PSC LDC General English Model Questions & Answers [Part 5]

Here is the part 5 of the PSC LD Clerk General English Model Questions and answers. You may also download the PDF document of the questions and answers.

PSC LDC General English Model Questions


Aim: Find out the error in the sentences given.

1. (A) No boy in the class / (B) is so tall / (C) as Raju. / (D) no error

Ans:  (A) No boy in the class

 

2. (A) Raju is / (B) taller than / (C) any boy in the class./(D) no error

Ans:  (C) any boy in the class

 

3. (A) Very few / (B) boy in the class / (C)are so tall as Raju. / (D) no error

Ans:  (B) boy in the class

 

4. (A) Raju is taller than / (B) most students / (C) in the class. /(D) no error

Ans:  (B) most students

 

5. (A)The price of rice(B) is higher / (C) than wheat. / (D) no error

Ans:  (C) than wheat

 

Aim: Pick out the most effective word from the choices.

6. I found your diary after you —— the house.

(A) left

(B) had left

(C) were leaving

(D) would leave

Ans:  (B) had left

 

7. Sydney Carton , proposed to Lucio , but she ——— the offer of marriage .

(A) turned down

(B) turned off

(C) turned on

(D) turned out

Ans:  (A) turned down

 

8. If he had applied for the post —————.

(A) he get it

(B) he will get it

(C) he will have got it

(D) he would have got it

Ans:  (C) he will have got it

 

9. We must ———— the lost time by hurrying up.

(A) make up for

(B) make for

(C) make out

(D) make up

Ans:  (A) make up for

 

10. A daily is a paper that ——— every day.

(A) comes out

(B) comes by

(C) comes up

(D) comes of

Ans:  (A) comes out

 

11. Please ——— the lights before going to bed.

(A) put off

(B) put out

(C) put on

(D) put in

Ans:  (B) put out

 

12 . He ——— his father rather than his mother.

(A) takes in

(B) takes down

(C) takes off

(D) takes after

Ans:  (D) takes after

 

13. If the work men had not been tired, they ——— the work.

(A) would have completed

(B) would complete

(C) will complete

(D) will have completed

Ans:  (A) would have completed

 

14. Hardly ——— see the picture .

(A) I can

(B) I could

(C) can I

(D) can’t I

Ans:  (C) can I

 

Aim: Choose the correct word which very closely fits each definition.

15. One who hates mankind is a ———— .

(A) philanthrope

(B) misanthrope

(C) cynic

(D) sadist

Ans:  (B) misanthrope

 

16. A cartographer makes ————.

(A) maps

(B) cartoons

(C) cartons

(D) carts

Ans:   (A) maps

 

17. A place where coins are made is called —————-—.

(A) dock

(B) drapery

(C) mint

(D) granary

Ans:  (C) mint

 

18. The study of human races is —-——-——.

(A) Human physiology

(B) Anatomy

(C) Anthropology

(D) None of these

Ans:  (C) Anthropology

 

19. Murder of one’s father is called —————-——.

(A) Genocide

(B) homicide

(C) suicide

(D) patricide

Ans:  (D) patricide

 

20. A person who knows many languages is called ——————.

(A) illiterate

(B) literate

(C) bilingual

(D) multi lingual

Ans:  (D) multi lingual

PSC LDC Model Questions

21. A journey by sea is called ——————.

(A) voyage

(B) gliding

(C) flight

(D) skating

Ans:  (A) voyage

 

22. The study of the origin and history of words is ———.

(A) Etymology

(B) Entomology

(C) Phonology

(D) Phonetics

Ans:  (A) Etymology

Aim: Use prepositions wherever necessary

23. I am grateful ——— you for your help .

(A) for

(B) to

(C) on

(D) upon

Ans:   (B) to

 

24. Please excuse me ——— the delay .

(A) at

(B) in

(C) for

(D) on

Ans:  (C) for

 

25. He is inconsistent ——— his actions .

(A) in

(B) for

(C) on

(D) by

Ans:  (A) in

 

26. Independent ——— help, he solved the problem .

(A) in

(B) of

(C) by

(D) for

Ans:  (B) of

 

27. He is incapable ——— any action .

(A) of

(B) in

(C) on

(D) by

Ans:  (A) of

 

28. The food is infected ——— germs .

(A) on

(B) by

(C) for

(D) with

Ans:  (D) with

 

29. Sweets are injurious ——— health .

(A) with

(B) to

(C) for

(D) on

Ans:  (B) to

 

30. I inspired him ——— hope .

(A) with

(B) in

(C) from

(D) on

Ans:  (A) with

 

31. They imposed a heavy fine ———— the driver .

(A) at

(B) in

(C) on

(D) from

Ans:  (C) on

 

32. You should adhere ———— the discipline of the college.

(A) to

(B) on

(C) upon

(D) at

Ans:  (A) to

Aim: Fill up the blanks using the words given in the choices

33. We must explore ————— sources of energy as our supply of fossil fuel has been ————.

(A) alternate, depleted

(B) guaranteed, over

(C) natural, exhausted

(D)sufficient, increased

Ans:  (C) natural, exhausted

 

34. The activities of the association have —— from the ———— objectives set for it in the initial years.

(A) grown, simple

(B) deviated, original

(C) details, grand

(D) emerged, total

Ans:  (C) details, grand

 

35. The hunter was attacked by a _________ of wolves.

(A) herd

(B) gang

(C) pack

(D) flock

Ans:  (C) pack

 

36. He has a good ——— over the ancient language too.

(A) authority

(B) command

(C) knowledge

(D) information

Ans:   (D) information

 

37. The construction of the house has been ————— because of the ————— of the cement in the market.

(A) held, non availability

(B) denied, restrictions

(C) hampered, shortage

(D) completed, lack

Ans:   (A) held, non availability

Aim: Rewrite as directed

38. Amy and her brother Tom are known for their ‘tall talk’. (The idiom means)

(A) high pitch talk

(B) talking in low voice

(C) unclear talk

(D) boastful talk

Ans:  (D) boastful talk

 

39. The idiom ‘a brain wave’ means:

(A) silly idea

(B) silent

(C) loud

(D) sudden inspiration

Ans:  (D) sudden inspiration

 

40. The offer’ holds good’ for two days. (‘Holds good’ means:)

(A) will be ready

(B) will be valid

(C) will be withheld

(D) will be stopped

Ans:   (B) will be valid

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *