#821) The number of languages in the 8th Schedule of the Constitution:
(a) 22
(b) 18
(c) 21
(d) 24
Ans: (a) 22

#822) The river which originates near Mahabaleswar in Maharashtra:
(a) Kaveri
(b) Godavari
(c) Krishna
(d)Mahanadi
Ans: (c) Krishna

#823) Which state has the largest forest area?
(a) Kerala
(b) Andhra Pradesh
(c) Uttar Pradesh
(d) Madhya Pradesh
Ans: (d) Madhya Pradesh

#824) Ranikhet is a hill station in:
(a)West Bengal
(b) Uttar Pradesh
(c) Uttarakhand
(d) Himachal Pradesh
Ans: (c) Uttarakhand

#825) Which is called “the religious capital of India”?
(a) Rameswaram
(b) Tirupati
(c) Dwaraka
(d) Varanasi
Ans: (d) Varanasi

#826) The architect who worked along with Edwin Lutyens for the construction of Parliament Building Complex:
(a) Herbert Baker
(b) Henri Irwin
(c) William Emerson
(d) Le Courbusier
Ans: (a) Herbert Baker

#827) Which river is mentioned for the largest number of times in Rig Veda?
(a) Ganga
(b) Indus
(c) Narmada
(d) Kaver
Ans: (b) Indus

#828) Buddha was born at:
(a) Saranath
(b) Lumbini
(c) Bodh Gaya
(d) Kushinagara
Ans: (b) Lumbini

#829) Who was the ruler of Taxilla when Alexander invaded India?
(a) Porus
(b) Bimbisara
(c) Ambhi
(d) Seleucus
Ans: (c) Ambhi

#830) Bahmani kingdom was established during the period of:
(a) Feroz Shah Tughlaq
(b) Muhammad bin Tughlaq
(c) Ghiassuddin Tughlaq
(d) None of these
Ans: (b) Muhammad bin Tughlaq

COPY URL:
Share This Post

Home About Contact Privacy Disclaimer Advertise