Higher Secondary School Teacher PSC Exam – 2014 – Solved Question Paper (Part 3)

Higher Secondary School Teacher PSC Exam – 2014 – Solved Question Paper (Part 3)

Question 51:-The __________ sort relatively passes through a list to exchange the first element with any element less than it and then repeats with a new first element
A:-selection sort
B:-quick sort
C:-insertion sort
D:-heap sort
Correct Answer:- Option-B

Question 52:-Which among the following is the data structure that is used to check balanced parenthesis in an expression
A:-Stack
B:-Tree
C:-Queue
D:-Array
Correct Answer:- Option-A

Question 53:-p → q is logically equivalent to
A:-~q → p
B:-~pνq
C:-~pΛq
D:-~p → q
Correct Answer:- Option-B

Question 54:-Which of the following regular expression over {0,1} denotes the set of all strings not containing 100 as substring?
A:-0*1*01*
B:-0*1010*
C:-0*(1*0)*
D:-0*(10+1)*
Correct Answer:- Option-D

Question 55:-Which one of the following is NOT a size metric?
A:-Cyclomatic complexity
B:-Function count
C:-LOC
D:-Program Length
Correct Answer:- Option-A

Question 56:-How many times is the symbol ‘&’ printed by the call sample(4)?

void sample(int i){
if(i>1){
sample(i/2);
sample(i/2);
}
cout<<"&";
}

A:-3
B:-4
C:-7
D:-8
Correct Answer:- Option-C

Question 57:-The scheduling policy that is most suitable for a time-shared operating system is :
A:-SJF
B:-Elevator
C:-Round Robin
D:-FCFS
Correct Answer:- Option-C

Question 58:-If a node in a BST has two children, then its inorder predecessor has
A:-no child
B:-no left child
C:-no right child
D:-two children
Correct Answer:- Option-C

Question 59:-The maximum number of processes that may be simultaneously inside the critical section inorder to avoid race condition is
A:-one
B:-zero
C:-more than two
D:-two
Correct Answer:- Option-A

Question 60:-The time required by a sector to reach below read/write head is called as ___________
A:-Seek time
B:-Access time
C:-Latency time
D:-None
Correct Answer:- Option-C

Question 61:-Which on of the following TCP/IP protocol is used for transferring e-mail messages from one machine to another?
A:-RPC
B:-FTP
C:-SMTP
D:-RTP
Correct Answer:- Option-C

Question 62:-Among the following, which one is used to connect two systems, specifically if the systems use different protocols.
A:-hub
B:-bridge
C:-gateway
D:-repeater
Correct Answer:- Option-C

Question 63:-The disadvantage of a pipe is that
A:-It is a one way communication channel
B:-It dies along with the process that created it
C:-It cannot be shared by unrelated processes
D:-All of the above
Correct Answer:- Option-D

Question 64:-a subschema expresses
A:-the physical view
B:-the logical view
C:-the external view
D:-all of the above
Correct Answer:- Option-C

Question 65:-Given that modules X and Y operate on the same input and output data, then the cohesion is
A:-Procedural
B:-Communicational
C:-Logical
D:-Sequential
Correct Answer:- Option-B

Question 66:-Which among the following sorting methods is the most suitable one for sorting a list which is almost sorted
A:-Bubble Sort
B:-Quick sort
C:-Selection sort
D:-Insertion sort
Correct Answer:- Option-A

Question 67:-_____________ is the scheduler which selects processes from secondary storage for scheduling
A:-Process scheduler
B:-Short term scheduler
C:-Medium term scheduler
D:-Long term scheduler
Correct Answer:- Option-C

Question 68:-Among the following which one is NOT a weighted code?
A:-Binary number system
B:-Excess 3 code
C:-Decimal number system
D:-None of these
Correct Answer:- Option-B

Question 69:-LDAP stands for
A:-Large Directory Access Protocol
B:-Lightweight Directory Access Protocol
C:-Large Data Access Protocol
D:-Lightweight Data Access Protocol
Correct Answer:- Option-B

Question 70:-EPROM is erased by using
A:-Ultraviolet rays
B:-24 V electric pulse
C:-12 V electric pulse
D:-infrared rays

Correct Answer:- Option-A

Question 71:-The language that has recently become the defacto standard for interfacing application programs with relational database system is
A:-4GL
B:-SQL
C:-DBase
D:-Oracle
Correct Answer:- Option-B

Question 72:-A translator which performs macro expansion is called as ____________
A:-Micro pre-processor
B:-Macro processor
C:-Assembler
D:-Macro pre-processor
Correct Answer:- Option-D

Question 73:-The term ‘page traffic’ refers to
A:-the movement of pages in and out of memory
B:-number of pages of executing programs loaded in memory
C:-number of pages in memory at a given instant
D:-number of pages required to be brought in at a given page request
Correct Answer:- Option-A

Question 74:-The term ‘page traffic’ refers to
A:-the movement of pages in and out of memory
B:-number of pages of executing programs loaded in memory
C:-number of pages in memory at a given instant
D:-number of pages required to be brought in at a given page request
Correct Answer:- Option-A

Question 75:-The running time of the following fragment of code is :

for (int i=0;i<20;i++)
for(int j=0;j<N;j++)
for (int k=N-2;k<N+2;k++)
cout<<i<<" "<<j<<endl;

A:-O(N log N)
B:-O(log N)
C:-O(N2⎞
⎠⎟
D:-O(N)
Correct Answer:- Option-D

 

Higher Secondary School Teacher PSC Exam – 2014 – Solved Question Paper (Part 1)

Higher Secondary School Teacher PSC Exam – 2014 – Solved Question Paper (Part 2)

Higher Secondary School Teacher PSC Exam – 2014 – Solved Question Paper (Part 3)

Higher Secondary School Teacher PSC Exam – 2014 – Solved Question Paper (Part 4)

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *