Higher Secondary School Teacher PSC Exam – 2014 – Solved Question Paper (Part 4)

Higher Secondary School Teacher PSC Exam – 2014 – Solved Question Paper (Part 4)

Question 76:-Which one of the following proposition is a tautology?
A:-p→(p→q)
B:-pν(q→p)
C:-pν(p→q)
D:-(pνq)→p
Correct Answer:- Option-C

Question 77:-Relocatable programs
A:-do not need a linker
B:-can be loaded almost anywhere in memory
C:-can be loaded only at one specific location
D:-cannot be used with fixed partitions
Correct Answer:- Option-B

Question 78:-In the write operation of DMA, the data is transferred
A:-from I/O to memory
B:-from memory to memory
C:-from memory to I/O
D:-from I/O to I/O
Correct Answer:- Option-A

Question 79:-Which of the following language paradigms allows the programmer to express algorithms derived from a top-down design?
A:-logic
B:-functional
C:-object-oriented
D:-procedural
Correct Answer:- Option-D

Question 80:-The following is an example of bool-expression.
A:-x=6
B:-m1.setText(“Hello”)
C:-cause=bYes
D:-70
Correct Answer:- Option-C

Question 81:-If every requirement can be checked by a cost-effective process, then the SRS is said to be
A:-verifiable
B:-complete
C:-traceable
D:-modifiable
Correct Answer:- Option-A

Question 82:-In order to sort a list L consisting of a sorted list followed by a few “random” elements, which one of the following sorting methods would be suitable?
A:-Quick sort
B:-Selection sort
C:-Bubble sort
D:-Insertion sort
Correct Answer:- Option-D

Question 83:-SIMD organization represents
A:-organization of single computer containing a control unit, processor unit and a memory unit
B:-one that includes many processing units under the supervision of a common control unit
C:-a computer system capable of processing several programs at the same time
D:-none of the above
Correct Answer:- Option-B

Question 84:-The view of total database content is
A:-External view
B:-Physical view
C:-Internal view
D:-Conceptual view
Correct Answer:- Option-D

Question 85:-Quick sort algorithm belongs to the _______________ design technique.
A:-Backtracking
B:-Dynamic programming
C:-Greedy
D:-Divide and Conquer
Correct Answer:- Option-C

Question 86:-Among the following, which one is NOT a regular expression?
A:-(1+2+0)*(1+2)
B:-[(0+1)-(0b+a1)*(a+b)]*
C:-[(a+b)*(aa+bb)]*
D:-(01+11+10)*
Correct Answer:- Option-B

Question 87:-Given a 4-input AND gate, how many inputs must be HIGH in order for the output of the logic gate to go HIGH?
A:-any two of the inputs
B:-any one of the inputs
C:-any three of the inputs
D:-all four inputs
Correct Answer:- Option-D

Question 88:-Let P be the risk probability, L be the loss, then Risk Exposure(RE) is computed as
A:-RE=P+L
B:-RE=P/L
C:-RE=P*L
D:-RE=2*P*L
Correct Answer:- Option-C

Question 89:-Virtual memory is
A:-less efficient in utilization of memory
B:-used in all major commercial operating systems
C:-simple to implement
D:-useful when fast I/O devices are not available
Correct Answer:- Option-B

Question 90:-If we are to debug an implementation of a quicksort that is supposed to sort an array in ascending order, after the first partition step has been completed, the contents of the array are in the following order
2 10 1 14 17 24 22 20
A:-The pivot could have been either 14 or 17
B:-Neither 14 nor 17 could have been the pivot
C:-The pivot could have been 17, but could not have been 14
D:-The pivot could have been 14, but could not have been 17
Correct Answer:- Option-A

Question 91:-An n-bit microprocessor has
A:-n-bit program counter
B:-n-bit ALU
C:-n-bit address register
D:-n-bit instruction register
Correct Answer:- Option-D

Question 92:-Which one of the following is NOT a scripting language?
A:-Javascript
B:-HTML
C:-Postscript
D:-XML
Correct Answer:- Option-C

Question 93:-Which one of the language paradigms express the addition of two values as (+10 20)?
A:-procedural
B:-object-oriented
C:-logic
D:-functional
Correct Answer:- Option-D

Question 94:-In the spiral model ‘risk analysis’ is performed
A:-before using spiral model
B:-in the first and second loop
C:-in every loop
D:-in the first loop
Correct Answer:- Option-C

Question 95:-Merging four sorted files containing 50, 10, 25 and 15 records respectively takes ________ time
A:-O(200)
B:-O(175)
C:-O(125)
D:-O(100)
Correct Answer:- Option-D

Question 96:-Which one of the following is NOT a fundamental process state?
A:-blocked
B:-ready
C:-terminated
D:-executing
Correct Answer:- Option-A

Question 97:-The circuit that is used to store one bit of data is
A:-Decoder
B:-Register
C:-Encoder
D:-Flip Flop
Correct Answer:- Option-D

Question 98:-Average time required to reach a storage location in memory and read its contents is
A:-turnaround time
B:-transfer time
C:-seek time
D:-access time
Correct Answer:- Option-D

Question 99:-Using Bubble sort, the number of interchanges required to sort 5, 1, 6, 2 and 4 in ascending order is
A:-7
B:-5
C:-8
D:-6
Correct Answer:- Option-B

Question 100:-SRD stands for
A:-Software Requirements Definition
B:-Structured Requirements Diagram
C:-Software Requirements Diagram
D:-Structured Requirements Definition
Correct Answer:-Question Cancelled

Higher Secondary School Teacher PSC Exam – 2014 – Solved Question Paper (Part 1)

Higher Secondary School Teacher PSC Exam – 2014 – Solved Question Paper (Part 2)

Higher Secondary School Teacher PSC Exam – 2014 – Solved Question Paper (Part 3)

Higher Secondary School Teacher PSC Exam – 2014 – Solved Question Paper (Part 4)

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *