Kerala PSC Notifications

PSC Junior Health Inspector Previous Questions

Last Updated On: 03/12/2018

Here is the Kerala PSC Junior Health Inspector Previous Questions and answers.

PSC Junior Health Inspector Previous Questions

Question1:-THE WINNER OF WORLD WELTERWEIGHT TITLE OF BOXING IS
A:-FLOYD MAYWEATHER JR
B:-MANNY PACQUIAO
C:-JOHN CENA
D:-RANDY ORTAN
Correct Answer:- Option-A

Question2:-FIRST HYDRO ENGINEERING COLLEGE IN INDIA IS SET TO OPEN IN THE STATE OF
A:-JHARKHAND
B:-UTTARANCHAL
C:-HIMACHAL PRADESH
D:-GOA
Correct Answer:- Option-C

Question3:-THE STATE AWARDED BEST E PANCHAYATH AWARD OF PANCHAYATHI RAJ DIVAS 2015 BY THE CENTRAL GOVERNMENT IS
A:-KERALA
B:-ASSAM
C:-PASCHIM BANGA
D:-TRIPURA
Correct Answer:- Option-B

Question4:-FREE MEDICINE SCHEME NIRMAYA IS RELATED TO THE STATE OF
A:-KERALA
B:-TAMILNADU
C:-MAHARASHTRA
D:-ODISHA
Correct Answer:- Option-D

Question5:-THE CHINESE SOCIAL NETWORKING SITE MODELED ON TWITTER IN WHICH PM NARENDRA MODI SIGNED UP RECENTLY
A:-CHAT FREE
B:-HIKE MESSENGER
C:-SINA WEIBO
D:-GLUMPSHOIED
Correct Answer:- Option-C

Question6:-THE PSEUDONYM THAT EMS USED TO WRITE WITH WAS
A:-ABRAHAM DAVID
B:-P S CHERIAN
C:-M V MANUEL
D:-SIMON PHILIP
Correct Answer:- Option-B

Question7:-THE NEWSPAPER STARTED BY SNDP WAS
A:-SANKSHEPA VERDARTHAM
B:-JNANODAYAM
C:-VIVEKODAYAM
D:-JANMARASHTRA
Correct Answer:- Option-C

Question8:-E JOHN JACOB ORGANIZED THE FAMOUS RYOT MOVEMENT NAMED
A:-NIRANAM PADA
B:-KOZHENCHERRY AGITATION
C:-KALLUMALA REVOLT
D:-KARIVELOORE REVOLT
Correct Answer:- Option-A

Question9:-WHO IS KNOWN AS THE GANDHI OF KERALA
A:-T K MADHAVAN
B:-K KELAPPAN
C:-SAHODARAN AYYAPPAN
D:-C KESAVAN
Correct Answer:- Option-B

Question10:-WHO WROTE GANDHI AND ANARCHY
A:-SIR C SANKARAN NAIR
B:-VAKKOM MAULAVI
C:-A K GOPALAN
D:-B R AMBEDKAR
Correct Answer:- Option-A

Question11:-MAHAKALI RIVER AGREEMENT IS BTETWEEN INDIA AND
A:-PAKISTAN
B:-MYANMAR
C:-NEPAL
D:-BANGLADESH
Correct Answer:- Option-C

Question12:-FIRST MILITARY MONITORING STATION OF INDIA ABROAD IS AT
A:-LEBANON
B:-SYRIA
C:-MADAGASCAR
D:-KENYA
Correct Answer:- Option-C

Question13:-SUNAYANA IS AN INDIAN
A:-WAR SHIP
B:-TANK
C:-MISSILE
D:-RADAR
Correct Answer:- Option-A

Question14:-THE LIFE DIVINE IS THE WORK OF
A:-B G TILAK
B:-GURU AUROBINDO
C:-MAHATMA GANDHI
D:-SUBHASH CHANDRA BOSE
Correct Answer:- Option-B

Question15:-PEOPLE’S POLITICAL FRONT IS THE BRAIN CHILD OF
A:-ARUNDHATI ROY
B:-ARUNA ROY
C:-VANDANA SIVA
D:-MEDHA PATKAR
Correct Answer:- Option-D

Question16:-KAMAKHYA TEMPLE NEAR RANGYA IS IN THE STATE OF
A:-ASSAM
B:-ODISHA
C:-GOA
D:-KERALA
Correct Answer:- Option-A

Question17:-WHO WAS THE PRIVATE SECRETARY OF GANDHIJI
A:-A K MOHANTY
B:-N G K MENON
C:-M D DESAI
D:-G K PILLAI
Correct Answer:- Option-C

Question18:-FIRST WOMAN CHIEF ELECTION COMMISSIONER OF INDIA WAS
A:-NANDINI SATPATI
B:-NELLI BISWAS
C:-RAJKUMARI AMRITA KAUR
D:-V S REMADEVI
Correct Answer:- Option-D

Question19:-KANFED IS AN ORGANIZATION IN KERALA RELATED TO
A:-CHILD MARRIAGE PREVENTION
B:-AIDS CONTROL
C:-DOWRY PROHIBITION
D:-NON FORMAL EDUCATION
Correct Answer:- Option-D

Question20:-KUDANKULAM POWER PROJECT IS SUPPORTED AND AIDED AS A GESTURE OF GOOD RELATIONSHIP WITH INDIA BY
A:-RUSSIA
B:-GERMANY
C:-BRITAIN
D:-USA
Correct Answer:- Option-A

Question21:-The temperature at which solid and liquid state of the substance is in thermal equilibrium with each other is called________________
A:-Boiling point
B:-Latent specifc heat
C:-Melting point
D:-Convection
Correct Answer:- Option-C

Question22:-pH number of an acid will be______________
A:-less than 7
B:-equal to 7
C:-greater than 7
D:-None of these
Correct Answer:- Option-A

Question23:-Time period of a simple harmonic motion depends on_______________________
A:-Amplitude of motion
B:-Energy
C:-Mass of the pendulum
D:-Length of the pendulum
Correct Answer:- Option-D

Question24:-Solubility of gases in liquid ______________ with rise in temperature.
A:-increases
B:-decreases
C:-may increase or decrease
D:-will not change
Correct Answer:- Option-B

Question25:-Devices such as hydraulic lift and hydraulic brakes are based on_____________
A:-Pascal�s law
B:-Hooke�s law
C:-Bernoulli�s theorem
D:-Archimedes principle
Correct Answer:- Option-A

Question26:-Some solid substance when heated changes from solid state to vapor state without passing through liquid state. This phenomenon is____________________
A:-Distillation
B:-Sublimation
C:-Differential extraction
D:-Vaporisation
Correct Answer:- Option-B

Question27:-At the transmitter, information contained in the low frequency message signal is superimposed on a high frequency wave which acts as the carrier of the information. This process is called__________
A:-Amplification
B:-Attenuation
C:-Modulation
D:-Transmittance
Correct Answer:- Option-C

Question28:-Two or more compounds that have same chemical formula but different arrangement of atoms are called_____________
A:-Isotopes
B:-Isobars
C:-Isomers
D:-Polymers
Correct Answer:- Option-C

Question29:-When three resistances of 5O, 10O, 20O are connected in parallel, the combined resistance will be___________________
A:-35O
B:-20O
C:-5O
D:-less than 5O
Correct Answer:- Option-D

Question30:-A qualitative measure of the ability of an atom in a chemical compound to attract shared electrons to itself is called ________________
A:-Electronegativity
B:-Molar mass
C:-Enthalpy
D:-Entropy
Correct Answer:- Option-A

Question31:-The male anther in plants produce cells with
A:-haploid number of chromosomes
B:-diploid number of chromosomes
C:-polyploid number of chromosomes
D:-multiple sets of chromosomes
Correct Answer:- Option-A

Question32:-The kind of place, or part of an ecosystem, occupied by an organism is known as its
A:-niche
B:-habitat
C:-biosphere
D:-biosphrere reserve
Correct Answer:- Option-B

Question33:-The exchange of fluid, nutrients, electrolytes, hormones and other substances between the blood and the interstitial fluid is the function of
A:-arteries
B:-veins
C:-lymph vessels
D:-cappillaries
Correct Answer:- Option-D

Question34:-The functional unit of human kidney is
A:-neuron
B:-nephridium
C:-nephron
D:-protonephridia
Correct Answer:- Option-C

Question35:-Which of the following does not secrete any hormone?
A:-ovary
B:-testis
C:-pancreas
D:-spleen
Correct Answer:- Option-D

Question36:-Gregor Johann Mendel was carried out a number of experiments on
A:-Pisum sativum
B:-Oryza sativa
C:-Pisum arvense
D:-Pisum maritimum
Correct Answer:- Option-A

Question37:-The causative microorganism for the human disease cholera is
A:-virus
B:-protozoa
C:-bacteria
D:-fungi
Correct Answer:- Option-C

Question38:-The roots of some plants growing in swampy areas, come out of the ground and grow vertically upwards are called as
A:-pneumatophores
B:-prop roots
C:-stilt roots
D:-tap roots
Correct Answer:- Option-A

Question39:-Archaeopteryx is a connecting link between
A:-Reptiles and Mammals
B:-Aves and Reptiles
C:-Annelids and Arthropods
D:-Aves and Mammals
Correct Answer:- Option-B

Question40:-An endocrine gland functions as a biological clock is
A:-Pituitary gland
B:-Thymus gland
C:-Pineal gland
D:-Adrenal gland
Correct Answer:- Option-C

Question41:-The father of Medicine is …………
A:-John Snow
B:-Hippocrates
C:-Aesculapius
D:-Francis Peabody
Correct Answer:- Option-B

Question42:-Which of the following is not used in calculating Physical Quality of Life Index (PQLI)
A:-Infant Mortality rate
B:-Life expectancy at age one
C:-Literacy
D:-Per capita Income
Correct Answer:- Option-D

Question43:-The age group at which the greatest proportion of maternal mortality occurs is
A:-15-19 years
B:-20-24 years
C:-25-29 years
D:-30-34 years
Correct Answer:- Option-B

Question44:-Maternal mortality ratio of India during 2010-2012 was
A:-127/100000
B:-178/100000
C:-212/100000
D:-308/100000
Correct Answer:- Option-B

Question45:-The concept of Primary Health Care came into limelight in 1978 at a conference held at
A:-Alma Ata
B:-Cairo
C:-Geneva
D:-New Delhi
Correct Answer:- Option-A

Question46:-The classical model of triangle of epidemiology includes all except
A:-Agent
B:-Host
C:-Time
D:-Environment
Correct Answer:- Option-C

Question47:-In the international death certificate the underlying cause of death is recorded in line
A:-a
B:-b
C:-c
D:-d
Correct Answer:- Option-C

Question48:-The prevalence of disease depends on Inciden
A:-Incidence
B:-Duration
C:-Incidence and Duration
D:-Neither incidence nor duration
Correct Answer:- Option-C

Question49:-Which of the following studies can be easily done to identify risk factors
A:-Cross sectional study
B:-Case control study
C:-Cohort study
D:-Randomised Trials
Correct Answer:- Option-B

Question50:-Scabies is an example of a
A:-Infectious disease
B:-Communicable disease
C:-Contagious disease
D:-Noncommunicable disease
Correct Answer:- Option-C

PSC Junior Health Inspector Previous Questions

Question51:-An infection that takes the opportunity provided by a defect in the host defence to infect host and hence cause disease is called
A:-Nososcomial infection
B:-Opportunistic infection
C:-Iatrogenic infection
D:-None
Correct Answer:- Option-B

Question52:-A chronic carrier state occurs in
A:-Typhoid
B:-Hepatitis B
C:-Gonorrhoea
D:-All the listed options
Correct Answer:- Option-D

Question53:-Droplet infection is an example of a
A:-Direct transmission
B:-Airborne transmission
C:-Indirect transmission
D:-Biological transmission
Correct Answer:- Option-A

Question54:-Which of the following is an example of a cycledevelopmental type of transmission
A:-Malaria
B:-Filaria
C:-Plague
D:-Malaria and Filaria
Correct Answer:- Option-B

Question55:-The time taken for 50% of cases to occur following exposure is called
A:-Average incubation period
B:-Median incubation period
C:-Generation time
D:-Communicable period
Correct Answer:- Option-B

Question56:-Which of the following is a live vaccine
A:-BCG
B:-Rabies
C:-Hepatitis B
D:-Tetanus
Correct Answer:- Option-A

Question57:-The most heat sensitive vaccine is
A:-Measles
B:-Polio
C:-DPT
D:-Hepatitis
Correct Answer:- Option-B

Question58:-The dose of human antirabies serum is
A:-10 IU/kg
B:-20 IU/kg
C:-30 IU/kg
D:-40 IU/kg
Correct Answer:- Option-B

Question59:-The recommended temperature for storage of vaccines in ILR is
A:-+2 to +8 degree celsius
B:-+4 to +8 degree celsius
C:–15 to -25 degree celsius
D:–10 to -15 degree celsius
Correct Answer:- Option-A

Question60:-The value of handwashing with antiseptic to reduce death from puerperal fever was demonstrated by
A:-Lister
B:-Pasteur
C:-Semmelweis
D:-Koch
Correct Answer:- Option-C

Question61:-The stage of vaccine vial monitor at which vaccine should be discarded is
A:-Stage 1 and above
B:-Stage 2 and above
C:-Stage 3 and above
D:-Stage 4 and above
Correct Answer:- Option-C

Question62:-Disinfection of water by chlorination is an example of
A:-Concurrent disinfection
B:-Terminal disinfection
C:-Precurrent disinfection
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-C

Question63:-Dettol belongs to which chemical group of disinfectant
A:-Halogen
B:-Phenol
C:-Quaternary ammonia compound
D:-Alcohol
Correct Answer:- Option-B

Question64:-In order to disinfect sputum, patient may be asked to spit in a sputum cup half filled with 5 %
A:-Bleaching powder
B:-Crude Phenol
C:-Cresol
D:-Formalin
Correct Answer:- Option-C

Question65:-The chemical used for fumigation is
A:-Formaldehyde
B:-Potassium Permanganate
C:-Chlorinated Lime
D:-Bleaching Powder
Correct Answer:- Option-A

Question66:-The incubation period of chicken pox
A:-2-5 days
B:-5-10 days
C:-7-21 days
D:-21-42 days
Correct Answer:- Option-C

Question67:-Subacute sclerosing pan- encephalitis (SSPE) is a complication of
A:-BCG vaccine
B:-Polio vaccine
C:-Pertussis vaccine
D:-Measles vaccine
Correct Answer:- Option-D

Question68:-The formation of a false membrane in the throat is characteristic of
A:-Diphtheria
B:-Pertussis
C:-Meningococcal vaccine
D:-Measles
Correct Answer:- Option-A

Question69:-A 3 month old child presenting with fever , respiratory rate of 60/minute and chest indrawing is classified as having
A:-No pneumonia
B:-Pneumonia
C:-Severe Pneumonia
D:-Very severe pneumonia
Correct Answer:- Option-C

Question70:-The number of sputum samples to be tested to diagnose tuberculosis
A:-One
B:-Two
C:-Three
D:-Four
Correct Answer:- Option-B

Question71:-Any patient treated as Category I Tuberculosis, who has a positive smear at ….months is considered a failure and started on Category II treatment
A:-2 months
B:-3 months
C:-4 months
D:-5 months
Correct Answer:- Option-D

Question72:-……was formerly known as infectious hepatitits
A:-Hepatitis A
B:-Hepatitis B
C:-Hepatitis C
D:-Hepatitis E
Correct Answer:- Option-A

Question73:-………..% of children in the age group of 0-59 months are underweight in India
A:-20%
B:-40%
C:-60%
D:-80%
Correct Answer:- Option-B

Question74:-Which of the following about zinc supplementation for acute diarrhoea is wrong
A:-It reduces duration of episode
B:-It reduces the severity of episode
C:-It reduces the incidence of diarrhoea in the following 2-3 months
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-D

Question75:-Prophylactic platelet transfusion is recommended in Dengue when the platelet count is below
A:-10000/ cu mm
B:-20000/cu mm
C:-40000/cu mm
D:-50000/cu mm
Correct Answer:- Option-A

Question76:-The main vector for rural and peri- urban malaria in India is
A:-Anopheles stephensi
B:-Anopheles culicifacies
C:-Anopheles dirus
D:-Anopheles sundaicus
Correct Answer:- Option-B

Question77:-Which of the following is not used in the treatment of malaria
A:-Quinine
B:-Chloroquine
C:-Primaquine
D:-Ethambutol
Correct Answer:- Option-D

Question78:-Which of the following drugs is used in mass administration for interruption of transmission of filariasis in India
A:-Diethyl carbamazine
B:-chloroquine
C:-Albendazole
D:-Ivermectin
Correct Answer:- Option-A

Question79:-………….is a tick borne disease
A:-scrub typhus
B:-Kyasanur forest disease
C:-West Nile fever
D:-Sandfly fever
Correct Answer:- Option-B

Question80:-Te mode of transmission of Q fever is
A:-Vector borne
B:-Water borne
C:-Air borne
D:-Direct
Correct Answer:- Option-C

Question81:-In stage 2 hypertension the systolic blood pressure is above
A:-180
B:-160
C:-140
D:-120
Correct Answer:- Option-B

Question82:-Which of the following is not a modifiable risk factor for hypertension
A:-obesity
B:-increased salt intake
C:-physical inactivity
D:-increasing age
Correct Answer:- Option-D

Question83:-The most common cancer among males in India is
A:-oral cancer
B:-Lung cancer
C:-prostate cancer
D:-Colo rectal cancer
Correct Answer:- Option-B

Question84:-Insulin resistance syndrome is not characterised by
A:-hypoglycaemia
B:-hypertension
C:-hyperinsulinaemia
D:-dyslipidaemia
Correct Answer:- Option-A

Question85:-The dose of Vitamin A administered to children above one year according to the Vitamin A prophylaxis programme is
A:-50000 IU
B:-100000 IU
C:-150000 IU
D:-200000 IU
Correct Answer:- Option-D

Question86:-The national antimalaria programme was renamed as National Vector Borne Disease Control Programme in the year
A:-1999
B:-2002
C:-2005
D:-2010
Correct Answer:- Option-B

Question87:-The aim of the national leprosy eradication programme of eliminating leprosy is achieved when the case load is
A:-<1/1000
B:-<1/10000
C:-<1/100000
D:-<1/1000000
Correct Answer:- Option-B

Question88:-The diseases targeted under the vision 2020 in India ; include the following, except
A:-Refractive errors
B:-Glaucoma
C:-diabetic retinopathy
D:-Oncocerciasis
Correct Answer:- Option-D

Question89:-If a child has not received DPT 1,2,3 according to the schedule in Universal immunisation programme, upto what age can the vaccine be given
A:-5 years
B:-6 years
C:-7 years
D:-do not give the vaccine
Correct Answer:- Option-C

Question90:-The general norm for selection of ASHA is; one ASHA for a population of
A:-2000
B:-1000
C:-500
D:-200
Correct Answer:- Option-B

Question91:-The indicator for prevalence of contraceptive use is
A:-Net reproduction rate
B:-Pearl index
C:-Couple protection rate
D:-General Fertility rate
Correct Answer:- Option-C

Question92:-The advantages of condom are the following except
A:-Safe and inexpensive
B:-No side effects
C:-Does not interfere with sex sensation
D:-provides protection against sexually transmitted diseases
Correct Answer:- Option-C

Question93:-Babies born before the end of … weeks is termed preterm
A:-34 weeks
B:-37 weeks
C:-40 weeks
D:-42 weeks
Correct Answer:- Option-B

Question94:-The denominator in the calculation of still birth rate is
A:-Live births
B:-Live births + still births > 1000g
C:-Mid year female population in the age group of 15-49 years
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-B

Question95:-The sociopersonal development milestone for a child to be achieved by 9-10 months
A:-smiling at mother
B:-recognising mother
C:-increasing range of sounds
D:-stranger anxiety
Correct Answer:- Option-D

Question96:-The richest source of Vitamin C is
A:-Amla
B:-Lime
C:-Orange
D:-Tomato
Correct Answer:- Option-A

Question97:-The recommendation of intake of visible fat/day for a sedentary adult man is
A:-10 g
B:-15 g
C:-20 g
D:-25 g
Correct Answer:- Option-D

Question98:-Which of the following is not a temporary social group
A:-crowd
B:-band
C:-mob
D:-herd
Correct Answer:- Option-B

Question99:-The orthotoluidine arsenite test is used to
A:-determine free chlorine
B:-determine combined chlorine
C:-determine free and combined chlorine together
D:-determine free and combined chlorine separately
Correct Answer:- Option-D

Question100:-According to rural housing standards cattle shed should be at least —–feet away from dwelling houses
A:-25
B:-50
C:-75
D:-100
Correct Answer:- Option-A

Share This Post ↪
Home About Contact Privacy Disclaimer Advertise