LGS Syllabus

Kerala PSC Degree Level General Knowledge Questions and Answers : Part 23

Last Updated On: 05/08/2018
Get it on Google Play

#221) The first attempt to introduce representative and popular element was:
Ans: Minto-Morley Reforms

#222) The last Act passed by the British Parliament in respect of the administration of India
Ans: Indian Independence Act

#223) The reform which introduced the element of election in indirect manner for the first time:
Ans: Indian Council Act, 1892

#224) The shortest Act passed by the British Parliament in respect of the administration of India.
Ans: Indian Independence Act

#225) Under which Act Burma (Myanmar) was separated from British India?
Ans: Govt. of India Act, 1935

#226) What was also known as Montague-Chelmsford Reforms?
Ans: Govt. of India Act, 1919

#227) Which Act by the British Parliament made provisions for appointment of a Governor General for the administration of the areas under the East India Company?
Ans: The Regulating Act, 1773

#228) Which Act envisaged provisions for the establishment of a federal court for India?
Ans: Govt. of India Act, 1935

#229) Which Act provided separate electorate for Muslim community for the first time?
Ans: Indian Council Act, 1909

#230) Which Act redesignated the Governor General of Bengal as the Governor General of India?
Ans: Charter Act, 1833

Get it on Google Play
Share This Post ↪

Leave a Reply

  Subscribe  
Notify of
JOIN