Typist Grade 2 PSC Examination Model Questions & Answers

Here is the Model Questions and Solved answers for the Typist Grade 2 PSC Examination. You can also download the PDF document of the questions and answers of PSC Typist Grade 2.

Typist Grade 2 PSC Examination Model Questions & Answers


1. Name the first Indian Pilot:

(A) Sanjay Gandhi

(B) Rajeev Gandhi

(C) Rakesh Sharma

(D) J.R.D Tata

Ans:  (D) J.R.D Tata

 

2. The oldest teak plantation in the world is in:

(A) Marayoor

(B) Malayattoor

(C) Nilambur

(D) Malankara

Ans: (C) Nilambur

 

3. Form which historical monument did Galileo drop down objects to test his laws of gravity ?

(A) Leaning Tower of Pissa

(B) Eiffel Tower

(C) Clock Tower of London

(D) Petronous Tower

Ans:  (A) Leaning Tower of Pissa

 

4. The longest National Highway in India is :

(A) N.H. 17

(B) N.H. 1

(C) N.H. 7

(D) N.H. 47

Ans:  (C) N.H. 7

 

5. The only Malayala President of Indian National Congress, C. Sankaran Nair presided over ________ session of I.N.C :

(A) Allahabad

(B) Amaravathi

(C) Ahammadabad

(D) Lucknow

Ans:  (B) Amaravathi

 

6. Who called Taj Mahal “A teardrop on the cheek of time”?

(A) Loard Mount Batten

(B) Rabeendra Nath Tagore

(C) Jawaharlal Nehru

(D) Shajahan

Ans:  (B) Rabeendra Nath Tagore

 

7. In which river is Nagarjun Sagar dam situated ?

(A) Kavery

(B) Godavari

(C) Mahanadi

(D) Krishna

Ans:  (D) Krishna

 

8. Name the chemical weapon used by U.S.A in Vietnam War :

(A) Methyl Isocyanide

(B) Chlorine

(C) Potassium cyanaide

(D) Agent orange

Ans:  (D) Agent orange

 

9. Which is the most celebrated centre of art and architecture during the Pallava period ?

(A) Kanchi

(B) Mahabalipura

(C) Vijayanagar

(D) Vatapi

Ans:  (B) Mahabalipura

 

10. The painting Orange Colours is the creation of :

(A) K.C.S Panicker

(B) Raja Ravi Varma

(C) Madhava Menon

(D) Namboodiri

Ans:  (A) K.C.S Panicker

 

11. Name the Grama Panchayath of Kerala which won RS. one crore in Green Kerala Express reality show :

(A) Akathethara

(B) Atat

(C) Elappulli

(D) Kumarakom

Ans:  (C) Elappulli

 

12. Golden Plam Award is associated with :

(A) Sports

(B) Literature

(C) Science

(D) Film

Ans:  (D) Film

 

13. Who got national award for best actor for his performance in the film Piravi ?

(A) Murali

(B) Gopi

(C) Premji

(D) P.J. Antony

Ans:  (C) Premji

 

14. Name the country where there is no coins in circulation but only currencies :

(A) Paraguay

(B) Chiile

(C) Peru

(D) Colombia

Ans:  (A) Paraguay

 

15. Which immortal words of Gandhiji is inscribed on the Samadhi of Mahathma Gandhi ?

(A) Sathya Meva Jayathe

(B) Hai Ram

(C) Ahimsa Paramo Dharma

(D) Sathyam Sivam Sundaram

Ans:  (B) Hai Ram

 

16. The Port City of Indus Valley Civilization was:

(A) Kali Bengan

(B) Mandhya Pradesh

(C) Punjab

(D) Rajastan

Ans:  (A) Kali Bengan

 

17. The performing art form “Thamasha” belongs to _____ state :

(A) Maharashtra

(B) Madhya Pradesh

(C) Puchab

(D) Rajastan

Ans:  (A) Maharashtra

 

18. Name the country which has National Panchayath as its parliment :

(A) Bhutan

(B) Nepal

(C) Myanmar

(D) Indonasia

Ans:  (B) Nepal

 

19. The highest peak in Indian Sub-continent is :

(A) Nanga Parbath

(B) Kanchanjunga

(C) Anamudi

(D) Mount Abu

Ans:  (B) Kanchanjunga

 

20. The lowest layer of atmosphere is called:

(A) Troposphere

(B) Stratosphere

(C) Thermosphere

(D) Misosphere

Ans:  (A) Troposphere

 

21. Pandit Siv Kumar Sharma is a profound player of :

(A) Veena

(B) Violin

(C) Sithar

(D) Santhoor

Ans:  (D) Santhoor

 

22. Who was awarded Adidas Golden Boot as the top scorer in world cup footbal 2010?

(A) Thomas Muller

(B) Diego Forlan

(C) Miroslav Klose

(D) Andres Iniesta

Ans:  (A) Thomas Muller

 

23. Who is the world record holder in taking the highest wicket in the test cricket ?

(A) Anil Kumble

(B) Daniel Vettori

(C) Muttiah Muralitharan

(D) Shane Warne

Ans:  (C) Muttiah Muralitharan

 

24. Who is the Chairman of National Human Rights Commission ?

(A) K.S. Mani

(B) S. Rajendra Babu

(C) K.G. Balakrishnan

(D) G.P. Mathur

Ans:  (C) K.G. Balakrishnan

25. Who won the Indonesian Open Super Series Trophy 2010 ?

(A) Serina Williams

(B) Saina Nehwal

(C) Saina Mirza

(D) Tsvetana Pironkova

Ans:  (B) Saina Nehwal

 

26. The birth place of Subhash Chandra Bose belongs to _____ state.

(A) Orissa

(B) Bengal

(C) Bihar

(D) Uttar Pradesh

Ans:  (A) Orissa

 

27. Who is the President of Kerala Sahithya Academy ?

(A) M. Mukundan

(B) Mukesh

(C) P. Valsala

(D) M.T Vasudevan Nair

Ans:  (C) P. Valsala

 

28. Which country has its national flag bearing with the picture of a leaf of Mapple tree?

(A) Mexico

(B) Switzerland

(C) Newziland

(D) Canada

Ans:  (D) Canada

 

29. What is the color of black box in aeroplanes ?

(A) Blue

(B) Orange

(C) Black

(D) Green

Ans:  (B) Orange

 

30. Name the Maidan in which International Trade Fairs are conducted at New Delhi :

(A) Pragathi Maidan

(B) Edan Garden

(C) Jawaharlal Nehru Stadium

(D) Rajeev Gandhi Maidan

Ans:  (A) Pragathi Maidan

 

31. The feature available in word processor to type data in row and column from is :

(A) Tables

(B) Border

(C) Column

(D) None of these

Ans:  (A) Tables

 

32. The bar in which it displays the name of the currently active document is :

(A) Task bar

(B) Ruler bar

(C) Status bar

(D) Title bar

Ans:  (D) Title bar

 

33. WWW stands for

(A) World Wide Web

(B) Web World Wide

(C) World Web Wide

(D) Nome of these

Ans:  (A) World Wide Web

 

34. How many window can be active at a time ?

(A) No limit

(B) Two

(C) One

(D) Three

Ans:  (C) One

 

35. __________ specifies the internet address of a file, stored on a host computer or server connected to internet

(A) Web browser

(B) URL

(C) Web Server

(D) None of these

Ans:  (B) URL

 

36. In the given option, which one is search engine ?

(A) Internet Explorer

(B) Google

(C) Mozila fire fox

(D) None of these

Ans:  (B) Google

 

37. Which is the short key is used to view the slide show in Powerpoint ?

(A) F1

(B) F5

(C) F10

(D) F2

Ans:  (B) F5

 

38. To insert a new slide in the current presentation, we can choose

(A) Ctrl + M

(B) Ctrl + N

(C) Ctrl + O

(D) Ctrl + F

Ans:  (A) Ctrl + M

 

39. A worksheet (spreadsheet) can have maximum of ______ number of rows

(A) 256

(B) 1024

(C) 65536

(D) 3200

Ans:  (C) 65536

 

40. We can replace a font on all slides with another font using the ____ option

(A) Format –> Replace fonts

(B) Edit –> Fonts

(C) Tools –> Fonts

(D) Tools –> Replace fonts

Ans:  (A) Format –> Replace fonts

 

41. An operator is used to combine text from two cells in spreadsheet. Which is that operator ?

(A) =

(B) %

(C) #

(D) &

Ans:  (D) &

 

42. Computer processing speed is measured in terms

(A) MHz

(B) MB

(C) Kbps

(D) None of these

Ans:  (A) MHz

 

43. Which of the following is not an operating system ?

(A) DOS

(B) Windows

(C) Unix

(D) Opera

Ans:  (D) Opera

 

44. A file which contain readymade style that can be used for a presentation

(A) Auto style

(B) Template

(C) Wizard

(D) Preformating

Ans:  (B) Template

 

45. Cell address of 5 th row and 2 nd column in spread sheet is

(A) B4

(B) 4B

(C) B5

(D) 5B

Ans:  (C) B5

 

46. A numeric value can be treated as a label value, if it preceded with

(A) Exclamation (!)

(B) Tilde (~)

(C) Apostrophe (‘)

(D) Hash (#)

Ans:  (C) Apostrophe (‘)

 

47. Getting data from a cell located in different sheet is called

(A) Referencing

(B) Updating

(C) Functioning

(D) Accessing

Ans:  (A) Referencing

 

48. On a spread sheet the active cell is indicated

(A) Dotted bar

(B) A blinking border

(C) Dark wide border

(D) None of these

Ans:  (C) Dark wide border

 

49. We can access various utilities in word such as Spell check, Macro, Mail merge, etc. by using a menu, which is that menu ?

(A) Tool

(B) Format

(C) Edit

(D) None of these

Ans:  (A) Tool

 

50. ____ is an extraspace of margin added to the left or top margin to leave space for binding

(A) Footer

(B) Header

(C) Gutter

(D) Page set

Ans:  (C) Gutter

 

51. What process should be used to recall a document saved previously ?

(A) Copy

(B) Open

(C) Save

(D) Enter

Ans:  (B) Open

 

52. DPI stands for

(A) Dot Per Inch

(B) Date Per Index

(C) Dot Per Increment

(D) None of these

Ans:  (A) Dot Per Inch

 

53. What print command should be selected in the print dialogue box to print first 2 pages of document?

(A) From – To –

(B) Page setup

(C) Print all

(D) Print Preview

Ans:  (A) From – To –

 

54. The arrangements of elements such as title, sub title, text, pictures and tables etc. are called

(A) Presentation

(B) Design

(C) Scheme

(D) Layout

Ans:  (D) Layout

 

55. The advantage of using spreadsheet is

(A) Calculation can be done automatically

(B) Changing data automatically

(C) more flexibility

(D) All of the above

Ans:  (D) All of the above

 

56. If you have a presentation show slide that you have created and want to send using e-mail to another person, which option shown below is choose

(A) Inclusion

(B) Attachment

(C) Reply

(D) Rorward

Ans:  (B) Attachment

 

57. All of the formula in spread sheet start with ______ operator

(A) –

(B) =

(C) %

(D) +

Ans:  (B) =

58. In a word document grammatical errors are made with

(A) Read line

(B) Yellow line

(C) Green line

(D) Nome of the above

Ans:  (C) Green line

 

59. A file with .dot extension is associated with

(A) Document

(B) Template

(C) Index

(D) Picture

Ans:  (A) Document

 

60. How many window can be open at a time ?

(A) One

(B) Two

(C) Three

(D) No limit

Ans:  (D) No limit

 

61. GUI stands for

(A) Greatest User Information

(B) Graphical Utility Interface

(C) Graphical User Interface

(D) Greater Utility Interactive

Ans:  (C) Graphical User Interface

 

62. When was minimise a window using a button, that window shrinks and disappear in a particular bar, such bar is termed as

(A) Task bar

(B) Status bar

(C) Title bar

(D) None of these

Ans:  (A) Task bar

 

63. An equipment which is used to connect in between computer and telephone is called as

(A) Modem

(B) NIC

(C) Router

(D) Bridge

Ans:  (A) Modem

 

64. Which is the short cut key to create a new word file ?

(A) Ctrl + V

(B) Ctrl + N

(C) Ctrl + C

(D) Ctrl + X

Ans:  (B) Ctrl + N

 

65. ISP means

(A) Internet Standard Provider

(B) Internet Service Provider

(C) Internet Service Path

(D) All of these

Ans:  (B) Internet Service Provider

 

66. Forming of letters in irregular line with uneven space called

(A) Sluggish movement

(B) Bad alignment

(C) Step by step movement

(D) Jerking

Ans:  (B) Bad alignment

 

67. The Guide row of keyboard is arranged from the top as the

(A) First row

(B) Second row

(C) Third row

(D) Fourth row

Ans:  (C) Third row

 

68. Type bars are connected to segment by means of

(A) Draw cord

(B) Fulcrum wire

(C) Key lever

(D) Buffer spring

Ans:  (B) Fulcrum wire

 

69. Ribbon carrier is situated on the back side of

(A) Centre guide

(B) Ribbon spool

(C) Type basket

(D) Type bar

Ans:  (A) Centre guide

 

70. Main spring is related to the carriage through

(A) Draw cord

(B) Dog block

(C) Pinion wheel

(D) Way rod

Ans:  (A) Draw cord

 

71. In a D.O. letter “To’ address is typed on the

(A) Top left side

(B) Top right side

(C) Bottom left side

(D) Bottom right side

Ans:  (C) Bottom left side

 

72. Mistakes on the stencil paper can be corrected by

(A) Ink

(B) Stylus pen

(C) Correcting fluid

(D) Eraser

Ans:  (C) Correcting fluid

 

73. Main part in the step by step movement of the carriage

(A) Space bar

(B) Cylinder

(C) Dog block

(D) Carriage

Ans:  (C) Dog block

 

74. The scale between the type guide and the cylinder is known as

(A) Paper bail scale

(B) Marginal scale

(C) Line finder scale

(D) None of the above

Ans:  (C) Line finder scale

 

75. The following is used to type on ruled paper

(A) Thumb wheels

(B) Paper release lever

(C) Variable push button

(D) Shift key

Ans:  (C) Variable push button

 

76. Typing on the Stencil paper

(A) Cyclo styling

(B) Stencil cutting

(C) Grafting

(D) None of the above

Ans:  (B) Stencil cutting

 

77. Heart of the typewriter

(A) Touch regulator

(B) Main spring

(C) Escapement wheel

(D) Carriage

Ans:  (B) Main spring

 

78. Type bar is fitted with

(A) Two capital letters

(B) Two Characters

(C) Two small letters

(D) One capital letter and one small letter

Ans:  (B) Two Characters

 

79. Cylinder and feed rolls rotate in

(A) Same direction

(B) Opposite direction

(C) Clock wise direction

(D) None of the above

Ans:  (B) Opposite direction

 

80. Bell in the typewriter gives warning to caution that the

(A) Right side margin is approaching

(B) Ribbon is coming to the end

(C) Line is coming to the end

(D) Machine is reaching the last degree

Ans:  (A) Right side margin is approaching

 

81. Choose the correct verb from. Physics ______ his main subject

(A) will

(B) are

(C) is

(D) ring

Ans:  (C) is

 

82. Write Correct question tag. It’s fine, ______

(A) hasn’t he?

(B) isn’t it?

(C) doesn’t he?

(D) is it?

Ans:  (B) isn’t it?

 

83. Choose the correct alternative from those given. I _____ him last Sunday.

(A) met

(B) have met

(C) has met

(D) will meet

Ans:  (A) met

 

84. Fill in the space with the suitable connector chosen from those given below. They had not paid the rent for several months _____ they were made to vacate the house.

(A) On the other hand

(B) However

(C) As a result

(D) In addition

Ans:  (C) As a result

 

85. Choose the word which best fits into the blank. Who will look ____ your house while you are away?

(A) at

(B) on

(C) After

(D) up

Ans:  (C) After

 

86. Choose the correct sentence from those given

(A) He enjoys to collect stamps

(B) He enjoys collecting stamps

(C) He enjoys in collecting stamps

(D) He enjoy collecting stamps

Ans:  (B) He enjoys collecting stamps

 

87. The antonym for clean is

(A) stupid

(B) hot

(C) wet

(D) dirty

Ans:  (D) dirty

 

88. A flask is

(A) a bottle for carrying drinks

(B) a leather case for carrying paper, books etc.

(C) a drawer for keeping money, as in a shop

(D) a room in which one hangs up clothes

Ans:  (A) a bottle for carrying drinks

 

89. The young one of a cat is known as

(A) foal

(B) cub

(C) puppy

(D) kitten

Ans:  (D) kitten

 

90. A group of people is known as

(A) a flock

(B) a crowd

(C) a clump

(D) a fleet

Ans:  (B) a crowd

 

91. Crocodile tears are

(A) tears of happiness that are sincere

(B) tears of sorrow that are sincere

(C) tears of happiness that are insincere

(D) tears of sorrow that are insincere

Ans:  (D) tears of sorrow that are insincere

 

92. Choose the correct form of the verb to complete the sentence See that the patient ________ complete rest.

(A) is having

(B) will have

(C) has

(D) will be having

Ans:  (C) has

 

93. ‘Keep an eye’ on means

(A) look lovingly at

(B) watch

(C) be available

(D) ba in sight

Ans:  (B) watch

 

94. Cut one’s coat according to one’s cloth means

(A) live within one’s income

(B) behave unfairly

(C) make a new and better start

(D) get angry

Ans:  (A) live within one’s income

 

95. The noun form of ‘educate’ is

(A) educated

(B) education

(C) edition

(D) edifice

Ans:  (B) education

 

96. Choose the infinitive form of the noun choice

(A) to snooze

(B) to see

(C) bring

(D) to choose

Ans:  (D) to choose

 

97. Choose the word which describes the sound produced by snaked

(A) growl

(B) bleat

(C) bray

(D) hiss

Ans:  (D) hiss

 

98. Fill in the blank space with suitable pronoun ______ of these bananas are ripe

(A) some

(B) one

(C) any

(D) baby

Ans:  (A) some

 

99. Put suitable article where necessary You must turn to left

(A) a

(B) an

(C) the

(D) some

Ans:  (C) the

 

100. Pick out the collective noun in the following sentence The crowd cheered the cricketer

(A) the crowd

(B) crowd

(C) crickter

(D) None of the above

Ans:  (A) the crowd


Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *