PSC Previous Questions For KSRTC Civil Assistant Engineer : [Part 2]

Here is the Part 2 of the PSC Previous questions and answers for Kerala State Road Transport Corporation Civil Assitant Engineer examination held in 2013. You may also download the whole 100 questions in PDF format with solved answers.

More About Exam:

Exam: Assistant Engineer

Category Number: 139/2012

Exam Date: 2013-09-07

Total Question: 100

KSRTC Assistant Engineer Previous Questions & Answers – 21 to 40


Question 21: The diagram showing the point of the application and line of action of forces in their plane is called:

(a) Vector diagram

(b) Space diagram

(c) force diagram

(d) funicular diagram

Ans: (b) Space diagram

Question 22: The specification of earth work in foundation trenches, drains etc. Lift ordinarily specified is:

(a) 0 m

(b) 1.50 m

(c) 5 m

(d) 3 m

Ans: (b) 1.50 m 

Question 23: In an analysis of rates contractors profit is taken at the rate of:

(a) 1 %

(b) 5 %

(c) 10 %

(d) 20 %

Ans: (c) 10 %

Question 24: One cubic meter of cement concrete (1:2:4) is to be mixed by volume. The number of cement bags required approximately will be:

(a) 6

(b) 8

(c) 3

(d) 4

Ans: (a) 6 

Question 25: The thickness of plastering to masonry wall is usually

(a) 6 mm

(b) 30 mm

(c) 22 mm

(d) 12 mm

Ans: (d) 12 mm

Question 26: In a detailed estimate the provision for contingencies is, usually

(a) 1 %

(b) 3 % to 5 %

(c) 10 %

(d) 12 % to 50 %

Ans: (b) 3 % to 5 %

Question 27: Original cost of property minus depreciation is

(a) book value

(b) salvage value

(c) capital value

(d) obsolence value

Ans: (a) book value

Question 28: While submitting a tender the contractor is required to deposit some amount with the department, as the guarantee of the tender known as:

(a) bank guarantee

(b) caution money

(c) security deposit

(d) earnest money

Ans: (d) earnest money

Question 29: For a comfortable ascent of stairway the number of steps in a flight should be restricted to a maximum of:

(a) 10

(b) 12

(c) 16

(d) 20

Ans: (b) 12

Question 30: Construction of temporary structure to support an unsafe structure is known as:

(a) Shoring

(b) underpinning

(c) scaffolding

(d) propping

Ans: (a) Shoring

Question 31: Which of the following is not an excavating equipment?

(a) Power shovel

(b) Scrapper

(c) Dragline

(d) Hoe

Ans: (b) scrapper 

Question 32: An ideal flow of any fluid must fulfil the:

(a) Newton’s law of viscosity

(b) Newton’s law of motion

(c) Boundary layer theory

(d) Continuity equation

Ans: (d) Continuity equation

Question 33: A cubical tank is filled with water. If the side of the tank is 1 m, pressure on the base of the tank will be:

(a) 10,000 Kg

(b) 5,000 Kg

(c) 1,000 Kg

(d) 4,000 Kg

Ans: (c) 1,000 Kg

Question 34: The buoyancy depends upon the:

(a) the pressure with which the liquid is displaced

(b) weight of the liquid displaced

(c) viscosity of the liquid

(d) the compressibility of the liquid

Ans: (b) weight of the liquid displaced

Question 35: block of wood 2m long, 2m wide and 1m deep is floating horizontally in the water. If density water of wood is 800kg/m, then the volume of water displaced will be:

(a) 3.2 cum

(b) 2.6 cum

(c) 2 cum

(d) 6 cum

Ans: (a) 3.2 cum

Question 36: The flow in a pipe or channel is said to be uniform when:

(a) The liquid particles at all sections have the same velocities

(b) The liquid particles at different sections have the same velocities

(c) The quantity of liquid flowing per second is constant

(d) Each liquid particles has a definite path

Ans: (a) The liquid particles at all sections have the same velocities

Question 37: Flow in a pipe is laminar if the Reynold’s number is:

(a) Equal to 10,000

(b) Between 4,000 and 6,000

(c) Between 2,000 and 4,000

(d) Less than 2000

Ans: (d) Less than 2000

Question 38: Two pipe systems in series are said to be equivalent when

(a) the average diameter in both the systems is same

(b) the average friction factor in both the systems is same

(c) the total length of the pipes is the same in both the systems

(d) the discharge under the same head is same in both the systems

Ans: (d) the discharge under the same head is same in both the systems 

Question 39: In open channel, water flows under

(a) the force of gravity

(b) atmospheric pressure

(c) hydrostatic pressure

(d) mechanical pressure

Ans: (a) the force of gravity

Question 40: weir may be used to measure

(a) the velocity of flow

(b) pressure

(c) discharge in a river or channel

(d) kinetic energy

Ans: (c) discharge in a river or channel

 

 

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *