

 

57. Stanley Webber was a former ……………. in The Birthday Party.

(A) Drum Player

(B) Piano Player

(C) Organ Player

(D) Opera Singer

Answer: B

 

58. What is the name of Stephen Dedalus’s father ?

(A) Simon

(B) Charles

(C) Cranly

(D) Henry

Answer: A

 

59. When did Paul Morel become his mother’s favourite ?

(A) after his birth

(B) after his affair with Clara

(C) after the birth of Arthur

(D) after the death of William

Answer: D

 

60. The young painter who begins a portrait of Mrs. Ramsay :

(A) Minta

(B) Mrs. McNab

(C) Lily

(D) Cam

Answer: C

 

61. “Theory of Rasa” is taken from …………….

(A) Atharvaveda

(B) Natyasastra

(C) Upanishad

(D) Dhammapada

Answer: B

 

62. Aristotle’s Poetics is specifically concerned with …………….

(A) tragedy

(B) comedy

(C) drama

(D) epic

Answer: C

 

63. “On the Sublime” was written by :

(A) Plato

(B) Aristotle

(C) Longinus

(D) Horace

Answer: C

 

64. According to Dr. Johnson, “Shakespeare is above all writers, at least above all modern writers, the poet of ……………..”

(A) mankind

(B) divinity

(C) love

(D) nature

Answer: D

 

65. “Willing suspension of disbelief” figures in ……………

(A) Preface to the Fables

(B) Study of Poetry

(C) Preface to the Lyrical Ballads

(D) Biographia Literaria

Answer: D

 

66. Who authored Anatomy of Criticism ?

(A) Northrop Frye

(B) Matthew Arnold

(C) T.S. Eliot

(D) Cleanth Brooks

Answer: A

 

67. According to Viktor Shklovsky, the technique of art is to make objects :

(A) familiar

(B) unfamiliar

(C) habitual

(D) aesthetic

Answer: B

 

68. In classical thought the centre is within the structure and outside it because, according to Derrida, the centre escapes ……………..

(A) episteme

(B) play

(C) rupture

(D) structurality

Answer: D

 

69. In “What is an author ?”, Foucault considers …………….. as characteristic of the mode of existence, circulation and functioning of certain discourses within a society and he analyses it elaborately.

(A) author

(B) authorship

(C) author-function

(D) ownership

Answer: C

 

70. Who can write Dalit literature, according to Sharankumar Limbale ?

(A) a Dalit

(B) any writer

(C) a varna

(D) an avarna

Answer: A

 

71. In philology, Grimm’s law gives systematic statements on :

(A) Sound change

(B) Vowels

(C) Consonants

(D) Allophones

Answer: A

 

72. Old English is also known as :

(A) Celtic

(B) Teutonic

(C) Gaelic

(D) Anglo-Saxon

Answer: D

 

73. In which dialect was Beowulf written ?

(A) Wessex

(B) Sussex

(C) Manx

(D) Angles

Answer:-Question Cancelled

 

74. The Norman Conquest of England took place in ……………… Century.

(A) 9th

(B) 10th

(C) 11th

(D) 12th

Answer: C

 

75. Through the Great Vowel Shift, all Middle English …………….. changed their pronunciation.

(A) long vowels

(B) short vowels

(C) semi vowels

(D) diphthongs

Answer: A

 

76. How many second person personal pronouns were in Early Modern English ?

(A) one

(B) two

(C) three

(D) five

Answer: B

 

77. How many varieties of English are in use globally ?

(A) Two

(B) Three

(C) Four

(D) Many

Answer: D

 

78. Bloomfield is connected with ……………..

(A) Semantics

(B) Traditional Grammar

(C) American Structuralism

(D) Prague School

Answer: C

 

79. TG Grammar is associated with :

(A) Sapir

(B) Chomsky

(C) Saussure

(D) Firth

Answer: B

 

80. Creole is ……………..

(A) a combination of many languages

(B) a language developed from Pidgin

(C) a variety of English

(D) a combination of two languages

Answer: B

 

81. Gitanjali was originally written in

(A) English

(B) Sanskrit

(C) Bengali

(D) Hindi

Answer: C

 

82. Sri Aurobindo’s full name is …………….

(A) Aurobindo Ghose

(B) Aurobindo Dhun

(C) Aurobindo Krishna

(D) Aravind Ghosh

Answer: A

 

83. In “Poet, Lover, Bird Watcher”, the best poets wait for ……………..

(A) Experience

(B) Images

(C) Love

(D) Words

Answer: D

 

84. In “Road not Taken”, two roads diverged in a ……………….

(A) green forest

(B) yellow wood

(C) a green meadow

(D) a dark wood

Answer: B

 

85. Which ocean is mentioned in “Daddy” ?

(A) Indian

(B) Pacific

(C) Atlantic

(D) Arctic

Answer: C

 

86. Who wrote “Philosophy of Hinduism” ?

(A) Dr. S. Radhakrishnan

(B) Dr. B.R. Ambedkar

(C) M.K. Gandhi

(D) Sri Aurobindo

Answer: B

 

87. Emerson, in “Self Reliance” calls upon the individual to rely on :

(A) intuition

(B) conscience

(C) reason

(D) popular opinion

Answer: A

 

88. The rebels believed that Emperor Jones could be killed only by a :

(A) Silver bullet

(B) Copper bullet

(C) Poisoned arrow

(D) White man

Answer: A

 

89. In Midnight’s Children, Saleem Sinai was held as a political prisoner during ………………

(A) Independence struggle

(B) Partition of India

(C) 15 August, 1947

(D) Emergency

Answer: D

 

90. Manjula Padmanabhan’s The Harvest is a play that can be termed as :

(A) Expressionistic

(B) Dadaist

(C) Futuristic

(D) Surrealistic

Answer: C

 

91. One of the following is considered a seminal text in Post Colonial Studies :

(A) The Laugh of the Medusa

(B) The Anxiety of Influence

(C) The Wretched of the Earth

(D) The Step Mother Tongue

Answer: C

 

92. In relation to imperialism, colonialism specifically concerns …………….

(A) trade

(B) conquest

(C) exploitation

(D) settlement

Answer: D

 

93. Raymond Williams is associated with :

(A) Prague School

(B) Birmingham Centre

(C) Frankfurt School

(D) London School

Answer: B

 

94. Dick Hebdige terms the new forms of cultures produced by marginalized groups …………….

(A) Popular cultures

(B) Sub cultures

(C) Minor cultures

(D) Low cultures

Answer: B

 

95. According to Baudrillard, ‘hyperreal’ is :

(A) Reality that is not true

(B) Copies of the real without origin

(C) Signs that are abstract

(D) The virtual world

Answer:-Question Cancelled

 

96. Stephen Greenblatt is a ………………..

(A) New Historicist

(B) Post Feminist

(C) Queer Theorist

(D) Cultural Materialist

Answer: A

 

97. Epistemology of the Closet, a significant contribution to queer theory is authored by ………………

(A) Kate Millett

(B) Julia Kristeva

(C) Juliet Mitchell

(D) Eve K Sedgwick

Answer: D

 

98. Cyber feminists consider cyber culture as …………………

(A) revolutionary

(B) reactionary

(C) antifeminist

(D) imperial

Answer: A

 

99. The Structural Transformation of the Public Sphere is written by :

(A) Hegel

(B) Lyotard

(C) Habermas

(D) Jameson

Answer: C

 

100. Glotfelty defines ecocriticism as “the study of the relationship between literature and …………….. “.

(A) nature

(B) flora and fauna

(C) ecology

(D) physical environment

Answer: D

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *