Kerala PSC Notifications

Kerala PSC Degree Level General Knowledge Questions and Answers : Part 92

Last Updated On: 23/05/2018

#911) Who sacked Nalanda University in the 12th century?
(a) Sher Shah
(b) Bakthiyar Khilji
(c) Balban
(d) Iltutmish
Ans: (b) Bakthiyar Khilji

#912) Who led Swethambara sect of Jainism after schism?
(a) Bhadrabahu
(b) Jamali
(c) Kharavela
(d) Sthulabahu
Ans: (d) Sthulabahu

#913) The founder of the Satavahana dynasty:
(a) Dantidurga
(b) Simuka
(c) Simhavishnu
(d) Vasudeva
Ans: (b) Simuka

#914) What was the real name of Sher Shah?
(a) Ulugh Khan
(b) Nasiruddin
(c) Farid
(d) Salim
Ans: (c) Farid

#915) Guru Nanak was born in:
(a) 1469
(b) 1539
(c) 1479
(d) 1459
Ans: (a) 1469

#916) The Viceroy when Muslim League was formed in 1906:
(a) Minto II
(b) Hardinge II
(c) Chelmsford
(d) Chelmsford
Ans: (a) Minto II

#917) The first person to be appeared in the stamp of independent India:
(a) Nehru
(b) Sardar Patel
(c) Mahathma Gandhi
(d) Rajendraprasad
Ans: (c) Mahathma Gandhi

#918) Who was known as ‘the lion of Punjab’?
(a) Bhagat Singh
(b) Lajpath Rai
(c) Ajith Singh
(d) Chandrasekhar Azad
Ans: (b) Lajpath Rai

#919) In which year Gandhiji withdrew from active politics and devoted to constructive programmes:
(a) 1934
(b) 1935
(c) 1936
(d) 1937
Ans: (a) 1934

#920) The first session of the Constituent Assembly was held in:
(a) 1944
(b) 1945
(c) 1946
(d) 1947
Ans: (c) 1946

Share This Post ↪
Home About Contact Privacy Disclaimer Advertise