PSC General Knowledge Questions – PDF Download

Here are the PSC General Knowledge Questions, you may also download the PDF document of the questions. These are most repeated questions.

PSC General Knowledge Questions


1. Name the only tribal leader whose portrait is present in the Central Hall of the Indian Parliament?
Ans: Birsa Munda

2. The strange hobby of visiting cemeteries and enjoying funerals is known as:
Ans: Taphophilia

3. Which British newspaper is known in the nickname of ‘The Earl Grey Lady’?
Ans: The Guardian

4. The Berne Convention of 1886 was the first international agreement governing:
Ans: Copyright

5. Who were the signatories of the Indus Water Treaty of 1960?
Ans: Jawaharlal Nehru & Ayub Khan

6. Who was the first military dictator of Pakistan?
Ans: General Ayub Khan

7. Which fort in Karnataka is famous by the legend of Onake Obavva?
Ans: Chitradurga fort

8. Which British Colonel led wars in India later became the Prime Minister of Britain?
Ans: Colonel Arthur Wellesley

9. Who wrote the military manual ‘Fathul Mujahidin’ at the instruction of Tippu Sultan?
Ans: Zainul Abedin Shustari

10. Any industry located in a rural area which produces any goods or renders any service with or without the use of power and in which the fixed capital investment per head of a worker does not exceed one lakh rupees is known as:
Ans: Village Industry

11. The film industry of which Indian state is colloquially known as the ‘Bollywood’?
Ans: Odisha

12. The terms of ‘tin, telltale, oak tree, Philadelphia and die’ are associated with which racquet game?
Ans: Squash

13. Name the Jamaican author of the book ‘A Brief History of Seven Killings’?
Ans: Marlon James

14. What was the popular name of ‘A Brief Memorandum Outlining a Plan of Economic Development for India’, prepared by a group of industrialists in 1944?
Ans: Bombay Plan
15. Which Article of the Indian Constitution deals with ‘Gram Sabha’?
Ans: 243-A

16. The medicines sold directly to a consumer without a prescription is known as:
Ans: Over-the Counter drugs (OTC)

17. Which tree so common in the African continent is known as the Fever Tree?
Ans: Vachellia xanthoploea

18. What is measured in the Scoville scale?
Ans: Pungency of chilli peppers

19. Which international organization prepares ‘Atlas of the World’s Languages in Danger’?
Ans: UNESCO

20. Which Indian state’s major spoken language is Kumaoni?
Ans: Uttarakhand

21. Which is the first Grama Panchayat in Kerala to declare its own water policy?
Ans: Perumanna (Kozhikode District)

22. The presence of which biological molecules are detected through the Molisch’s test?
Ans: Carbohydrates

23. Which Ocean’s marginal seas are the Beaufort Sea & Chukchi Sea?
Ans: Arctic Ocean

24. Which chemical is also known in the nickname of ‘the English Salt’?
Ans: Magnesium sulphate

25. The lake Tsomgo, famous for its changing colors is situated in which Indian state?
Ans: Sikkim

26. Which award is instituted by Union Home Ministry for honouring persons who show courage in saving the life & property of members of another community or caste?
Ans: Kabeer Puraskar

27. Name the rebellion occurred in Chhotanagpur during the period of 1820-1837?
Ans: Kol rebellion
28. What was the way of Satyagraha by the first individual Satyagraha Vinoba Bhave?
Ans: Making anti-war speech

29. In which year Jahangir issued the Charter to East India Company for establishing the trade establishments in India?
Ans: 1617

30. Which important incident occurred in Indian history on 9th August 1925?
Ans: Kakori Train Robbery

31. In which year the Constitution for India was drafted by the Nehru Committee?
Ans: 1928

32. Through which mission the British Government for the first time recognized ‘the Right of Dominion for India’?
Ans: Cripps Mission

33. Who was the Vice-President of the Interim Government formed in 1946?
Ans: Jawaharlal Nehru

34. Who is known as the Father of Renaissance of Western India’?
Ans: M.G. Ranade

35. Who founded the Widow Marriage Association in 1861?
Ans: M.G. Ranade

36. Who was the Political Guru of Gopal Krishna Gokhale & Bal Gangadhar Tilak?
Ans: M.G. Ranade

37. Who is often called as ‘the Hindu Luther of Northern India’?
Ans: Ishwar Chandra Vidyasagar

38. Which river enters India through Shipki La from Tibet?
Ans: Satluj

39. In which Union Territory is the Saddle Peak National Park situated?
Ans: Andaman & Nicobar Islands

40. Which is the only tributary of Ganga that rises in the plains?
Ans: Gomti

41. Which was the first country to grant voting rights to women in 1893?
Ans: New Zealand

42. Who is the only scientist to lead India’s both Antarctic and Arctic expedition teams?
Ans: Rasik Ravindra

43. Which art form is the combination of Mohiniyattam & Kathakali?
Ans: Kerala Natanam

44. Which element has the highest melting point?
Ans: Carbon

45. Name the Swedish chemist, who was the first to describe the Global warming & Greenhouse effect in 1896?
Ans: Svante Arrhenius

46. Which’ is the only state party to perform as the main opposition in the Lok Sabha?
Ans: Telugu Desam Party

47. Which is the largest tribal community in India?
Ans: The Santals

48. Who did the first scientific attempt to calculate the national income of India in 1931-32?
Ans: Dr. V.K. Rao

49. Name the Pakistani economist who was behind the preparation of the first Human Development Report published by UNDP?
Ans: Mahbuh-ul-Huq

50. Who translated Edwin Arnold’s ‘Light of Asia’ into Malayalam?
Ans: Nalappat Narayana Menon

51. Which element is used to coat the photocopying drum of Xerox machine?
Ans: Selenium

52. Which spiritual leader’s throne is the Lion Throne?
Ans: Dalai Lama

53. In India, where is Nasi I and Nasi II islands are situated?
Ans: Gahirmatha Marine Sanctuary (Odisha)

54. Which metal is industrially produced through the Kroll Process?
Ans: Titanium

55. Whose birthday is observed as the World Thinking Day?
Ans: Robert Baden Powell (February 22)

56. Which international service club was founded by Paul P Harris in 1905?
Ans: Rotary International

57. Which city hosted the first regular session of the U N General Assembly?
Ans: London

58. Which organisation is the largest vaccine supplies of the world?
Ans: UNICEF

59. Where is India’s first and only military base outside its territory is situated?
Ans: Farkhor (Tajikistan)

60. Which was the first Indian company to be listed on the American Stock Exchange NASDAQ?
Ans: Infosys

61. Which local wind has the nickname of ‘Doctor’?
Ans: Harmattan

62. The main source of lead, zinc ores in India, the Zawar mines are located in which state?
Ans: Rajasthan

63. In which year was the’ Twenty point programme introduced for the first time?
Ans: 1975

64. Which scheme’s component is ‘Sneha Shivir’?
Ans: Integrated Child Development Services (ICDS)

65. Name the bank set up in 1969 by the Government of India with the main objective of rehabilitating repatraints from Burma and Sri Lanka?
Ans: Repco Bank

66. In which state of USA is the famous ‘Death Valley’ situated?
Ans: California

67. The famous Galilean moons are the satellites of which planet?
Ans: Jupiter

68. Which Indian state is best known for monazite sands, source of thorium?
Ans: Kerala

69. The Ukai reservoir is built across the river _____?
Ans: Tapti

70. Which country was the first to be granted a loan by the World Bank?
Ans: France

71. Which part of the human body absorbs oxygen directly from the air?
Ans: Cornea of eye

72. Where in India is Flame of Freedom (Swatantra Tyothi) lit?
Ans: The Cellular Jail in Andamans

73. Who presented the first budget in Indian history?
Ans: Sir James Wilson

74. Which was the first Indian State to institute a Disaster Management Authority?
Ans: Kerala

75. Which mineral has the relative hardness of 10 in the Mobs Scale?
Ans: Diamond

76. Who was the first judge against whom the impeachment proceedings were started in Loksabha?
Ans: Justice V. Ramaswamy

77. For the God of Small Things Arundhathi Roy was awarded which prize in the year 2004.
Ans: Sydney Peace prize

78. Which place in India did Albuquerque conquer in 1510?
Ans: Goa

79. The national flag of India was designed by:
Ans: Pingali Venkkayya

80. Rocket Propellant Plant (RPP), Thumba was commissioned in the year.
Ans: 1969

81. Fidel Castro has served as the president of Cuba for approximately:
Ans: 30 years

82. The book Poverty and Unbritish Rule in India was written by:
Ans: Dadhabai Naoroji

83. The chakra at the centre of the National Flag was:
Ans: 24 spokes

84. The first session of UN was held at:
Ans: London

85. Tripoli agreement is also known as:
Ans: Libya Accord

86. Who was the author of the book Suitable Boy?
Ans: Vikram Seth

87. Who holds the world record for maximum number of song recordings?
Ans: Laths Mangeshkar

88. The first Indian to win an individual gold medal in the Olympics was:
Ans: Abhinav Bindra

89. Goa liberation day is celebrated on:
Ans: 18th June

90. The Indian National Song was first published in:
Ans: Ananda Math

91. The news paper Bengali started by Surendra Nath Banerjee was in which language?
Ans: English

92. Who was the first person to reach South Pole was:
Ans: Captain Amundsen

93. Which book has been printed in the maximum number of languages?
Ans: The Bible

94. Self help title ‘you can win’ has been written by:
Ans: Shiv khera

95. In which year was Abdul khaffer khan awarded Bharath Ratna?
Ans: 1987

96. Edward Jenner was the founder of:
Ans: RabiesVaccine

97. Templeton awards are conferred in the field of:
Ans: Religion

98. Who has been awarded the Oscar for Lifetime Achievement in cinema?
Ans: Satyajith Rai.

99. Indian national calendar was adopted in:
Ans: 1957

100. Who were the first Indian women to sail around the world?
Ans: Ujjwala Rai

101. Who were the decedents of original inhabitants of India?
Ans: Dravidian

102. Which is the largest union territory in India?
Ans: Andaman Nicobar

103. Who was the last governor general of free India?
Ans: C. Rajagopalachari

104. Who was served as the president of International Court of Justice?
Ans: Nagendra Singh

105. Which is the India’s first experimental Geo stationary Satellite?
Ans: APPLE

106. Bhaba Atomic Research Centre is located at:
Ans: Trombay

107. Indian Tsunami Early Warning Centre (ITEWC) was set up in the year?
Ans: 2008

108. Asia’s first atomic power station is located in:
Ans: Tarapur

109. The preamble of the UN charter was prepared by:
Ans: Jan Smuts

110. Sabir Bhatia is most closely associated with:
Ans: Hot Mail

111. Who was the founder of Green Belt Movement?
Ans: Wangari Maathai

112. The first Indian women to receive the Raman Magsaysay Award was:
Ans: Mother Theresa

113. The Chief of Army Staff holds the rank of:
Ans: General

114. The first test tube baby in India delivered at which hospital?
Ans: King Edward Memorial Hospital, Mumbai

115. By whom was Abraham Lincoln assassinated?
Ans: John Wilks Booth

116. Who was the founder of Nazi Party?
Ans: Adolf Hitler

117. Which type of machine was Charles Babbage’s first invention?
Ans: Calculating

118. Who was also called lady with a lamp?
Ans: Florence Nightingale

119. Who was the first woman to receive the Nobel Prize?
Ans: Mary Curie

120. How many countries participated in the first Asian Games held in 1951?
Ans: 11

121. The airline of Germany is called?
Ans: Lufthansa

123. The birth anniversary of Fakruddin Ali Ahmed was celebrated as:
Ans: Solidarity day

124. Worlds largest railway platform was situated in:
Ans: India

125. Who was the first Muslim woman to sit on the throne of Delhi?
Ans: Razia Sulthana

126. Who was the first Indian to climb Mount Everest?
Ans: Tensing Noergay

127. Which is the longest tunnel in India?
Ans: Pir panjal

128. Largest zoo in India is situated at:
Ans: Kolkatta

129. Who is considered as the founding father of Indian space programme?
Ans: Dr. Vikram Sarabhai

130. The National Institute of Immunology was located at:
Ans: New Delhi

131. Who was the first Secretary General of Commonwealth?
Ans: Arnold smith

132. Which is the largest constituency in terms of area?
Ans: Ladakh

133. The first book by an Indian writer to receive booker prize was:
Ans: God of small things

134. Vande Mataram was originally composed in which language?
Ans: Sanskrit

135. Which is the last month of Indian national calendar?
Ans: Phalguna

136. The congress lost the loksbha elections for the first time in:
Ans: 1977

137. Which state was started Janbhagidara scheme
Ans : Madhya Pradesh

138. The book Edward Vijayam written by
Ans : K.P.Karuppan

139. Similipal National Park situated in
Ans : orissa

140. The First Rubber Dam in India situated at which State
Ans : Madhya Pradesh

141.The smallest butterfly of india
Ans : The grass jewel

142. Pench National Park situated in
Ans : Madhya Pradesh

143. First malayali to get Padmavibhushan
Ans : V. K.Krishnamenon

144. First malayali to get Padmabhushan
Ans : Vallathol Narayana Menon

145. First malayali to get padmashree
Ans : Prakash Vargheese Benjamin

146. The term Preethibhojanam is related to
Ans : Vagbhadanandan

147. Mission Indradhanush is related to
Ans : Child Vaccination

148. The Article which related to Impeachment of President
Ans : Article 61

149. Dachigam National Park situated in
Ans :Jammu and Kashmir

150. Sagar Mala Project is related to
Ans : Modernisation of ports

151. Dona Paula Port situated in
Ans : Goa

152.The president of 1889 INC Conference
Ans : William Wedderbun

153. Head Quarters of International Atomic Energy Agency is
Ans : London

154. Sukanya Samridhi Account can be opened from
Ans : Post office and Public sector banks

155. The voice of the Art book written by
Ans : Mrinalini Sarabhai

156. Ranthambore National Park situated in
Ans : Rajasthan

157. The three East flowing Rivers in Kerala
Ans : Kabani,Bhavani,Pambar

158. The length of Kabani River
Ans : 240 km(in Kerala 57 km)

159.The length of Bhavani River
Ans : 217 km( in Kerala 38 km)
160. The length of Pambar River
Ans : 31km ( in Kerala 25 km)

161. The longest east flowing River in Kerala
Ans : Kabani

162. The smallest east flowing River in Kerala
Ans : Pambar

163. Kabani River orginates from which place
Ans : Thondarmudi

164. Bhavani River orginates from which place
Ans : Siruvani(Palakkad)

165. Pambar River originates from which place
Ans : Benmore

166. The only river from Kerala which flows to Karnataka
Ans : Kabani

167. The another name of Kabani River is
Ans : Kapila

168. The another name of Pambar River is
Ans : Thalayar

169. The place where Kabani River merges into Kaveri River
Ans : Thirumakkudal

170. The major tributaries of Bhavani River
Ans : Siruvani River and Varayar

171. The major tributaries of Pambar River
Ans :Eravikulam,Chengalar and Myladi

172. Largest Earth Dam in India Banasura Sagar Dam(wayanad) situated in
Ans : Kabani River

173. Kuruva Island (Wayanad) is situated in
Ans : Kabani River

174. The River which flowing through Attapadi
Ans : Siruvani River

175. The water fall situated in Pambar River
Ans : Thoovanam Waterfall

176. The River which flows through Chinnar wildlife Sanctuary
Ans : Pambar

177. The person who says that “sanitation is more important than independence”
Ans : Gandhiji

178. Brand Ambassador of “Beti bachao,Beti padhao” campaign
Ans : Madhuri dixit

179. ICDS was launched on
Ans : 1975 October 2

180. What is the full form of BRGF
Ans : Backward Regional Grant Fund

181. Make in India campaign is completely control by
Ans : central government of India

182. New name of Aajeevika skills development programme
Ans : Deen dayal upadhyaya grameen kaushalya yojana

183. The first fully blood donation panchayat in Kerala
Ans :madikai

184. Telegram service in India stopped in
Ans :2013 July 14

185. The book Prisoner 5990 is written by
Ans ; R.Balakrishna pillai

186. The number of languages in the 8th Schedule
Ans : Twenty two

187. The smallest island in lakshadweep
Ans : Bitra

188. Pazhassi Tourism Centre is situated in
Ans : wayanad

189. Golden temple of dambulla is situated in
Ans :Sri Lanka

190. The director of the film vigatha kumaran
Ans : J.C.Daniel

191. Computer chip is also know as
Ans : Micro chip

192.The first bank in India get ISO Certificate
Ans : canara bank

193. The biggest pass in Kerala
Ans : palakkad Pass

194. The autobiography of :puthuppally raghavan
Ans : Viplava smaranagal

195. The biggest library in the World
Ans : library of congress (USA )

196. The National library is situated in
Ans : Kolkata

197. The winner of Hridaynath Mangeshkar Award 2016
Ans : Viswanathan Anand

198. The bookWandering in Many Worlds is written by
Ans : Justice V.R.Krishna Iyar

199. The winner of the 2016 US Master Golf title
Ans : Danny Willet

200. ‘Sreenikethan Experiment’ was introduced by
Ans : Rabendranath Tagore

If this post helped you please feel free to share with your friends.

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *